A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat egynapos, karsztos felszíni terepgyakorlatot szervez, elsősorban olyan fiatalok számára, akik megismerkednének a karsztok, barlangok eddig előttük rejtett világával. A túrán szakvezetők mutatják be a felszíni formák jellegzetességeit, a barlangok kulturális és őstörténeti jelentőségét.
 
Helyszín: Bükk-hegység
Időpont: 2021. augusztus 25.
Résztvevők max. létszáma: 20 fő
Indulás: Lillafüred, 10.00 óra (érkezés egyénileg!)
 
A túra tervezett útvonala:
Lillafüred – Szeleta-barlang – Büdös-pest barlang – Forrás-völgy (Kecske-lyuk) – Udvarkő – Kőlyuk I. barlang – Csókás-réti-víznyelőbarlang – Garadna-völgy (pisztrángos tavak) – érkezés a délutáni órákban a 15-ös busszal Miskolc/Lillafüredre
 
Látnivalók:
Hámori-tó, Szinva-patak vízesés, ősember barlangok, forrásbarlangok, recens mésztufa kiválás, karros sziklakibukkanás, búvópatak, víznyelő
 
Jelleg:
Közepesen nehéz túraútvonal, sok szintkülönbséggel.
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztrálni az alábbi linken lehet:
 
Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat
1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.
Tel.: +36 70 8811 477

Tisztelt Érdeklődők!

Jelenleg azon fáradozunk, hogy január 21-én, szombaton egynapos autóbuszos utazást hozzunk össze Bécsbe, Werner Herzog 90 perces Az elveszett álom barlangja című 3D dokumentumfilmjének a megtekintésére.
A film a franciaországi Ardeche-szurdokban található és 1994-ben felfedezett Chauvet-barlangot mutatja be, amely olyan - elsősorban ló - rajzokat rejt, melyek a legidősebbek a rajzos barlangok között.
A mozilátogatás mellett tervezzük az ugyancsak Bécsben található Tengerek Házának megtekintését, hazafelé pedig borpincelátogatást.
Kérjük a program iránt érdeklődőket, hogy jelentkezésüket sürgősen, de legkésőbb január 13-ig jelezzék a Titkárságon, hogy a létszám ismeretében költséget is tudjunk kalkulálni.

Köszönettel,
Fleck Nóra

MEGHÍVÓ

Emlékező koszorúzásra Dr. Papp Ferenc, Feri bácsi
születésének (1901. július 31.)
110. évfordulóján, a Farkasréti temető 6.6 parcella, 0 szakasz, 1.sor, 116. sírjánál.

Találkozó: 2011. augusztus 1-én (hétfőn) 11 órakor a Farkasréti temető főbejáratánál.

Dr. Gálos Miklós                                   Dr. Balázs L. György
ny. egyetem tanár                            tanszékvezető egyetemi tanár

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM
ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR
ÉPÍTŐANYAGOK ÉS MÉRNÖKGEOLÓGIA TANSZÉK

Kedves Mindnyájan,

Az angolul értő, a geológiai iránt érdeklődőknek küldöm a Nemzetközi Szpeleológiai Unió hivatalos lapjában, az International Journal of Speleology-ban az USA-ban a minap megjelent cikkünket. Jó, ha a nemzetközi barlangos világban minél többet hallanak rólunk, a magyar barlangokról, az itteni kutatási eredményekről.

Üdvözlettel:
Leél-Őssy Szabolcs

Kedves Tagtársak,

annak érdekében, hogy a közvélemény pozitív hírekről is értesüljön a barlangokkal kapcsolatban, ne csak a mentésekről halljanak, ismeretterjesztő jelleggel 25 perces műsor kerül adásba a Hír tv-ben a Molnár János-barlangról. Ilyen műsorokat sokan hiányoltak a tagok és nem tagok részéről... Az adás szombaton (V. 28.) 16,05-kor lesz, de megismétlik vasárnap (V. 29.) 21,30-kor jövő csütörtökön (VI. 02) 16,05-kor és jövő pénteken (VI. 03.) 9,30-kor

Üdvözlettel:
Adamkó Péter - Kalinovits Sándor - Leél-Őssy Szabolcs

Beindult a TÚRÁRA JELENTKEZÉS!!!!!!

Mivel az online nevezési rendszerünkkel fejlesztés közben problémák merültek fel és nem tudjuk, hogy mikor fogjuk tudni indítani az éles működést, létrehoztuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címet. Erre várjuk a túrajelentkezéseket! Nézzétek ki, az ütemterv táblázatból a kívánt barlangot/felszíni túrát és napot, valamint a barlang/felszínitúra kezdetének időpontjával együtt írjátok meg emailben, hogy hány fővel szeretnétek az adott túrán részt venni!

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, és a Mecseki Barlangkutató Csoportok 2010. évben is megrendezik a Marcel Loubens kupa barlangi ügyességi versenyt.

Helyszín: Mecsek-hegység
Időpont: 2010. június 19.

Nevezés helyszíne: Orfű, Barlangkutató u 1. szám előtti réten, 19.-én reggel 9 óra 30 percig.
Nevezni lehet 3 fős barlangász vagy szimpatizáns csapatoknak.

Nevezési díj: 1000 Ft/csapat

Tudnivalók:
- a verseny 10 óra után kezdődik és délutánig, esetleg estig tart.
- barlangos  játszóruha, sisak, lámpa, slósz mindenkinél legyen.
- íróeszközre és papírra a verseny közben is szükség lesz!

További megjegyzések:
1.     Kagyó! Hozzátok vissza a tavaly általatok elnyert kupát!!!!!
2.     A verseny érékes díjazásokért folyik!
3. Csajok! Gyertek! Lesz külön csaj kupa és nyeremény. Yaris hozd vissza a csaj kupát (ha nem nálad van, akkor az ismeretlen birtokló)!!!!

A szervezők.

Kedves Barlangász Barátaink!

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, és a Mecsekben Kutató Barlangkutató Csoportok 2010. évben rendezi meg az

54. Barlangnapot, június 18-20-án a Mecsek hegység területén.

A rendezvény színhelye Orfűn, a Barlangkutató u. 1 szám alatt, az SZKBE által épített Mecsek Háza Geológiai Bemutatóhely előtt lévő réten lesz, ahol pénteken 14 órától várjuk az érdeklődőket.

Az idei Hágó-Kupa a Gerecsébe kerül megrendezésre.
Helyszín: Pusztamarót
Időpont: Május 15-16.
További információ: Gacsári Zoltán 20/424-82-15, Mezei Péter 30/299-20-48

Gyertek versenyezni!  
A szervezők,
a tavalyi nyertes csapat: Nagy Dénes, Nagy Zsófia, Gacsári Zoltán, és a GUBACS néhány tagja.

Kedves Barlangászok!

Merza Péterrel közösen készítettünk egy felmérő kérdőívet "Barlangászok a barlangászatról, felmérés" címmel.
Kérünk titeket, hogy minnél többen töltsétek ki a kérdőívet. A kérdőív kitöltése elektronikusan történik, név nélkül. Az eredményeket összegezve fogjuk bemutatni.
A kérdőív a http://niphargus.barlangkutato.hu/kerdoiv.html oldalon érhető el, rövid útmutatóval együtt.
Kérd meg ismerőseidet is, hogy ők is töltsék ki a kérdőívet, ezzel járuljanak hozzá a sikeres, részletes felméréshez!

Köszönettel: Merza Péter és Vid Gábor

A tanfolyam díja előre láthatóan 35.000 Ft melyet a február 18-i előadásig be kell fizetni egy összegben. A gyakorlatok kezdési időpontját és a helyszíneket, mindig az esedékes gyakorlatok előtti előadásokon hirdetjük ki. A túrákon a részvétel feltétele a teljes egyéni alapfelszerelés megléte!
A türelmi idő vége március 13, ha valakinek ezután sincs meg a teljes felszerelése, akkor nem vehet részt a gyakorlótúrákon!
Az alapfelszerelés a következőket tartalmazza: Y-szíjjas sisak, fővilágítás, tartalékvilágítás, hozzájuk tartozó pótelem, pótégő, valamint az EÜ-csomag, amely Mull-lapból(gézlap), Mull-pólyából (géztekercs), ragtapaszból, fájdalomcsillapítóból és izolációs fóliából áll.

A tanfolyamszervező: Tóth Szilvia Tel: 06-30-305-8882
A gyakorlati programért felelős oktató: Nagy Sándor Tel: 06-30-958-6630

Honlap: http://www.gurubarlang.hu/ 

A tanfolyammal kapcsolatban bővebb indormációt a http://oktatas.barlang.hu -n találsz.

A Tolerancia Barlangkutató Egyesület alapfokú barlangász tanfolyamot indít, melyen elsajátíthatod a barlangászattal kapcsolatos technikákat (kötéltechnika, barlangi térképezés, barlangkutatás), megismerheted Magyarország karsztvidékeit, nagyobb barlangjait.

Bővebben itt.

NYÁRI BARLANGKUTATÓ TÁBOR AZ ABALIGETI-BARLANG VÍZGYŰJTŐ TERÜLETÉN
2009. július 17. - 26.

 A Pro Natura KBE idén is - mint oly sok éve mindig - megrendezi hagyományos nyári kutatótáborát. A tábor célja, hogy 1 hétre kivonuljunk az erdőbe, elszakadjunk a város zajától és bűzétől, és egy másfajta tevékenységet mívelve kikapcsolódjunk (és kellemesen elfáradjunk). 

A tábor feltáró, kutató részének célpontjai a Szajha-felső-, Vadetetős-barlang, Római-zsomboly. Ezen kívül számos közeli és kissé távolabbi ígéretes „ojjektumban” lehetséges feltáró kutatás. A tevékenység elsődleges célja bejutni az abaligeti rendszerbe. 

A "kemény és felelősségteljes" munka mellett lehetőség van barlangtúrák keretében megismerkedni a Mecsek barlangjaival, zsombolyaival, természeti szépségeivel. A táborban kötéltechnikai oktatás-gyakorlás, kötélpálya, sörös rekesz mászás, vízelvezető árok ásás, mocsárlecsapolás, belvízkárok enyhítése, árvizi hajókázás, töbörátúszás, falunap... határtalan jókedv és vidámság várja a kalandvágyókat. Esténként tábortűz mellett (zenei aláfestéssel - Pro Natura énekkar) múlatjuk az időt.

A Társulat vértesi tanulmányútjára (július 11-13. szombat-hétfő) 2 üres hely kiadó.
Program: csákvári Báraczháza-barlang, Gánti-barlang, Vértessomló-barlang és számos felszíni érdekesség.
Szállás: turistaházban
Részvételi díj: 12 000 Ft (MKBT tagoknak), 14 000 Ft (nem MKBT tagoknak), mely az utazást és a szállást tartalmazza.

Érdeklődni lehet a Titkárságon (tel: 1/346-04-95).

Az elmúlt hétvégén a korábbi évekhez hasonlóan központi vizsga volt Budapesten.Az előzetes jelentkezőkből  94-en jöttek el vizsgázni.Ebből a létszámból 63-an sikeres Alapfokú gyakorlati,  illetve 16-an sikeres Technikai I-es gyakorlati vizsgát tettek. Az írásbeli dolgozatok javítása még folyamatban van, így ez csak a gyakorlati vizsga értékelése.
A sikeres vizsgázók listája megtalálható az oktatási honlapon, itt:

http://oktatas.barlang.hu/

15 főnek nem sikerült levizsgázni, de közülük többeknek lehetősége lesz a pótvizsgára. Őket csoportvezetőiken keresztül értesítjük. Ezúton szeretném megköszönni a résztvevők és az oktatók fegyelmezettségét, amivel részt vettek a vizsgáztatáson. 

Üdvözlettel,

az Oktatási SzO. nevében

Börcsök Péter

Ezúton értesítjük a Tisztelt Tagságot, hogy az MKBT Oktatási Szakosztálya Központi vizsgát tart 2009. június 27. – 28.-én (szombat-vasárnap) Budapesten az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan.

Vizsgázni lehet: Alapfokú és Technikai 1. tanfolyam vizsga anyagából, amely egyben az ősszel (októberben) megrendezésre kerülő Technikai II. (T2) tanfolyam szintfelmérője és felvételije is egyben.

A vizsga mindenkinek egy napos. Alapfokúsok szombaton 27.-én, és 28-án a csoportbeosztás szerint, Technikai 1. (T1) vasárnap 28.-án.
Jelentkezés és kezdés mind két napon 8.00-kor a Szemlő-hegyi-barlangnál történik.

A vizsgára jelentkezők neve és csoportbeosztását ide kattintva találjátok.

Külön személyre szóló értesítést nem küldünk. 

 A Szegedi Karszt– és Barlangkutató Egyesület vezetésével

 A tábor résztvevői 6 nap alatt megismerkedhetnek a mecseki barlangok világával, a Szuadó-völgy nem kiépített barlangjaiba teszünk látogatást, ahol föld alatti földrajzóra keretében tanulmányozzuk a cseppkő képződését, a barlang kialakulását, s közben mozgási képességeteket is fejleszthetitek (kúszás, mászás). A felszínen sokat kirándulunk és a karsztterületek formakincsét vizsgáljuk (víznyelő, töbör, karsztforrások, mésztufa-vízesés). A programok közt szerepel még az Abaligeti cseppkőbarlang, és a Denevérmúzeum meglátogatása, diavetítéses előadás a Mecsek és az ország csodálatos barlangvilágáról, denevérles, csillagnézés, kötélcsomók tanulása, és egyéb érdekességek.


Az Anubisz és az Adrenalin barlangkutató csoport július 23 -tól  augusztus 2.-ig tartja kutatótáborát a Pilisben!
A tábor célja a pilisszentkereszti Szurdokvölgyi aknabarlang feltárása, valamint a klastrom szirteken újonnan felfedezett 130 méteres hosszban már feltárt Avaros barlang tovább kutatása.
A tábor helye (Pomáz felől) nem sokkal Pilisszentkereszt település elött, a dobogókői út bal oldalán elhelyezkedő öreg mészkőbányában lesz.
A táborban INGYENES teljes ellátás biztosított (talán 1-2 sör is belefér), csak a sátrat és a saját cuccodat kell hoznod.
Aki csak az első vagy az utolsó hétvégére tud jönni, azt is szeretettel várjuk!

Kocsis András

A Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége nyári barlangkutató tábort szervez a Bakonyban, Kab-hegyen 2009. július 10-19.-ig. 

Nagy vonalakban elkészült a magyar barlangkutatás legújabb információ bázisa, a www.karszt.hu oldal. A honlap legfőbb célja, hogy minél több magyar kutatási területről jelentessen meg dokumentációkat, leírásokat.

Elindítottuk a fórumot, a felső menüsávban baloldalon találjátok a link gombját. Feltettük rá az eddigi beérkezett javaslatokból összegyűjtött topic témákkat is. Lehet próbálgatni a különböző funkcióit. Véleményeiteket és javaslataitokat továbbra is várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..  

A Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület megrendezi a XV. Jubileumi Nyári Barlangkutató Táborát a Mecsek-hegységben található Szuadó-völgyben, amelyre minden érdeklődőt szeretettel meghív:

A kutatótábor időpontjai:
A Nyári Kutatótábor Időpontja:      2009. július 25 – augusztus 9.
Előtábor időpontja:                       2009. július 22 – július 24.

Az Előtábor azért kerül megszervezésre, hogy a kipakolás és táborépítés feladatait még a kutatók nagyobb tömegének megérkezése előtt el lehessen végezni, és a kutatótáborba érkezőket már kialakult táborrend fogadja.)

A kutatótábor célja:
 Legfontosabb célunk a Vízfő-forráshoz tartozó, feltételezhetően több kilométer hosszúságú barlangrendszer feltárása, valamint a Vízfő-forrás vízgyűjtő területének karsztmorfológiai és hidrológiai kutatása. A feltáró munkánk során szeretnénk folytatni a Trió és a Gilisztás-barlangok kutatását. A konkrét célobjektumok a táborban kerülnek kijelölésre az adott körülmények ismeretében. Azt szeretnénk, hogy egy nagyon hangulatos, de egyben eredményes tábor kerüljön megszervezésre. 

Sziasztok!

Az előzetes tervek szerint az idei Montenegró barlangkutató tábor 2009 augusztus 8. (szombat) -tól 22. (szombat) -ig tart, tervezett indulás augusztus 7-én a Pál-völgyi-barlangtól, 17 óra körül, érkezés 23-án vasárnap. A regisztráció, illetve a jelentkezés a táborra már lehetséges az alábbi weblapon:

http://montenegro.barlang.hu

Figyeljétek a híreket, mert a lényeges információkat itt fogjuk közölni. Az előzetes tervek szerint a tábor helyszíne idén új lesz (Lovcén alatti völgyben), a részleteket közölni fogjuk, pontos GPS koordinátákkal, és megközelíthetőséggel. A fórumon tehetitek fel kérdéseiteket, a táborral, utazással, egyebekkel kapcsolatban.

Juju

Előadások a barlangok különleges világáról mindenkinek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központjában (7625 Pécs, Tettye tér 8.)
A 2009-ben induló előadás-sorozatunkon a barlangok kialakulásával, élővilágával, tudományos kutatásának módszereivel, a barlangi régészettel, a barlangok idegenfor galmával ismerkedhetnek a kedves érdeklődők diavetítéses előadások keretében.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt minden hónap harmadik keddjén, délután 5 órára!

Tervezett program:

Március 17.
17:00 Dezső József (PTE): Barlangi kitöltések vizsgálata a Dél-dunántúli karsztokon
17:45 Egri Csaba és a Papp F. Bg.kut Csoport: Barlangok három dimenzióban

Április 21.
17:00 Kéki Antal (DDNPI): Ovarállos turizmus a Mészégető-források barlangjában

Május 19.
17:00 Majer-Vass Laura (Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület): Kalandos barlangtúrák a Mecsekben.

Június 16.
17:00 Závoczky Szabolcs (DDNPI): Denevérkutatás Abaligeten.

Az előadásokon való részvétel ingyenes.

Információ:
Telefon: 72/518-221, 72/518-222, 72/517-218, 30/377-3388, 30/405-4571
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.ddnp.hu

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 2009. évi Barlangnapját, a helyi kutató csoportok hathatós segítségével, június 19–21-én rendezi meg a Bükk hegység területén.
A táborozás helye: Hollóstetői kemping, ahol pénteken 14 órától várjuk az érdeklődőket.

A Barlangnap információs honlapja az alábbi linken elérhető: http://barlangnap2009.freehostia.com/

Helyszín és időpont: 2009. április 10-13. Bükk, létrástetői kutatóház

Szervező: BABESZ, MLBE

Program:
Egy nap Egyetem-töbri és a többi nap Sebes-barlang bontás, de ha esős az idő, akkor Sebes helyett Balekina- vagy Szivárvány-barlang. Az Egyetem-töbriben a végpontot bontjuk teljes szelvényben a felszínre depózva, követve a vizet. A Sebesben a végponti hasadékot támadjuk meg a huzat irányába. Ha itt nem lesz kedvező az idő, akkor helyette a Szivárványban szintén a huzatos végpont a cél (a barlang a Sebes-rendszer egyik felső bejárata) A Balekinában pedig a végponti II.-szifont támadnánk meg -90 m-en, ahonnan még 80 m szint van a közeli Wekerle-forrásig.
Pihenésképp túrákra is lesz lehetőség a Létrás környéki barlangokban.
Ezek a tervek változhatnak! Akit érdekel bármelyik program, jelentkezzen!

Jelentkezés és információ:
Sűrű Péter tel: 30/322-2102
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Piri Attila tel: 20/639-5554 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Társulat 2009. május 28—június 1. (Pünkösd) ötnapos tanulmányutat tervez Ausztriába. Tervezett program többek között Lurgrotte (lehetőség szerint overállos át-menőtúra), Katerloch (Ausztria egyik legszebb kiépített barlangja, amely évtizedeken át nem volt látogatható), Grasslhöhle, Bärenschütz-szurdok, Sárkánybarlang (Drachenhöhle, overállos), a Peggau-i fal barlangjai, Seegrotte.

Utazás: autóbusszal, szállás: kempingben, étkezés önellátó.

Jelentkezési határidő: 2009. március 31.

A Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Küldöttközgyűlést tart 2009. április 26-án, vasárnap 11 órakor a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületének vetítőtermében, amelyre minden kedves tagtársunkat meghívunk.

Napirend:

  • Elnöki megnyitó
  • Kitüntetések átadása
  • Főtitkári beszámoló
  • 2009. évi munkaterv és költségvetés
  • Közhasznúsági jelentés és éves beszámoló
  • Felügyelő Bizottság beszámolója
  • Karszt és Barlang Alapítvány beszámolója
  • Új tisztségviselő választása (lemondott helyett)
  • Alapszabálymódosítás
  • Elnöki zárszó

A küldöttközgyőlés nyilvános, azon bárki részt vehet, de szavazati joggal csak az ez évi tagdíjat is rendezett küldöttek rendelkeznek.

A Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat és a Szilvássy Andor Barlangkutató Csoport közös nyári kutatótábort szervez a Déli-Bükkben.

A tábor helye: Déli-Bükk, Répáshuta, Tebe-puszta
Időpont: 2009.07.05-2009.07.19
Utazás: egyénileg
Szállás: saját sátorban

 

© 2018 MKBT. All Rights Reserved. Építette: JoomlaAbc