VEROCS

Felvétel: Vid Gábor


A sérült túrák alapötlete Verocstól, Mikolovits Veronikától ered, aki a Nemzetközi Pető Intézetben konduktorként dolgozott, és évek óta barlangászott, hegyet mászott, és sok sportágat kipróbált, hosszabb-rövidebb ideig űzött.

Konduktorként tisztában volt azzal a ténnyel, hogy a mozgáskorlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő fiatalok szabadidős-, mozgási- és sportolási lehetőségei igen csak korlátozottak. Előállt azzal a gondolattal, hogy vigyük el ismerőseit magunkkal oda, ahová mi is járni szoktunk, a barlangokba.
Sajnos ma már nincs közöttünk, egy tragikus túrázás elvitte, de mi, barlangász barátai, lelkes segítői az elkezdett munkát tovább visszük, folytatjuk.

A Szakosztály fogyatékkal élő, halmozottan sérült- gyermekek számára rendszeres barlangi élmény- és mozgásterápiát szervez a Pál-völgyi-barlangrendszerben.
A terápia célcsoportja mozgásszervi-, érzékszervi-, értelmi-. hallás- fogyatékos és autista gyermekek, akik között halmozott fogyatékosok is vannak.
A barlangi környezet olyan miliőt biztosít, amelyben élményeken, kalandokon keresztül „észrevétlenül” valósul meg a terápia. A gyermekekben nem is tudatosul, hogy korrekciós, fejlesztő foglalkozáson vannak, mégis jobb hatásfokkal működik a terápia, mint egy épített tornateremben.


A terápián elérhető eredmények:

  • mozgáskoordináció és mozgásegyensúly javulás, általános erőnléti fejlődés, megküzdési képesség, koncentráció fejlesztés,
  • téri tájékozódás és mozgásos ügyesség fejlődés,
  • kommunikációs képességek fejlődése,
  • együttműködő képesség és viselkedés fejlődése, csapatszellem megélése,
  • szociális beilleszkedés, inkluzív szemlélet megalapozása,
  • saját sérültségről való önreflexió elősegítése,
  • szabálytartás képesség kialakítása,
  • önfegyelem, alkalmazkodási képesség kialakítása.

A heti rendszeres barlangi túráinkat 10 éve vezetjük a gyermekek számára a Pálvölgyi-barlangrendszerben. Az évek során nem csak barlangászok, hanem a sérült gyerekekkel foglalkozó szakemberek is csatlakoztak csapatunkhoz. Így mind a barlangászati, mind a fejlesztési oldalon megfelelő szakemberek irányítják a terápiákat.
Minden barlangász és segítő önként, saját szabadidejében, térítésmentesen viszi az érintett gyerekeket az állapotuknak megfelelő barlangi túrákra.
Eredményeink, nyugodtan mondhatjuk, szemmel láthatóak. A gyermekek fejlődése az idők során jól megfigyelhető.  Szemünk előtt ügyesednek a gyerekek, mozgásuk, térérzékelésük biztosabbá válik. A túravezető választhat egyre újabb, komolyabb kihívást jelentő barlangszakaszokba. egyre magabiztosabbak az elején megszólalni sem merő, negyed óránként pihenni kényszerülő kis lurkók.
Eredményeink bemutatására meghívtak 2015-ben az olasz Barlangász Szövetség Konferenciájára, a Mozgássérült szekcióba előadni. 2016-ban előadást tartottunk a Tapasztalati Tanulás nemzetközi konferencián itthon.

Szülői levelek:
„Nincsenek szavak arra mikor Pali élményekkel tele és boldogan jön haza a barlangból! Még ha lassan is érik be minden munka gyümölcse vele, vagy a hozzá hasonló gyermekeknél, de az igen maradandó és látványos!!
Örülök, hogy lehetőségünk van egy ilyen foglalkozáson részt venni, mert ha a gyermek nem is fogja fel, hogy abban a pillanatban ő igen, igen fejlesztve van (akár egy lépés akár egy csapatban való együttműködés és sorolhatnám) minden pillanatát élvezi anélkül, hogy bezárva lenne egy terembe, ahol keservesen megszenvedne olyan mozdulatokért, ami a barlangban fel sem tűnik neki”.

 „Egy sérült gyermeknek - legyen akár hallás-, látás-, mozgássérült, pszichés zavarokkal küzdő - maga az élet is egy kihívás. Neki sokkal nehezebb egy számunkra egyszerű mozdulat is. Ám a barlangban egyenlőek vagyunk. Egészségeseknek is, sérülteknek is egyaránt izgalmas egy túra.Nagy előnye, hogy természetes közegben zajlik a mozgásfejlesztés, hiszen kúszni-mászni kell. A finommotorika fejlesztése a játékkal, agyag gyurmázásával. Hallási figyelem fejlesztése, amikor minden lámpát lekapcsolnak és énekelnek, huhognak. A taktilis fejlesztés a különböző érdességű, tapintású falak érzékeléséve. Egyensúly fejlesztése a más-más utak, pályák bejárásával, ahol csúszni kell, tartani kell magát, göröngyös talajon kell mozogni.
És maga az öröm, amikor fáradtan, de boldogan jönnek ki a barlangból, az leírhatatlan. Mindenki mosolyog és büszke magára, hogy végigcsinálta. Saját gyermekemen is látom, mennyit fejlődött pár hónap alatt, mind a mozgás terén, mind szociálisan. Már akkor mosolyog, amikor csak a ruháit pakolom össze. Amikor meglátja a barlangászokat már fülig ér a szája. Elmondani nem tudja, de a boldogság látszik rajta. Én is bátran engedem el őt, tudom, hogy biztonságban van, a barlangászok minden mozdulatát figyelik.”

Kapcsolat:

Faragó Tamás Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Keresztes Anikó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook https://www.facebook.com/pages/MKBT-Verocs-Szakosz%C3%A1ly/287151744661874