Kedves Külföldön (is) Túrázó Barlangászok!
 
Közeledik az év vége, ilyenkor kicsit kacsintgatunk már a következő felé. Noha a VÖH klubtagság, vagy ahogy köreinkben hívjuk "osztrák biztosítás" érvényessége csak január végén jár le, a megújításról most kell gondoskodni: a befizetés határideje NOVEMBER 10. Kérjük, ezt mindenképp tartsátok be, mert az osztrákok nem tudnak kártyát készíttetni a később jelentkezőknek!
A tagdíjakat idén is csoportosan intézzük, melyet a tavalyi évhez hasonlóan a Társulati számláról deviza utalással rendezünk, ezért most is forintban kérjük tőletek a befizetést.
 
Az idei díjak a következők:
- a tagdíj 10.300 Ft (már egyszer belépett tagoknak, akkor is, ha évekig szünetelt),
- új belépőknek 28 év felett 12.200 Ft, 28 év alatt nincs külön regisztrációs díj, így az összeg nekik is 10.300 Ft,
- nem MKBT tagoktól ezen felül 1500 Ft kezelési költséget kérünk.
 
Az utalást a Társulat bankszámlaszámára kérjük (10200830-32310384-00000000), a közleményben tüntessétek fel, hogy "VAVÖ", valamint a tagdíjat fizető nevét és születési évét.
Új belépőktől kérjük, hogy e-mailben is jelezzék belépési szándékukat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, mellékelve az itt található - kitöltött és aláírt - belépési űrlapot. A befizetést, valamint a belépési űrlap kitöltését, leadását személyesen is intézhetitek a Társulat irodájában, a szerdai fogadóidőben.
Ugyancsak kérjük, hogy a hosszabbítást kérők is jelezzék felém igényüket a fenti e-mail címen vagy a 20/545-9274 telefonszámon, hogy a lista összeállítását meg tudjam kezdeni.
A biztosítás feltételeit a Dokumentumtárban olvashatjátok.
Kérjük továbbá, hogy a felhívást küldjétek szét a csoportok levelezési listáira.
Előre is köszönjük a határidő betartását.
 
Üdvözlettel
Fleck Nóra
 

Sziasztok!

Jövő héten jön ki reprint sorozatunk 6. kötete: Jakucs László: Cseppkőország mélyén. A könyv extra tartalmát egy, a Szlovén-karsztról írott, színes képekkel illusztrált cikk adja.

A könyv ára 1500 Ft + 300 Ft postaköltség lesz.

A rendeléseket privátban adjátok le, amennyiben postázást kértek, címet is írjatok. Utalni a szokásos számlaszámra lehet: 10700361-40407607-51100005 (cseppkőország)

Köszi szépen.

Lieber Tamás

Ui.: A korábbi könyvek jelenleg elfogytak, ha valaki ezekből is kér, január 31-ig gyűjtöm az igényeket, s februárban legyártatom azokat is. Az előző, Dudich-könyv várhatóan péntekre lesz a Szemlőben.

A barlangtúrák engedélyeztetéséhez szükséges mintákhoz és elérhetőségekhez görgess le a melléklethez.Kutatásvezetőknek a következő két sablondokumentum áll rendelkezésre:

Kutatási kérelem minta

Kutatási jelentés minta 

A mintákban olykor több pont is meg van nevezve, mint amennyit egy barlangról feltétlen be tudunk mutatni, itt csak azok alkalmazandóak, amik az adott barlangra ésszerűen működőképesek. Köszönjük a minták elkészítését Egri Csabának és Borzsák Saroltának.

 

Egy barlangtúra engedélyeztetésének javasolt lépései:

  1. Miután kiválasztottuk, hogy melyik barlangba szeretnénk elmenni, megnézzük, hogy melyik nemzeti park igazgatósághoz tartozik, látogatható-e, van-e valamilyen korlátozás, kell-e engedélyt kérni a látogatáshoz és kutatócsoporttal egyeztetni. Ezt a következő honlapon a barlang nevének beütése után megtehetjük: https://termeszetvedelem.hu/kereso/orszagos-barlangnyilvantartas/
    Ha az „NPI hozzájárulásával látogatható” szöveg szerepel és a látogathatóság táblázatban is olyan adatok vannak, ami alapján lehet látogatni (nincs akkor denevérkorlátozás, a csoportlétszám és a csoportszám nem 0 és a „csak kutatási céllal látogatható” sorban mínusz jel van), akkor szükséges beadni a kérelmet. Ha nincs kiírva semmi a fenti szöveg helyére, akkor nem szükséges engedélyt kérni a látogatáshoz. Innentől kezdve a segédletben annak az igazgatóságnak a részét nézzük, amelyikhez a barlang tartozik.  2. Nem kötelező, de szükség esetén rá lehet kérdezni a segédletben megadott kontaktokon, hogy szabad-e azon a napon a barlang, amelyen menni szeretnénk vagy szabad-e látogatni azt a barlangszakaszt, amibe menni szeretnénk. Így biztosabban tudjuk a túrát megszervezni. Ha más kérdés felmerül, szintén a kontaktokon lehet érdeklődni. 

  3. Ezután a megfelelő igazgatóság minta kérelmét letöltjük a segédletből. Ez a minta kérelem .docx formátumban van, egy azt kezelő programmal megnyitjuk (pl.: Microsoft Word).

  4. Eldöntjük, hogy magánszemélyként vagy egy jogi személy (egyesület) kérelmeként adjuk-e be a dokumentumot. Alapvetően egyszerűbb magánszemélyként beadni, így nincsen szükség a jogi személy adataira, aláírásra jogosult aláírására, esetleg fejlécére és pecsétjére. Viszont, ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál az egyesületünknek van mentessége a barlanglátogatási díj megfizetése alól, és azzal élni szeretnénk, akkor mindenképpen az egyesületünk nevében kell a kérelmet beadni. Kérelmet nem csak túravezető vagy egyesületi elnök adhat be, azt bárki megteheti.

  5. Kitöltjük az adatokat. A kapcsolattartó adatait ne keverjük a kérelmező adataival, ilyet hibát főleg egyesületek által benyújtott kérelmeknél lehet találni (tehát kapcsolattartó az, aki intézi az engedélyt és a kérelmező például az egyesület). Ha a túravezető intézi az engedélyt és a saját nevében adja be, akkor természetesen a kettő adat megegyezik.

  6. A végén a dátumot és az aláírást kitöltjük, illetve aláírjuk a minta igényei szerint. A kérelmet lehetőleg .pdf formátumban mentsük el.

  7. Benyújtjuk a megfelelő igazgatósághoz a kérelmet, a segédletben a kérelem beadása sorban szereplő e-mail címre, amit megtalálunk szintén a minta kérelmek tetején és az igazgatóságok honlapján a kapcsolatoknál is. A kérelmet csatoljuk az e-mailhez. Figyelem! Egyesületként már csak E-papíron keresztül nyújtható be a kérelem a legtöbb igazgatóságnál. Itt szintén ezt az elkészített kérelmet kell csatolni.

A vagyonkezelői hozzájárulás iránti kérelemről az igazgatóság a kérelem beérkezésétől számított tizenöt napon belül dönt. Ha kevesebb idő áll rendelkezésre az engedély benyújtásához, akkor érdemes ezt jelezni a kontakton, vagy megkérdezni, hogy megoldható-e az adott kérelem átfuttatása ilyen rövid időn belül. A kapcsolattartó e-mail címére (vagy ügyfélkapu tárhelyére) az engedélyt megküldi az igazgatóság. Az engedély tartalmazni fogja, hogy honnan lehet a kulcsot felvenni, vagy hogy hol kell a barlanglátogatási hozzájárulási díjat megfizetni, ha szükséges. Szintén tartalmazza, ha más kritérium is van a túrával kapcsolatban (a barlangban nem látogatható részek, egyeztetés kutatócsoporttal, stb.). Az engedély legyen nálunk ha túrázni megyünk, a túravezető(k) igazolványával együtt.

Mindenkinek jó túrát, sikeres szervezést, jó szerencsét!

 

Melléklet: Barlanglátogatás engedélyeztetéséhez, egyeztetéséhez elérhetőségek és kérelem minták

Ezeken az elérhetőségeken nem engedélyt kell kérni, csak érdeklődni! Engedélyt a nemzeti parkok honlapján szereplő e-mail címre lehet benyújtani (kérelem beadása sorban szerepel).
Utolsó frissítés: 2024.02.04. Ha bármilyen adat frissítésre szorulna, keressetek engem és javítom: Gyovai Tamás - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Ha egyesület nevében adjátok be, akkor a kapcsolattartónak csak a nevét és az elérhetőségét elég feltüntetni, a kérelmező adataihoz pedig az egyesületét írjátok be!

 

Sziasztok!

Régóta hiányzik egy magyar barlangokat bemutató, magyar fotósokat felvonultató naptár a barlangász otthonokból. Ezért úgy döntöttünk, 2018-ra összehozunk egyet! Az A3-as méretű, színvonalas kiadvány az MKBT égisze alatt jelenik meg, Ambrus Gergely, Berentés Ágnes, Egri Csaba, Hegedűs András, Kovács Márton és Kovács Richárd képeivel Magyarország leglátványosabb karsztvidékeiről. A naptárat nagyjából önköltségi áron, 2500 Ft-ért vásárolhatjátok meg, az esetleges nyereséget az MKBT-nek ajánljuk fel. Jó hír, hogy a Szakmai Napokra el fog készülni a nyomtatás, így már ott szert tehettek a becses kiadványra.

VISZONT: azért, hogy meg tudjuk becsülni a nyomtatási példányszámot, kérünk Titeket, hogy jelezzétek igényeteket mihamarabb a következő űrlapon:
A vételárat rendezhetitek majd a helyszínen, vagy pedig előre átutalással, erről részletek majd később.

Kérünk Titeket, hogy lehetőség szerint a jövő hét elejéig jelezzétek, ha szeretnétek a naptárat. Most elsődlegesen a Szakmai Napokon való átvétel a fontos, utánnyomásra természetesen lehetőség lesz.

Üdvözlettel,
Ambrus Gergő (mint szerkesztő)