Sziasztok!

Felkerült a világhálóra a múlt szerdai MKBT előadás (Dr Komlóssy Attila: Fertőzésveszély barlangkutatás közben) felvétele a youtube-on e célra létrehozott csatornára:
https://www.youtube.com/channel/UC3VLZ32LeKr71H7PW-pR7Ug?spfreload=10

Komlóssy Attila megjegyzését tolmácsolva bátorítom a biológus és/vagy denevérekkel foglalkozó barlangászokat, hogy szóljanak hozzá, egészítsék ki (vagy ahol véleményük szerint szükséges) pontosítsák az elhangzottakat, akár a youtube-on hozzászólás vagy itt lista-levél formájában.
Rövidesen az előző heti felvétel is felkerül és a jövőben is ezen a weboldalon találjátok majd a szerdai előadásokat. Köszönet mindenkinek, aki a közzétételben eddig segédkezett.
Akinek van a további előadásokra mások érdeklődésére számot tartó témajavaslata (egész pontosan előadnivalója ), az ne habozzon ezt tudomásunkra hozni. Örömmel hallanánk pl. feltáró kutatásról, tudományos munkáról, expedíciókról, konferenciákról szóló beszámolókat.

Üdv:
Barbara

Sziasztok!

Szeretnék egy kis meglepetéssel szolgálni mindeninek :-)
A túravezetői tanfolyam kapcsán tanulás közben nagyon zavart, hogy a könyvben lévő információk elszórva vannak (mikor fedeztek fel egy barlangot, mikor úszták át a szifont...) és nincs egy globális kép, amin fel lenne tüntetve, hogy mikor, mely barlangokkal mi történt. Akkor eldöntöttem, hogy ha lesz egy kis időm, akkor a könyv alapján (Székely Kinga: Magyarország fokozottan védett barlangjai) készítek egy idővonalat, amelyen pontosan láthatóak a hazai barlangok fontos és izgalmas eseményei.
Szerencsére volt egy kis időm és a könyv alapján elkészült az idővonal első változata. Vegyétek figyelembe, hogy az idővonal adatbázisa a TV vizsgára készített jegyzetből/összefoglalóból készült, amiben a fogalmazás helyenként pontatlan, rövidítéseket tartalmaz, furcsa megfogalmazású!
Használjátok nyugodtan és írjátok meg a véleményeteket vagy új ötleteiteket! Tovább is küldhetitek bárkinek!

A tutorialt az elején lécci nyomkodjátok végig.
Az idővonal itt található: http://cave.load.hu/
Véleményeket/javaslatot/ötletet a joe.meszaros (kukac) gmail.com címre küldjetek lécci.

Hajrá
Mészáros József (Joe)

2012. október 05-én hivatalosan is megalakult a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán a Jantsky Béla Barlangtérképészeti és Barlangvédelmi Szakkör.
A Szakkör céljairól és működésének feltételeiről az alul olvasható alapító okiratból lehet többet megtudni.

Alapító okirat

A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán, a mai napon, 2012. 10.05-én jelen okirattal hallgatói öntevékeny szervezetként szakkört alapítunk.

A szakkör teljes neve: Jantsky Béla Barlangtérképészeti és Barlangvédelmi Szakkör

Tevékenységünk:
A 2013-as évben egy tavaszi és egy őszi Technikai 2.-es tanfolyamot szerveztünk, 12-10 fő részvételével.
Nyár elején -június végén- megtartottuk az évi rendszeres Központi vizsgát, ahol 110 személy vizsgázott két nap alatt Alapfokú és Technikai 1. barlangjáró elméletből és gyakorlatból.
Ez év tavaszán elkezdtünk egy új rendszerű Kutatásvezetői tanfolyamot, amelyben a gyakorlati képzésre helyeztük a hangsúlyt. A gyakorlatvezetők több alkalommal, kis csoportokban foglalkoztak, mind az elméleti és gyakorlati képzéssel.
A tanfolyamra az előadók, gyakorlatvezetők által közreadott anyagból oktatási jegyzetet adtunk ki, amelyet a 2008-ban Dr Lénárt L.-Víd G. szerkesztette jegyzettel egészítettünk ki.
A záróvizsgáig 13 fő jutott el és vizsgázott.

Egri Csaba tájékoztatása nyomán örömmel adjuk hírül, hogy a VM Barlangtani és Földtani Osztálya megkezdte a régi kutatási jelentések feldolgozását, és interneten történő publikálását.
1970-ig a BFO-n található összes jelentést már megtalálhatjátok a http://www.termeszetvedelem.hu/barlangkutatasi-jelentesek oldalon.
1975-ig néhány héten belül, míg 1980-ig még idén felkerülnek pdf formátumban a jelentések. A konkrét barlangok kutatási törzslapjairól is könnyen elérhetővé tették ezt az oldalt, így reményeik szerint hamarosan egyszerűen nyomon követhető lesz egy-egy barlang dokumentált kutatásának története.
Hibákat, hiányosságokat, észrevételeiteket Egri Csabának küldhetitek el  (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).
A barlangkutató közösség nevében köszönjük Csabáék munkáját.