Kedves Barlangkutatók, Barlangászok!

2017. június 9-11-én (péntek déltől vasárnap délig), immár 21. alkalommal rendezik meg a Karsztfejlődés Konferenciát a bükfürdői művelődési házban. Nagyon várják aktív barlangkutatók jelentkezését is (nem csak a tudományos kutatókét), akik akár új felfedezéseikről, akár külföldi expedíciójukról számolhatnak be. A tévhiedelemmel ellentétben nem kell, csak lehet cikket írni az előadás anyagából. :-)

A Konferencia felhívást, mely sajnos hozzánk is csak a napokban jutott el, itt találjátok:
Május 14-ig szeretettel várják a szervezők a jelentkezéseket, melyet az alábbi lap kitöltésével tudtok foganatosítani:

A rendezvénnyel kapcsolatban Zentai Zoltán még az alábbiakról tájékoztatott: "Szállás lehetőség korlátozott számban a büki önkormányzat üdülőjében ingyen áll rendelkezésre (hálózsák, polifoam szükséges), három szekciót tervezünk Karszthidrológia és karsztökológia szekció, karsztmorfológia szekció és barlangos szekció.  Előadások időtartama 20 perc + 5 perc vita. [] A konferencia résztvevőit pénteki vacsorán és szombati ebéden látjuk vendégül, valamint az előadások közötti szünetekben kávé és frossítő áll rendelkezésre."

Minden egyéb kérdésre a felhívásban, illetve a főszervező Zentai Zolitól e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kaphattok választ.

Gyertek minél többen! Üdv:

Kosztra Barbara

BARLANGVILÁGÍTÁS 2.- NEMZETKÖZI KONFERENCIA
CAVELIGHTING 2. - INTERNATIONAL CONFERENCE ON

9–11. October 2014.
Felsőtárkány – Bükk National Park Visitors Center

PROGRAM
Október 9. October
10:00 Regisztráció – Registration
14:00 Megnyitó – Opening
14:30 Előadások, bemutatók – Papers, presentations

Novomesky, Ján:
– The LED generation 2014
– A 2013-es LED-generáció

Ferenczy Gergely:
– LED alkalmazása a Bükki Nemzeti Park idegenforgalmi barlangjainak megvilágításában
– Application of LED for lighting in the show caves of Bükk National Park

Chrapko, Alexander:
– „Cave Lighting” Project. Theory and Practice of the Development and Maintenance of Modern Subterranean Tourist Attractions. A Speleologist’s Point of Wiew
– A „Cave Lighting” Projekt. A korszerű föld alatti turistalátványosságok fejlesztésének és karbantartásának elmélete és gyakorlata barlangkutató szemmel

Gruber Péter:
– Világításrekonstrukció az Aggteleki Nemzeti Park által üzemeltetett, kivilágított barlangokban
– Reconstruction of the Lighting Systems in Aggtelek National Park’s Developed Show Caves

Kedves barlangászok, az elmúlt napokban zajlott két konferenciáról szeretnék beszámolni.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (Ny-Magyarországi Egyetem) szervezi tizensok éve a Karsztfejlődés Konferenciát, melyet követve az érdeklődők pontos képet kaphatnak a hazai karsztos terület helyzetéről. Nagy örömömre szolgál, hogy remek szakembereink vannak. A térinformatikai és terepi alkalmazások kombinációjával dolgozó ELTE kiemelkedő szakmai műhely, Szombathely a karros és töbrös felszínek kutatásának fellegvára, Szegeden nagyon erős az utánpótlás képzése, Debrecenben pedig nemzetközi színvonalú analitikai laboratórium működik, hogy csak egy párat emeljek ki, továbbá elismert eredményekkel folyik egy észak-olasz karsztfennsík mélyzónájának feltáró kutatásához kapcsolódó szakmai szempontú adatgyűjtés.

 


NEMZETKÖZI KONFERENCIA
INTERNATIONAL CONFERENCE ON

 

BARANGVILÁGÍTÁS 2.

CAVELIGHTING 2.

Időpont: 2014. október 9–12.

Helyszín: Miskolc

A Társulat 2000-ben rendezett Barlangvilágítás nemzetközi konferenciája óta jelentős fejlődés következett be mind az egyéni, mind az idegenforgalmi barlangok világítása terén, elsősorban a LED-es izzó kifejlesztése és alkalmazása következtében. Célszerűnek tartjuk, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt bekövetkezett fejlődés eredményeit, tapasztalatait (előnyeit, esetleges hátrányait) széleskörűen bemutassuk és megvitassuk. A konferenciára várjuk a témakörrel kapcsolatos előadásokat, posztereket az alábbi szekciókban:

– barlangkutatók új egyéni világítóeszközei,
– idegenforgalmi barlangok új világítása (gazdaságosság, esztétika, hatása a lámpaflórára),
– egyéb kérdések (pl. történet).

A konferencia hivatalos nyelvei: magyar, angol és német
Az előadásokat és az összefoglalásokat angol nyelven kérjük megküldeni. (A magyar résztvevők magyarul is megküldhetik, de bőséges angol nyelvű összefoglalóval.)
A résztvevők részére lehetőséget biztosítunk új fejlesztésű világítóeszközök helyszíni bemutatására, ill. árusítására.
A konferencia keretében bemutatunk két – néhány éve új LED-es világítással kiépített – idegenforgalmi barlangot (aggteleki Baradla-barlang, lillafüredi Anna-barlang).

Tisztelt Kolléga Nő/Úr!

Örömmel értesítelek, hogy Tanszékünk szervezésében az előző évek hagyományait folytatva 2013 tavaszán, immár tizenhatodik alkalommal ismét megrendezésre kerül a Karsztfejlődés Konferencia.  A konferencia időpontja 2013. június 6- 9. Az előadások június 6- án 13 órakor kezdődnek.
Amennyiben részt kívánsz venni a konferencián, kérlek, hogy 2013. február 8. napjáig jelezz vissza e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) címre.