Az alábbiak lettek.

A Lakatos K___ eredményei:

Hely Csapat név Csapat tagok
1 Dagonya Pucu, Padavan, Németh Viktor
2 Antidagonya Makó L., Acca, Szalai Vera
3 Nevezzetek és igyatok sört Főző Péter (kisember), Kertész Anikó, Ektoplazma, Egy asztráltest
4 Jó időt! FTSK Kalotai Zsófi, Hamar Évi, Gólya Detti
5 Mézes hetek Dis, Disné Kamilla, Babó
6 Handy Cap Keri, Ájdi, Lakatos Gábor, ID
7 Myotis Gomba, sárközi Ádám, Migály Anikó
8 Cross Alsóhegy FTSK Kovács Kriszta, Ferike, Gyovai T., Kiszely T.
9 Későn kelők Kunisch család
10 Nagyon menők Tóth Ábris, Zsólyom Zsófi és Réke, Méhes Előd, Köblös Gabi
11 Nagy Zsófiát túravezetőnek! Mező család
12 Pink Stop Fancy, Bori, Lilu
13 Habzó szájjal Mersdorf Panni, Doki, Pózna
14 Van már kötelünk Katona Josi család
15 Csipkerozi Tisza Család
16 Ló, Lovag, Szamár BEAC Panker, Réz, Kasza

A Kiss Péter terepfutóverseny eredményei:

Hely Név Köridő
1 Losi 44:26:00
2 Sass Lajos 47:40:00
3 Kutya 49:30:00
4 Szórádi Atti 54:24:00
5 Glódi Ilona 1:01:21:00
6 Panker Ádám 1:01:46:00
7 Köblös Csaba 1:02:53:00
8 Vaspöri Szilvi 1:03:05:00
9 Söregi Ildikó 1:08:45:00

Gratulálunk a nyerteseknek. Részletes beszámoló később itt.

Moha & MAFC


A MAFC Tizek Háza szeptember 28-án az idén immáron huszadik alkalommal rendezi meg a Lakatost. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy karsztjának és zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése.
A hagyományos Lakatos és Mikolovits Vera k___ (a legjobb női csapatnak) mellett idén egy terepfutó versenyt is szervezünk melyet Kiss Péter emlékének szeretnénk ajánlani. Erre 28.-án 10 és 16 óra között lehet folyamatos indítás mellett nevezni az Őz-zsombolynál, útvonala - mely végig egyértelműen ki lesz jelölve – Őz-zsomboly – Szabó-pallag – dózerút – Hangyás-töbör – 404-es barlang – Magfa – Őz-zsomboly lesz.
Továbbá sor kerül a díjkiosztást megelőzően a II. Bodony Szilárd keserű-felismerő versenyre is.
Magát a Lakatos k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorrakerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80 –100 gyakorlott barlagjáró részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minnél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt.A zsombolyok bejáratait a túristautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz térképet és túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére.
A túrákon 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég csak egy csapattagnak leereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kivül minden csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 9-kor indulnak és délután 5-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.
A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz 28.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket.
A sohanemvolt szponzorok létszámának további jelentős visszaesése miatt mindenkit arra biztatunk – ahogy már erre a korábbi években is volt már példa – hogy önkéntes díjfelajánlásokkal segítse a versenyzők további motiválását.
Ha a k____ra vagy annnak valamelyik részére a Nemzeti Park engedélyét nem kapjuk meg a tábor helyszíne és a lebonyolítás rendje módosulhat a törvényi előírások maradéktalan betartásának érdekében – mindenki figyelje a megfelelő internetes fórumokat ahol az eseleges változásokról időben beszámolunk.

Moha & MAFC

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 29-én az idén immáron tizennkilencedik alkalommal rendezi meg a Lakatost. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése.

A hagyományos Lakatos és Mikolovits Vera k___ (a legjobb női csapatnak) mellett idén előszőr, a díjkiosztást megelőzően kerül sor ez I: Bodony Szilárd keserű-felismerő versenyre, melyre a Lakatoson indult csapatok nevezhetnek változatlan összetételben.

Még a nyáron egy internetes szavazást rendeztünk a MAFC berkein belül, hogy az idén rendezzünk-e Lakatos kupát, esetleg legyen ezentúl vándorkupa, vagy egyszerűen felejtsük el meghirdetni. Bár különféle okokból egyre kevesebben vagyunk és még kevesebb a zsombolyképes rendező, a többség arra szavazott, még vágjunk bele, majd meglátjuk. Voltak szélsőséges vélemények is, hogy miért nem érdemes már, de egyvalaki elsőként, szinte percekkel később, hogy elküldtem az emailt, válaszolt nekem.

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 24-én az idén immáron tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Lakatost. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsítése.

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 25-én az idén immáron tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerősitése. k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született, amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek, ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorra kerülı rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80–100 gyakorlott barlangjáró részvételével zajlik. A feladat, kézhez kapott információk alapján, a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, meg-ismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot", és emellett minél több zsom-bolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt. A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsátunk minden csapat rendelkezésére.

XVI. LAKATOS KUPA (2009) - A "SZOKÁSOS REKORDOK ÉVE"

Szeptember 26.án, szombaton az eddigi rekordot jelentő, 27 csapat részvételével lezajlott a XVI. Lakatos kupa a már megszokott helyszínen az Alsó-hegyen. Pénteken este szokatlanul korán és fegyelmezetten gyülekeztek a résztvevők az ezúttal a változatosság kedvéért se nem gazos, se nem beszántott, se nem lekaszált hanem kukoricával benőtt táborhelyen. Talán még ilyen sosem volt hogy Lakatos kupa péntekjén a bódvaszilasi Jutka presszó 10 órakor már zárva legyen (nekik negatív rekord). Sajnos a misikolciak idén nem jöttek el talán ennek is köszönhető ez a szégyenteljes eset.

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 26-án az idén immáron tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése.

Eredmények

Csapat

Almási-zs.

Teszt

Körte-zs.

Zsomboly-

pontok

Összesen

1.     Gubacs-FTSK vegyes – Tisza Levente, Bubba, Kántor Zsolt

93

50

96

559

798 p

2.     Gubacs-Szabó J. vegyes – Kunisch P., Gacsári, Nagy I.

85

70

79

550

784

3.     Debreceni Kristály BKCs – Szórádi A, Kovács G. Finta B.

69

50

97

559

775

HOLTVERSENYBEN a 3-as bozót (Marosfi, Bácskai L, Virrasztó)

71

50

95

559

775

4.     Magna Charta

74

70

86

529

759

5.     Tolerancia BKCs

52

40

96

319

756

6.     Szabó J. – FTSK vegyes lánycsapat

71

40

90

514

715

7.     Fina

43

40

96

425

604

8.     Meggyalázzuk az Alsó-hegyet  KÖRTE-KÜLÖNDÍJ

40

50

100

397

587

9.     Bagett

67

10

80

412

569

10. Csóka csapat

-

20

99

422

541

11. Szüzek lánycsapat

85

40

95

312

532

12. BEAC

53

40

96

319

508

13. Szájber gyökerek

80

50

89

244

463

14. Agysört

-

-

94

362

456

15. Mint a mókus

-

50

80

301

431

16. FTSK II

-

50

90

288

428

17. Radon-ászok

62

30

96

218

406

 

A MAFC Barlangkutató Csoport a GUBACS-al közösen szeptember 21-én idén is megrendezte a Lakatos kupa barlangi teljesítménytúrát és versenyt. A rendezvény elsődleges célja az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése. A versenyre a résztvevők már péntek este kezdtek gyülekezni a Vecsem-forrásnál, ahol az ANP biztosította a tűzrevalót, a „NA MEGJÖTTEK A BUNKÓ MISKOLCIAK” feliratú pólóban betámolygó Marcel-osok a hangerőt.

A MAFC Barlangkutató Csoport és baráti köre a GUBACS-al közösen szeptember 22-én idén is megrendezte a Lakatos kupa barlangi teljesítménytúrát és versenyt. A rendezvény elsõdleges célja az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerûsítése volt, ahogy mindig. A feladat, az indulás elõtt kézhez kapott túrakalauz és térképek segítségével a kijelölt alsó-hegyi zsombolyok bejárása minden évben, melyet idén három technikai feladattal toldottak meg a rendezõk.

 

Az elsõ és a második helyezett között mindössze 1 pont különbséget sikerült kimutatni a váratlanul gyorsan mûködõ pontszámláló bizottságnak. Ez a versengésben nem több és nem kevesebb mint 1 azaz egy zsombolyméternek felel meg azaz az elsõ helyezett ennyivel többet tett meg a föld alatt a másodikhoz képest. Az idei szinvonalra jellemzõ, hogy a 10. helyezett csapat pontszáma az elmúlt években hasonló feltételek mellett lezajlott versenyei során akár dobogós helyre is elég lett volna.

 

A MAFC Barlangkutató Csoportja idén immáron az ötödik alkalommal rendezte meg a Lakatos kupa barlangi teljesítménytúrát és versenyt. Az idén a vadászokkal való ütközés miatt a szokásosnál két héttel később került megrendezésre a verseny, s talán e miatt egy kicsit kevesebben gyűltünk össze reggelre (csak a legjobbak) a rajtnál.  Végül 15 csapat vágott neki az embert próbáló feladatnak. A hosszú esőzések miatt igen nagy volt a sár, ami a fennsíkra való feljutást is megnehezítette. A csapadékos időjárás a barlangokat sem hagyta szárazon. Ennek ellenére tisztességgel küzdöttek a csapatok, karabinercsörgéstől és futó léptek zajától volt hangos az erdő (ezen a hétvégén legalább több szarvasbikát a határ ezen az oldalán nem gyilkoltak meg a vadászok...). A végső győzelemre csak annak volt esélye aki a zsombolyok közötti távolságot futva tette  meg, a legtöbb csapat ennek szellemében is közlekedett - amíg bírta erővel. Ezért talán nem véletlen, hogy a végső győzelmet három olyan barlangásznak sikerült megszereznie akik előző hétvégén a Kaiser’s maratont is teljesítették. Nagy meglepetésre az ötödik helyet egy igen elszánt csak lányokból álló különítmény szerezte meg több esélyesnek is tartott csapatot megelőzve.

Az idén egy csapat kivételével senki nem tévedt el így viszonylag hamar sor kerülhetett az eredményhirdetésre is. Ez utóbbi társaság azonban igen látványosan a tábor feletti hegyoldalban bolyongva lámpáik mindvégig jól látható meg-megvillanó fényével jelezte reménytelen útját, amelyet a tábortűz körül (Harlem)  állók hangos biztatással esetenként "Bivakoljatok, bivakoljatok!" kórussal értékelt. Végül mikor mindenki összegyűlt kiosztásra kerültek a díjak és hajnali egy óra körül elkészült a közös bográcsban készült babgulyás is. Az eseményről a FUNSPORT magazin kétoldalas szines képekkel illusztrált riporttal számolt be, míg a résztvevőket a GURU kényezteti. Ezért köszönet illeti Őket.

 

Az 1998. évi V. Lakatos kupa végeredménye

 

1.      Gubacs (Bakó)  -  (Dénes, Szabó, A.; Tisza L.)  - 858 pont

2.      Szabó J - Piperkőcz (NoName) - (Kucsera, Kunisch, Hegedűs) - 705 pont

3.      MLBE Ólommadár - (Karesz, Ozsvári, Zsola) - 626 pont

4.      MLBE Duracell - (Kertész, Veress, Fúró) - 614 pont

5.      Szabó J. Neccharisnyák - (Porst Réka, Luppej Nóra, Szilágyi Nóra) - 511 pont

6.      Micimackó (Alsóhegyi alkardurr.) - (Barla R., Sőregi I., Károlyi P.) - 492 pont

7.      Guru RIT - (Takács R., Nagy I., Baj T.) - 475 pont

8.      3 lakatos - (Mezei P., Mészáros R., Sebők A.) - 474 pont

9.      Micimackő Nagy Brummogás - (Vaspöri Sz., Bycsik I., Sőregi I.) - 472 pont

10.  Szabó József Kísérleti Nyúl - (Vas, Aradi, Nelli) - 420 pont

11.  MLBE I - (Kovács M., Kovács G., File G.) - 337 pont

12.  Béke tér 4 - (Rubitovszky, Tóth Á., Szelei A.) - 327 pont

13.  Ica és a hentesek - (Kékesi I., Csatári Z., Hammer R.) - 275 pont

14.  Szabó József McMasters - (Mants R., Meskó, Dibák) - 167 pont

15.  Debreceni Kristály Ütőképes - (Katinka, Szórádi A., Steiger) - 132 pont

Ez évben ismét megrendezésre került szeptember utolsó hétvégéjén az Alsó-hegyen a Lakatos Kupa. Mindenki nagy szerencséjére jó idővel (esőmentes) köszönthettük a Vecsem-forrásnál a Nagyérdeműt, akik nem kevesebb, mint 100-an tiszteltek meg.

Az induló 17 (!) csapat között roppant szoros verseny alakult ki: legeredményesebbnek bizonyult a "Szabó József"-et"Gubacs" és az "MLBE Kismaffia" csapata holtversenyben, akik maximális teljesítményt nyújtva mind a 27 barlangot bejárták. A Szerencselovag díjért 3 csapat rohant le a hegyről, leggyorsabb a "Relax Terápia" csapata volt, a láda sör felett ők relaxálhattak.

A Rendezőség rendfenntartó erői folyamatosan cirkáltak a hegyen, de néhány csapat játékszabályokkal kapcsolatos apróbb félreértéseit leszámítva semmiféle nagyszabású szabálytalanságról nem hoztak jelentést. A versenyzők a fáradtságos hegyi szaladgálás után helyszínen készült bográcsgulyásból vacsorázhattak és sörsátorban vezethették le az aznapi feszültségeket.

A verseny sikerét támasztja alá az a tény is, miszerint a vadászok ezen a hétvégén egyetlen bőgő szarvasbikát sem tudtak elejteni, a szilasi cigányok pedig nemhogy fákat nem mertek dönteni, de még a hegyre sem merészkedtek föl.

Mindenkinek köszönjük a részvételt és a segítséget, jövőre ugyanott, ugyanakkor, ugyanígy találkozunk!

 

A verseny támogatói voltak:

 

Bodony Szilárd főszakács

Egerland Zoltán (Yorki) világítás

Molnár Tamás (Függő) sörsátor

Pelikán Művek szállítmányozás

Zwack Péter Unicum