Magyarok a Voronya-ban

Miért fontos Orosz kétszeri belépéses vízumot kapni? Miért voltak álmatlan éjszakáink és morcos nappalaink, amikor problémák merültek fel egy “egyszerű” vízum beszerzése körül? Mitől lesz Oroszország csak tranzit a mi utunkon? Miért vetünk repülőjegyet a Fekete tengeri kedvelt üdülőhelyre és egyben népszerű síparadicsomba, Szocsiba? Miért próbáltunk fél napokon keresztül extra kényelmes búvárruhát? Miért gondolunk sokat az általános és középiskola nemszeretem tantárgyára, az oroszra? Miért próbáljuk a vodka ízét feleleveníteni emlékeinkben?

Mert a MAFC ez évi nyári barlangász túrájának célja Abházia - azon belül pedig a Voronya barlang!!! Amely 2191 m-es mélységével a mélységi lista büszke vezetője!
Hogyan jött össze egyáltalán a lehetőség?
Pár éve elkezdtünk Spanyolországba járni, ahol jól összeismerkedtünk litván barlanászokkal. Egy olyan ország barlangászai ők, ahol nincs nagyon barlang - tehát eljárnak máshova barlangászkodni. Ez  máshová pedig nem lehet más az előző rendszer maradékán kitollasodva mint Oroszország - és a Kaukázus.
Pár kellemes barlangtúra és év után tavaly szilveszter táján felvetették, hogy idén ismét mennek a Voronyába - ismét, mert tavaly már voltak... Természetesen mintegy mellékesen megemlítettük, hogy ha esetleg el akarnak hívni - nem mondunk majd nemet!
Meg is jött a meghívó - először két fő részére, majd a folyamatos tervezgetés alatt további 2 fővel sikerült a magyar “kontingenst” megemelni: összesen tehát 4-en kaptunk lehetőséget egy 6 nemzetből álló expedíció tagjaivá válni! Litvánok, Ukránok ( a barlang nagy feltárói), Spanyolok, Írek és Észak-Írek (azaz Angolok??) és 1 igazi angol lesz majd a társunk a nagy vállalkozásban!
Mi is a cél  barlangban?
Az ukránok egy kifelé mutató ágban - az un. Non-Kujbisevszkaja részben fognak kutatni. A litvánok pedig merülni akarnak a legmélyebb végpont felé vezető Kvitocska szifonban.
És itt kapunk majd mi is szerepet - vihetjük a palackjaikat és minden egyéb cuccukat, ami oda kell!
Mindezt természetesen büszkén és már előre sajgó derékkal tesszük, hiszen ezzel adódik lehetőség arra, hogy belekóstolhassunk a Kaukázus barlangjaiba - és siker esetén lejussunk -2080 m mélységbe, a Game over nevű terembe! ÉS ugye a játszma majd csak ott kezdődik igazán, hiszen a búvárok számolatlan cuccát e terem közeléből kell majd kihozni.
Hogyan jutunk oda?
Budapest - Seremetyevo (a szakállas vicc szerint semerre retyó...) - Szocsi repülőút végén találkozunk a társainkkal, akikkel másnak közösen lépjük át Európa egyik bizarr határvonalát - az Orosz - Abház határt. Innen Szuhomi az útirány, majd 1 napos teherautózással tudjuk megközelíteni a táborhelyet. Csak megközelíteni - mert még egy napos cipekedés vár ránk, mire minden felkerül a 2250 m magasan lévő táborhelyre. De innen már csak egy nagyobb dobás a világ legmélyebb barlangjának a bejárata! 
Mit tudunk a barlangról?
A térképe alapján vizes barlangra számítunk, és nem hat meg minket egy ír barlangász bemondása, miszerint nem nagyon vizes... Egy írnek más a viszonyítási rendszere, mint egy magyar barlangásznak!
Nagy aknák (3 db 100-nál mélyebb) és szűk meanderek amikre számítunk. 700-tól 1200-ig lesz egy nagyon vizes rész - sok a cascade felirat azon a részen a térképen... 1400 m mélységben lesz egy teljesen vizes átbújó - hossza 2-3 m,mélysége cca. 0,5 m. Vezetőkötéllel van ellátva - igazából nem jelenthet gondot, lelkileg igyekszünk ráhangolódni!
  • 1640 és - 1740 m között van a legnehezebb rész, sok szűkülettel, vizes részekkel, köztük egy 30 hosszú cső, az ún. Yellow tube. Erről az ukránok nem túl sok jót nyilatkoztak... valahogy majd megoldjuk!
  • 1400 és -1800 között egyébként ismét nagyon vizes (netán árvizes) a barlang - de a felszíntől az 1800-as bivakig (!) fix telefonkábel és állandó felszíni összeköttetés segíti a bölcs döntéseket időjárás ügyben. Előzetes információk  alapján csak 1 napig tartó, heves esőzés után válik a barlang árvízveszélyessé - ez némileg megnyugtató!
Hogyan készülünk?
Noeprén, vízhatlan hálózsáktok! Ezekre nagyon figyelünk, és a többit pedig a Gortanitól kapott tapasztalatunkból merítjük! Unikumot viszünk!! Melegítőkövet szedünk!
Egyébként a bevezetőben taglalt vízumproblémát megelőzött egy másik vízumkérdés - nevezetesen az Abház. Ugye ez egy frissen (formailag frissen - hiszen a tavalyi háborúban vált “függetlenné” - de ’91 óta szakadár államként élte életét) alakult állam, aminek a “függetlenségét” az ideiglenesen ott állomásozó orosz csapatok biztosítják. Ezt pedig jól ismerjük saját kis országunk közelmúltbeli történelméből...
Szóval augusztus 10-én repülőre szállunk, elrepülönk Szocsiba, másnap belépünk egy alig létező országba - és indul a kaland!
A repülőjegyünk visszafelé szeptember 2-re szól, és nem akarjuk majd a reggel felszolgált vodkát lekésni!

Az expedíció alatt friss információk a http://www.barlang.hu/mafc/ illetve a http://www.alpinexpe.hu/index.php oldalakon lesznek elérhetők - amennyiben a kaukázusi - jelenleg Abház térerő ezt lehetővé teszi!

További infó, térképek és képek angol nyelven az expedíció szervezőitől:


A túra magyar résztvevői:
Németh Zsolt, Sass Lajos, Zih József és e sorok lejegyzője Kucsera Márton

Budapest, 2009. július 26.