Közvélemény kutat ás

Kedves Társulati Tagság és már/még NemTagság!

Hogy az új alapszabályunk (Társulatunk) ne csak a bíróságnak, de nektek is tetsszen, kérem, minél többen szánjatok egy percet arra, hogy véleményt nyilvánítotok ebben a kérdésben itt: http://www.poll-maker.com/poll265138xD1D24917-10 . A terjedelmesebb „egyéb” válaszok jöhetnek hozzám e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy az MKBT Facebook profiljára is. Kérlek, segítsetek ezzel (is) jobb MKBT-t faragni.

A Társulat annyit tud nyújtani, amennyit a tagjai összeadnak, értve ezt a Társulat szolgáltatásaira, vezetőségére és az anyagiakra is. Olyan tehát a vezetőségünk is, amilyet választunk magunknak. Ha vannak közöttünk a közösségért tenni akaró és tudó, másokat is lelkesíteni képes figurák, és vesszük a fáradságot, hogy ezeket megválasszuk vezetőknek, majd utána mögéjük állunk nem csak szavakkal, de tettekkel is, akkor fognak végbemenni a sokak által óhajtott változások és válik a Társulat kedvünkre valóvá. Ha senki nem vállalkozik arra, hogy saját idejét és energiáját bedobva tegyen a többiekért és ha lustaságból, érdektelenségből, kiábrándultságból még a négyévenkénti tisztújításra se bírjuk odavonszolni magunkat, akkor soha a büdös életben nem válik olyanná a Társulat, amilyenné szeretnénk. Szerintem két kulcsa van tehát a változásnak: 1) munka a közösségért és 2) a döntéshozatalban való részvétel.
MUNKA:  Amikor négy éve SzabóZének és nekem bizalmat szavaztatok és bekerültünk az elnökségbe, tartottunk egy közvéleménykutatást arról, mit vártok az MKBT-től. Szép kis kívánságlista jött össze, amiből aztán összeraktunk egy stratégiafélét (amelyet a barlang.hu hírek között 2011. szeptember 29-i dátummal olvashattok). Igyekeztünk annyit megvalósítani belőle, amennyit lehetett, Nóra segítségével, magunk erejéből vagy felkutatva, noszogatva azokat, akik tudtak és akartak segíteni. Így lettek pl. szerdai előadások a Szemlőben, gyerekprogramok, Fosszília klub, barlangtudományi tábor-kísérlet, barlangkutató emléktábla az emlékkertben, kommunikáció javítása. Nem sok az eltervezetthez képest, igazatok van, de ha többen lennénk, akik magukra vállalnak egy-két feladatot a kívánságlistáról, akkor többen éreznék, hogy nyújt annyit az MKBT, hogy (ismét) van értelme tagnak lenni. Nagyobb tagsággal pedig még több tételt kipipálhatnánk azon a listán és az mindenkinek jobb lenne. Most is sokan vannak, akik szabadidejükkel, anyagiakkal, lehetőségeikkel a közért munkálkodnak (pl. honlapot szerkesztenek, videóra veszik és megosztják az előadásokat, Felfedezők Napján a standunknál állnak, könyvtár anyagát dolgozzák fel, jogi tanácsokat adnak), de őket és a többi segíteni akarót felkutatni, megszervezni is időt és energiát kíván, amihez most láthatóan kevesek vagyunk. Egyetértek Lacival: „A munkát leváltani nem lehet”.
DÖNTÉSHOZATAL: Én nem mondhatom el magamról, hogy már 30 éve is ugyanezeket a problémákat láttam a Társulat működésében, úgyhogy naiv demokrataként még mindig hiszek benne, hogy ha sokan részt veszünk a Társulat döntéshozatalában (választmány és küldöttközgyűlés), akkor olyan döntések születnek, amelyek a többség kívánságát tükrözik. Ezért fontosnak tartom, hogy az új alapszabályba olyan döntéshozatali rendszer kerüljön bele, amit támogattok, és amelyben hajlandóak és képesek vagytok részt venni. A most zajló, alapszabállyal kapcsolatos vita egyik kulcskérdése pontosan ez: maradjunk a régi küldötti rendszernél (a parlamenti képviselők választásának analógiájára) vagy térjünk át a közgyűlési rendszerre (nagyjából a népszavazás analógiájára). Jópáran vagyunk, akik az utóbbi, minden tagnak közvetlen beleszólást biztosító változatot támogatjuk és rengeteg az ezzel kapcsolatos pozitív vélemény. De jó lenne tisztábban látni, mi a közakarat ez ügyben (nem csak a tagoké!).


Köszönettel:
Barbara

© 2018 MKBT. All Rights Reserved. Építette: JoomlaAbc