Csengő-lyuk - Zvoniva diera


Mélység: - 100.5 m

GPS:  48° 37,0728´ N; 20° 25,5576´ E

Tszf. magasság: 


Kapcsolódó írás:    Gömör természeti öröksége 6.  A Csengő-lyuk


 

A nagy méretekkel bíró zsombolyt ugyanúgy kell megközelíteni, mint a Vaddisznós - zsombolyt, csak tovább kell autózni, egészen pontosan 3km-t kell a fennsík peremétől autózni (1,5 km-el többet, mint ahol a buszforduló van). Itt egy már használaton kívüli erdészházhoz érünk, ahol a balra kanyarodó kék - jelzésen haladunk 1,2 km-t, ahol egy hosszúkás rétre kiérve (kétoldalt hegyekkel) egy sziklástorkú víznyelőnél az elágazások közül a jobbra menõt választjuk, amelyik egy erdõsávba kanyarodik. Az erdősáv kb. 250 m széles, ahogy kiér egy rétre az utunk az egyenesen haladó ágon kell mennünk, követve az út késõbbi kanyargásait. Kb. 400 m után előttünk lesz a zsomboly kerítéssel bekerített bejárata, melyen azonban van kapu is.

    

Beszerelés:
A bejárattal szemben állva a bal oldalon találunk 2 fix nittet, vagy a jobb oldalon fát, amirõl a bevezetõ szárat indíthatjuk, majd a peremen egybõl még 1 fix nittet. 3m ereszkedés után csN, 25 m után eN. Ezen a szakaszon a kötél felfekszik, kötélvédõ kell. 20m újabb ereszkedés után csN egy lelógó sziklacsücskön. Innen már leérünk a fentrõl is jól látható párkányra, mely megossza az aknát. Itt a bal oldalon eN, vele szemben a falban fix nitt + csN. Az ereszkedést két irányba is folytathatjuk lefele. Az egyik lehetõség a kövek esésvonalában halad, szerintem nem ajánlatos útvonal. A másik a párkányon K-i irányba gyaloglással kezdõdik, és a perem alatt 2m - el van 1 eN. 10m ereszkedés után csN, ezen a szakaszon ismét felfekszik a kötelünk, de lábbal eltarthatjuk kötelünket a felfekvõ helyektõl. 30 m ereszkedés után ér hozzá ismét a kötelünk a falhoz, itt állítólag van nitt, de aki visz magával felszerelést, az fúrhat is egyet. Ezek után már az akna alján vagyunk. Két irányba is elindulhatunk. K-re pár cseppkõfalacskán felmászva egy öreg cseppköves járatba érünk, ami egy kis idő után elszûkül, de a végén a cseppköves szûkületbõl jövõ visszhang reményt adhat egy eredményes véséshez. Másik irányban egy cseppköves falon való felmászás után egy szép szakaszba érünk fel, már ha viszünk elég kapaszkodókötelet a visszaereszkedéshez (30m). Legközelebb talán majd mi is felmászunk.. A barlang megdöbbentõen nagy méretei miatt minden érdeklõdõnek megfelelõ túracél, esetleges filmezése, videózása látványos eredményt ígér. Az akna leküzdéséhez szükséges: 125 m kötél és karabinerek (Kucsera Márton).

 

 

 

 

   


Zvonivá jama Abyss

It is located in the central part of the Plešivská Plateau, called Moon Country, with a surface divided by a number of dolines. Inside one of them, there is the entrance to the corrosion-collapse abyss 100,5 m deep. It is formed in the Mesozoic Middle Triassic pale Wetterstein limestones of th Silica Nappe.
The entrance vertical shaft ends in the depth of 45 m with a great underground dome with a mighty debris cone on the bottom. Its top is 84 m from the surface opening. Along the sides of the dome there are inclined ascending passages 180 m long, which originated in connection with underground draining of adjacent large dolines. The underground waters from the abyss penetrate to the Nová Brzotínska Cave, which opens to the surface by a spring on the right hand side of the Slaná River canyon. The entrance shaft was formed by corrosion of atmospheric waters percolating along the crossing tectonic faults. There are pagoda stalagmites more than 10 m high in the abyss. The highest one has 26 m.
The abyss is an important wintering place for bats. By now 7 bat species were recorded here, with the most abundant Lesser Horseshoe Bat (Rhinolophus hipposideros) and Barbastelle (Barbastella barbastellus). The invertebrates comprise rare cave pseudoscorpion Neobisium (Blothrus) slovacum, which was the first time discovered in nearby Diviačia Abyss.
Abyss opening is known for a long time. The first descends date back to 1875 and 1882. The first vocational description is from 1925.