Tisztelt Tagság!

Kicsit később, mint ígértük, de szombatig remélhetőleg még elég időt adva az átnézésre ezúton tesszük közzé a Társulat alapszabály módosítására vonatkozó javaslatunkat (a letöltéshez kattints ide), amelyről május 9-én a küldöttközgyűlésen szavaznunk kell. A hatályos alapszabályhoz képest történt változásokat korrektúrával emeltük ki (akit zavar, a Wordben a Korrektúra/Nyomon követés alatt a legördülő menüben a 'Végleges szöveg' lehetőséget választva kikapcsolhatja a korrektúra megjelenítését).

Emlékeztetőül, a mostani módosítás céljai:
- jogszabályváltozásoknak való megfelelés (pl. közhasznú tevékenységek részletezése, tagság / vezetői megbízatás megszűnésének részletezése, jogorvoslati lehetőségek, összeférhetetlenségi szabályok, Elnökségi ülések nyilvánossága, határozathozatal és -nyilvántartás szabályai, nyilvánosság szabályai, vezető tisztségviselők név szerinti felsorolása)
- küldöttközgyűlési rendszerről közgyűlési rendszerre való áttérés az Elnökség, a Választmány és az online közvéleménykutatásban részt vevők akaratával összhangban
- nyilvánvaló logikátlanságok, ellentmondások kigyomlálása.

Ezen kívül még az alábbi főbb módosításokat javasoltuk:
- éves tagdíj fizetésének határidejét előre hoztuk március 31-re (a májusi közgyűlés előtt jó tudni, hány szavazóval számolhatunk adott évben),
- 30 éves tagság utáni tagdíjmentességet kivettük, de NEM visszamenőleges hatállyal (aki már jogosult rá, attól nem szeretnénk elvenni ezt a kedvezményt),
- területi szervezeteket töröltük, mert gyakorlatilag nem léteznek,
- a korszellemnek megfelelően belevettük az elektronikus értesítést az írásbeli  tájékoztatással kapcsolatos szabályokba.

Az egyéb, szervezeti változások (Választmány esetleges megszűnése, elnökség létszámának csökkentése, kedvezmény rendszer átalakítása) az őszi tisztújító közgyűlésen kerülnek az napirendre, hogy addig kellően széles körben megvitathassuk a változások tartalmát. Ezért az ilyen jellegű módosítások most SZÁNDÉKOSAN maradtak ki. A most közzétett javaslatot még a Fővárosi Törvényszéken előzetesen át fogják nézni, ezért előfordulhatnak még kisebb módosítások szombatig.

Kérjük a tagokat, csoportvezetőket és főleg a küldötteket, hogy a küldöttközgyűlés előtt nézzék át a javaslatot és (a fentieket figyelembe vevő!) kérdéseiket, javaslataikat, ellenvetéseiket lehetőleg küldjék el nekem emailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy munkaidő után hívjanak (20/9350050), hogy a lehető legtöbb kérdést tisztázzuk előzetesen és a küldöttközgyűlésen gyorsabban végezzünk az alapszabály-módosítás vitájával.

Köszönettel az alapszabály-módosítást előkészítők nevében:
Kosztra Barbara

Ez évben folytattuk az előző évben (2013-ban) megkezdett, új rendszerű Kutatásvezetői tanfolyamot, amelyben a gyakorlati képzésre helyeztük a hangsúlyt. Az elméleti és gyakorlati képzéssel a gyakorlatvezetők több alkalommal, kis csoportokban foglalkoztak, amelynek logisztikai szervezése az interneten történt. A képzés, Polacsek Zsolt vezetésével, sikeres szakmai kirándulásokkal lett kiegészítve.

A barlangi kutatásvezetői záróvizsgát márciusban 13 személynek sikerült letennie.

A 2014-es évben tavasszal és ősszel, megszokott terv szerint, Technikai 2.-es tanfolyamot szerveztünk. A két tanfolyamon 20 fő kapott egyhetes képzést Szögligeten a beszerelés-technika fortélyairól.

Tavasszal hosszas egyeztetés után elkészítettük az Oktatási Módszertani alapelveket és a Vizsga szabályzatot, amellyel világossá tettük mindenki számára, hogy mik az elvárások az oktatás és a vizsgák alkalmával. Ezzel is az objektív elbírálást kívántuk előmozdítani és erősíteni. A Központi vizsgát megelőzően ezeket közzétettük, amelynek eredményeként a központi vizsgát követően minimálisra csökkentek az észrevételek és a reklamációk. A szabályzatokat az észrevételek alapján az idei évben tovább módosítjuk.

Június végén- megtartottuk a Központi vizsgát, ahol 52 személy vizsgázott két nap alatt Alapfokú és Technikai 1. barlangjáró elméletből és gyakorlatból.

Az őszi időszakban meghirdettük és megszerveztük, a barlangi túravezetői tanfolyamot, amelyre a túljelentkezés miatt, a technikai alkalmasság elbírálása mellett, elméleti tesztvizsgát is be kellett vezetnünk. Mindezek ellenére az induló létszám 45 főben maradt.
Ez jelentős terhet jelent az Osz. számára, azonban a feladatot fel kellett vállalnunk, ha figyelembe akarjuk venni a növekvő igényeket.
Ezt a problémát a gyakoribb tanfolyamok rendezésével lehetne orvosolni, amelyek jövendő terveink részét alkotják.

A Szakmai Napokon a tanfolyam összes résztvevője és az oktatók jelentős létszámban (51 fővel) jelen voltak. Az Osz. részéről fórumot teremtettük a felmerülő problémák orvoslására a nyilvánosság részvételével.

Jegyzeteket és kiadványok: A jegyzetek egységesítése céljából új sorozatot indítottunk, amelynek első darabja a kutatásvezetői jegyzet volt. Ezzel egyidejűleg kiadásra került újra a barlangtérképezés és a technikai jegyzet, amelyeket hozzáférhetővé tettünk mások számára is.
Népszerűségüket mutatja, hogy egy év után az újranyomtatásuk aktuálissá vált.
Folyamatban van az Alapfokú barlangjáró és a Barlangi túravezetői jegyzet módosított kiadása, amelyeket 2015 év első félévében fogunk megjelentetni. A sorozat gondozásáért ezúton is, Dolgos Miklósnak jár köszönet.

A felszereléseinket folyamatosan karbantartjuk, és új beszerzésekkel bővítjük.
Ezekből részben kölcsönzéssel, másrészt állandó jelleggel kiemelkedő kutatásokat támogatunk.

Gazdálkodásunkban, a 2014-es évben jelentősen növekedtek bevételeink a tanfolyamoknak köszönhetően. Tevékenységünket továbbra is társadalmi munkában végezzük. A szakosztály tagjai semmilyen anyagi juttatásban nem részesültek elvégzett munkájukért.
Állami vagy egyéb támogatást nem vettünk igénybe.

Pilisborosjenő, 2015. március 1.                            

Börcsök Péter
Az Osz. vezetője

Kedves Társulati Tagság és már/még NemTagság!

Hogy az új alapszabályunk (Társulatunk) ne csak a bíróságnak, de nektek is tetsszen, kérem, minél többen szánjatok egy percet arra, hogy véleményt nyilvánítotok ebben a kérdésben itt: http://www.poll-maker.com/poll265138xD1D24917-10 . A terjedelmesebb „egyéb” válaszok jöhetnek hozzám e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy az MKBT Facebook profiljára is. Kérlek, segítsetek ezzel (is) jobb MKBT-t faragni.

Kedves Barlangászok, MKBT-tagok és -nemtagok!

Mint  a tárgy sejteti, 2015-ben ismét napirendre kerül az Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tisztújítása, azaz vezető tisztségviselőinek megválasztása. A Társulat elnöksége múlt hét szerdai ülésén abban állapodott meg, hogy a tisztújító küldöttközgyűlésre 2015. május 9-én (szombat) kerül sor. Ezt megelőzően, 2015. április 14-én (kedd) tartanánk a választmányi ülést. A küldött- és jelöltállítással kapcsolatos tudnivalókról (kinek, meddig, mi a feladata) pár napon belül írok egy részletesebb tájékoztatót, mert gondolom nem sokunk fújja fejből az alapszabály ezirányú rendelkezéseit. No ha eddig nem fújta, most már ne is kezdjen a memorizálásába, ugyanis az idei év feladata az alapszabály felülvizsgálata és módosítása is. Ez elsősorban jogszabályváltozás (új Polgári Törvénykönyv) miatt válik szükségessé, ám ha már hozzányúlunk az Alapszabályhoz és úgyis át kell rágnunk magunkat egy sor jogszabályon és hivatalon, célszerű azon módosításokat is megejteni, amelyek ilyen vagy olyan okból aktuálissá / indokolttá váltak. Az alapszabály módosítását a Küldöttközgyűlésnek kell majd jóváhagynia, amire szintén május 9-én kerítünk sort.

© 2018 MKBT. All Rights Reserved. Építette: JoomlaAbc