Kedves Társulati Tagság és már/még NemTagság!

Hogy az új alapszabályunk (Társulatunk) ne csak a bíróságnak, de nektek is tetsszen, kérem, minél többen szánjatok egy percet arra, hogy véleményt nyilvánítotok ebben a kérdésben itt: http://www.poll-maker.com/poll265138xD1D24917-10 . A terjedelmesebb „egyéb” válaszok jöhetnek hozzám e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy az MKBT Facebook profiljára is. Kérlek, segítsetek ezzel (is) jobb MKBT-t faragni.

Ez évben folytattuk az előző évben (2013-ban) megkezdett, új rendszerű Kutatásvezetői tanfolyamot, amelyben a gyakorlati képzésre helyeztük a hangsúlyt. Az elméleti és gyakorlati képzéssel a gyakorlatvezetők több alkalommal, kis csoportokban foglalkoztak, amelynek logisztikai szervezése az interneten történt. A képzés, Polacsek Zsolt vezetésével, sikeres szakmai kirándulásokkal lett kiegészítve.

A barlangi kutatásvezetői záróvizsgát márciusban 13 személynek sikerült letennie.

A 2014-es évben tavasszal és ősszel, megszokott terv szerint, Technikai 2.-es tanfolyamot szerveztünk. A két tanfolyamon 20 fő kapott egyhetes képzést Szögligeten a beszerelés-technika fortélyairól.

Tavasszal hosszas egyeztetés után elkészítettük az Oktatási Módszertani alapelveket és a Vizsga szabályzatot, amellyel világossá tettük mindenki számára, hogy mik az elvárások az oktatás és a vizsgák alkalmával. Ezzel is az objektív elbírálást kívántuk előmozdítani és erősíteni. A Központi vizsgát megelőzően ezeket közzétettük, amelynek eredményeként a központi vizsgát követően minimálisra csökkentek az észrevételek és a reklamációk. A szabályzatokat az észrevételek alapján az idei évben tovább módosítjuk.

Június végén- megtartottuk a Központi vizsgát, ahol 52 személy vizsgázott két nap alatt Alapfokú és Technikai 1. barlangjáró elméletből és gyakorlatból.

Az őszi időszakban meghirdettük és megszerveztük, a barlangi túravezetői tanfolyamot, amelyre a túljelentkezés miatt, a technikai alkalmasság elbírálása mellett, elméleti tesztvizsgát is be kellett vezetnünk. Mindezek ellenére az induló létszám 45 főben maradt.
Ez jelentős terhet jelent az Osz. számára, azonban a feladatot fel kellett vállalnunk, ha figyelembe akarjuk venni a növekvő igényeket.
Ezt a problémát a gyakoribb tanfolyamok rendezésével lehetne orvosolni, amelyek jövendő terveink részét alkotják.

A Szakmai Napokon a tanfolyam összes résztvevője és az oktatók jelentős létszámban (51 fővel) jelen voltak. Az Osz. részéről fórumot teremtettük a felmerülő problémák orvoslására a nyilvánosság részvételével.

Jegyzeteket és kiadványok: A jegyzetek egységesítése céljából új sorozatot indítottunk, amelynek első darabja a kutatásvezetői jegyzet volt. Ezzel egyidejűleg kiadásra került újra a barlangtérképezés és a technikai jegyzet, amelyeket hozzáférhetővé tettünk mások számára is.
Népszerűségüket mutatja, hogy egy év után az újranyomtatásuk aktuálissá vált.
Folyamatban van az Alapfokú barlangjáró és a Barlangi túravezetői jegyzet módosított kiadása, amelyeket 2015 év első félévében fogunk megjelentetni. A sorozat gondozásáért ezúton is, Dolgos Miklósnak jár köszönet.

A felszereléseinket folyamatosan karbantartjuk, és új beszerzésekkel bővítjük.
Ezekből részben kölcsönzéssel, másrészt állandó jelleggel kiemelkedő kutatásokat támogatunk.

Gazdálkodásunkban, a 2014-es évben jelentősen növekedtek bevételeink a tanfolyamoknak köszönhetően. Tevékenységünket továbbra is társadalmi munkában végezzük. A szakosztály tagjai semmilyen anyagi juttatásban nem részesültek elvégzett munkájukért.
Állami vagy egyéb támogatást nem vettünk igénybe.

Pilisborosjenő, 2015. március 1.                            

Börcsök Péter
Az Osz. vezetője

Kedves Barlangászok, MKBT-tagok és -nemtagok!

Mint  a tárgy sejteti, 2015-ben ismét napirendre kerül az Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tisztújítása, azaz vezető tisztségviselőinek megválasztása. A Társulat elnöksége múlt hét szerdai ülésén abban állapodott meg, hogy a tisztújító küldöttközgyűlésre 2015. május 9-én (szombat) kerül sor. Ezt megelőzően, 2015. április 14-én (kedd) tartanánk a választmányi ülést. A küldött- és jelöltállítással kapcsolatos tudnivalókról (kinek, meddig, mi a feladata) pár napon belül írok egy részletesebb tájékoztatót, mert gondolom nem sokunk fújja fejből az alapszabály ezirányú rendelkezéseit. No ha eddig nem fújta, most már ne is kezdjen a memorizálásába, ugyanis az idei év feladata az alapszabály felülvizsgálata és módosítása is. Ez elsősorban jogszabályváltozás (új Polgári Törvénykönyv) miatt válik szükségessé, ám ha már hozzányúlunk az Alapszabályhoz és úgyis át kell rágnunk magunkat egy sor jogszabályon és hivatalon, célszerű azon módosításokat is megejteni, amelyek ilyen vagy olyan okból aktuálissá / indokolttá váltak. Az alapszabály módosítását a Küldöttközgyűlésnek kell majd jóváhagynia, amire szintén május 9-én kerítünk sort.

© 2018 MKBT. All Rights Reserved. Építette: JoomlaAbc