XXIII. Lakatos – Alsó-hegy

UPDATE 2  ------------------------------------

Idén az alábbi eredmények születtek:


ÉS egy kép a nyertes csapatról:


-----------------------------------------------------

A MAFC 10ek háza 2016. szeptember 24-én az idén immáron huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsítése.

k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorrakerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 15 – 20 három fős csapat  részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt.A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére.

A túrákon tehát 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni ami a gyakorlatban azt jelenti hogy kevésbé tapasztalt résztvevők is megtalálhatják a nekik való feladatot, sok olyan barlang van ahová slósz sem kell. Az egyéni alapfelszerelésen kívül minden magát komolyan vevő csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is azonban a darabok a verseny során nem távolodhatnak el egymástól), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 9-kor indulnak és délután 5-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz (https://goo.gl/maps/nvXGwVX4jvC2) és száraz időben személyautóval is megközelíthető szeptember 23.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket. (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon és a Mikolovits Vera kupát is nagyon várjuk vissza!).UPDATE! ------------------------------------

XXIII. Lakatos – Már Alsó-hegyen vannak a "lakatok"

A múlt hétvégén a MAFC, a Lakatos rendezője helyére tette a lakatokat, így már szinte minden készen áll a XXIII. Lakatosra.
Ha valaki még csak gondolkodna a részvételen, akkor nézze a meg a korábbi Lakatosok képeit, eredményeit a http://www.barlang.hu/mafc oldalon, hogy semmi  kételye se legyen: a Lakatos  ismét  egy autentikus barlangásztalálkozó lesz.

A szervezők nevében,
Nagymoha