XIX. Lakatos k____

Nyomtatás

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 29-én az idén immáron tizennkilencedik alkalommal rendezi meg a Lakatost. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése.

A hagyományos Lakatos és Mikolovits Vera k___ (a legjobb női csapatnak) mellett idén előszőr, a díjkiosztást megelőzően kerül sor ez I: Bodony Szilárd keserű-felismerő versenyre, melyre a Lakatoson indult csapatok nevezhetnek változatlan összetételben.

 

Magát a Lakatos k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorrakerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80 –100 gyakorlott barlagjáró részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minnél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt.A zsombolyok bejáratait a túristautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére, mely előzetesen letölthető lesz a Társulat honlapjáról (http://www.barlang.hu/ ).

A túrákon 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kivül minden csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 9-kor indulnak és délután 5-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz 28.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket.

A sohanemvolt szponzorok létszámának további jelentős visszaesése miatt mindenkit arra biztatunk – ahogy már erre a korábbi években is volt már példa – hogy önkéntes díjfelajánlásokkal segítse a versenyzők további motiválását.

Ha a k____ra a Nemzeti Park engedélyét nem kapjuk meg a tábor helyszíne és a lebonyolítás rendje módosulhat a törvényi előírások maradéktalan betartásának érdekében – mindenki figyelje a megfelelő internetes fórumokat ahol az eseleges változásokról időben beszámolunk.

Moha & MAFC

Joomla SEF URLs by Artio