Új feltárások a Harcsaszájú-barlangban

Nyomtatás

Az elmúlt hónapban két ponton is sikerült új szakaszokat feltárni a Harcsaszájú-barlangban.

1. Február 7-én egy Losi vezérletével működő csapat, 3 hónap bontás után 70 m új részt talált egy hasadék felső zónájában. A benne húzódó 40 m hosszú terem a Harcsa legszebb része, tele fehér cseppkövekkel. A két végén kristállyal bélelt tavak zárják el a továbbjutás lehetőségét.
2. Pénteken, február 19-én egy összetett járatrendszer vált ismertté előttünk: nagy szelvényű járatok, kereszthasadékok, két további főhasadék. Kb. 200 m-t sikerült bejárni első alkalommal, és még 5 helyen látszik továbbjutás (pl. felmászások, cseppköves átbújás), de az idő előrehaladtával vissza kellett fordulnunk. A bejutás talán legnagyobb jelentősége, hogy a barlangnak a Hideglyukhoz egyik igen közel eső pontján történt. A térkép elkészüléséig pontosat mondani nem lehet, de úgy becsülöm, a két barlang távolsága 20 m körülire csökkent
A közlekedést nehezíti, hogy a járatok néhol teljes felületükön gipsz (vagy aragonit?) kristályokkal vannak borítva, valamint az, hogy a belyukadás helye egyenlőre iszonyatosan szűk és kimondottan nehezen járható.
E ponton a kutatás egy éve folyt intenzíven. 16 alkalommal dolgoztunk itt, a bontásban főként a Barit és a Papp Ferenc csoport kutatói vettek részt.
Ezekkel a Harcsaszájú-barlang (Harcsaszájú-Kis-hideg-lyuk-Bagyura János-barlangrendszer) hossza megközelíti a 3 km-t.
További információk a http://barit.cserkesz.hu/harcsa/ oldalon találhatók.

Joomla SEF URLs by Artio