V5 feltárás - friss hírek

Bár ez az országhatáron kívül történt, de az elmúlt héten heten magyarországról a pádisi V5 zsombolyban egy km körüli nagyméretű (5-30m széles, 5-20m magas) új járatot tártunk és mértünk fel. Ezzel a rendszer hossza néhány méterrel túljutott a 20km-en, mélysége maradt -653m.
Túrára csábító méretei ellenére minden kalóz kalandort óva intek a barlang önkényes felkeresésétől a járatrendszerek nagyfokú veszélyességei miatt (omlások, eltévedési lehetőségek, stb).
Az, hogy ma beszámolhattam túránkról és nem a barlangban rekedt barlangászokról szóló hozzászólásoktól hemzseg a lista, a szerencsének köszönhető. A hírtelen jött tavasz ott is éreztette hatását, jókorára dúzzadt vízeséseken vergődtünk ki a bejárati zónában, egy-két órán múlott, hogy nem kellett kényszerbivakolnunk még néhány napot odalent.
Továbbra is mindenkinek ajánlom, ha a Királyerdő vagy Bihar hegységbe tervez barlangtúrát, érdeklődjön a barlang védettségi fokáról (www.parcapuseni.ro), a bihari barlangok esetében pedig kérjen engedélyt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

© 2018 MKBT. All Rights Reserved. Építette: JoomlaAbc