A Szelim-barlang kálváriája 2005-ben


Barlangfürdetés után ismét nyitva a Szelim

National Geographic Online

Alapos és költséges "fürdés" és nagytakarítás után ismét fogadhatja a látogatókat a tatabányai Turul emlékmű mellett lévő híres Szelim-barlang.

A takarító brigádok speciális nagynyomású "zuhanyokkal" egy nemzetközi filmprodukció augusztusi és szeptember elejei forgatását követően voltak kénytelenek kiszállni a helyszínre.

Nyáron még büszkén írt a helyi sajtó a John Malkovich, Jeremy Irons és Robert Carlyle alakításával fémjelzett Eragon című fantázia-kalandfilm tatabányai forgatásáról. A stáb levonulása után azonban lehangoló volt a kép: a díszletesek a 40 ezer éves barlangot oly sikeresen "antikolták" egy szénpor alapanyagú festékkel, hogy az hagyományos úton egyszerűen eltávolíthatatlan volt.

Ráadásul mind a barlangot, mind a környékét mázsaszámra lepte el a "forgatási hulladék." Végül egy megyebéli cég különleges eljárással, mínusz 78 fokos szárazjég és levegő nagy nyomáson történő fecskendezésével "borotválta le" a barlang falára tapadt szennyezést.

Csak október első hetére sikerült eredeti színűre visszavarázsolni a sziklafalakat, eltávolítani a szemetet, kijavítani a barlanghoz vezető, korábban a városi önkormányzat által 23 millió forintos költséggel megépített tanösvényen a világítást.

A turisztikai látványosságokban nem kifejezetten bővelkedő Tatabánya büszkeségeként számon tartott negyven méter hosszú és tizenkét méter széles barlang, amelyben több tízezer évvel ezelőtt élt ember tűzgyújtó helyének maradványait és állati csontokat találtak a múlt század harmincas éveiben, természetvédelmi területen található, tulajdonosa az állam.

A forgatócsoportra időközben kiszabott 4,5 millió forintos környezetszennyezési bírság is a győri környezetvédelmi hatóság kasszáját gyarapítja. Tatabányának mindössze hatszázezer forintnyi területhasználati díj, no meg a több mint egy hónapig tartó bosszúság jutott a forgatásból.
2005.október.11

( http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=5807 )


 

Botrányos "festékes" filmfelvétel a Szelim-barlangban

Az Eragon c. film kedvéért átszínezték a Szelim-barlangot
2005. október 16., vasárnap 6:25
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=155218
A szénpor alapanyagú színezőt csak nagynyomású, speciális zuhannyal sikerült eltávolítaniuk a szakembereknek.
A Szelim-barlang a forgatás után
Forrás: 24 óra
A hatóság tudta nélkül feketére festették az amerikai filmesek a tatabányai Szelim-barlangot néhány jelenet kedvéért. A szénpor alapanyagú színezőt csak nagynyomású, speciális zuhannyal sikerült eltávolítaniuk a szakembereknek. A tatabányai barlangban a 20th Century Fox stúdió Eragon című szuperprodukciójának egyes részei készülnek, hasonló helyszín a Celldömölk melletti Ság-hegy krátere, ahol már hetek óta egy „díszletfalu” áll. A Ság-hegyen korábban, még a munkálatok megkezdése előtt környezetvédők is tiltakoztak.

A Szelim-barlangban zajló forgatáshoz a végső engedélyt az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adta ki azzal a feltétellel, hogy ott különösen körültekintően kell dolgoznia a stábnak.

Hajdú Klára a Felügyelőség igazgató-helyettese a Napközben adásában elmondta: a hatóság munkatársai a munkálatok befejezése után fedezték fel a katasztrofális állapotokat a 40 ezer éves barlangban.

A Felügyelőség négymillió forintos bírságot rótt ki arra a cégre, amelyik a felismerhetetlenségig átpingálta a különleges természeti képződményt. Hajdú Klára hozzátette: ez esetben nem egy amerikai, hanem egy magyar vállalkozásról van szó. Emellett kötelezték őket az eredeti állapotok visszaállítására, amely nem volt könnyű beavatkozás, ugyanis -78 fokos szárazjég és levegő keverékével sikerült csak eltűntetni a szennyeződést.

A Napközben betelefonáló hallgatói szerint a hatóságoknak és az önkormányzatoknak is jobban át kellene gondolniuk, hogy mit engednek meg a néhány milliós bevételért cserében. Több telefonálónk úgy vélte: az ilyen döntések előtt a lakosságot is meg kellene kérdezni a tervekről. Volt aki azt kérdezte, hogy egyáltalán miért kell beengedni a stábokat a védelem alatt álló helyekre. Egyik hallgatónk pedig felvetette, hogy az óriási forgatási költségvetésből miért nem jut egy kevés egy műbarlang felépítésére.

Egyébként a barlangban folyó munkálatok során tönkrement az odavezető önkormányzati út egy szakasza, a daruk kidöntöttek több kandelábert és nem maradt ép a tanösvény sem.

Egy tatabányai városvédő képei az átfestetett barlangról:
 
További fotók a környékről: http://tatabanyaianzix.atw.hu

Kránitz Balázs - Kossuth Rádió - Napközben


Feketére festették a Szelim-barlangot a filmesek
2005. október 12. 14:04
MNO
Újabb botrány volt idehaza az Eragon című film miatt.
A hatóság tudta nélkül feketére festették az amerikai filmesek a tatabányai Szelim-barlangot néhány jelenet kedvéért. A szénpor alapanyagú színezőt csak nagynyomású, speciális zuhannyal sikerült eltávolítaniuk a szakembereknek. A tatabányai barlangban a 20th Century Fox stúdió Eragon című szuperprodukciójának egyes részei készülnek, hasonló helyszín a Celldömölk melletti Ság-hegy krátere, ahol már hetek óta „díszletfalu” áll. A Ság-hegyen még a munkálatok megkezdése előtt környezetvédők is tiltakoztak.
A Szelim-barlangban zajló forgatáshoz a végső engedélyt az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adta ki azzal a feltétellel, hogy ott különösen körültekintően kell dolgoznia a stábnak.
Hajdú Klára, a felügyelőség igazgatóhelyettese a Nap-közben adásában elmondta: a hatóság munkatársai a munkálatok befejezése után fedezték fel a katasztrofális állapotokat a 40 ezer éves barlangban, ezért négymillió forintos bírságot rótt ki arra a cégre, amelyik a felismerhetetlenségig átpingálta a különleges természeti képződményt. Hajdú Klára hozzátette: ez esetben nem egy amerikai, hanem egy magyar vállalkozásról van szó. Emellett kötelezték őket az eredeti állapotok visszaállítására, amely nem volt könnyű beavatkozás, ugyanis -78 fokos szárazjég és levegő keverékével sikerült csak eltüntetni a szennyeződést.
Egyébként a barlangban folyó munkálatok során tönkrement az odavezető önkormányzati út egy szakasza, a daruk kidöntöttek több kandelábert, és nem maradt ép a tanösvény sem.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=312845&rvt=2&redirect=false&norel=1&PHPSESSID=d740da19d33957a2bb8b23cae590018c&pass=2


Filmstáb miatt kellett "szennyteleníteni" a tatabányai Szelim-barlangot

2005. október 10. 13:07

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=66289

Alapos és igen költséges fürdetés kellett ahhoz, hogy a tatabányai Szelim-barlang ismét látogatókat fogadhasson

Alapos és költséges "fürdés" és nagytakarítás után ismét fogadhatja a látogatókat a tatabányai Turul emlékmű mellett lévő híres Szelim-barlang. A takarító brigádok speciális nagynyomású "zuhanyokkal" egy nemzetközi filmprodukció augusztusi és szeptember elejei forgatását követően voltak kénytelenek kiszállni a helyszínre. Nyáron még büszkén írt a helyi sajtó a 20th Century Fox gondozásában készülő, John Malkovich, Jeremi Irons és Robert Carlyle alakításával fémjelzett Eragon című fantázia-kalandfilm tatabányai forgatásáról.

A stáb levonulása után azonban lehangoló volt a kép: a díszletesek a 40 ezer éves barlangot oly sikeresen "antikolták" egy szénpor alapanyagú festékkel, hogy az hagyományos úton egyszerűen eltávolíthatatlan volt. Ráadásul mind a barlangot, mind környékét pedig mázsaszámra lepte el a "forgatási hulladék."

Végül egy megyebéli cég különleges eljárással, mínusz 78 fokos szárazjég és levegő nagy nyomáson történő fecskendezésével "borotválta le" a barlang falára tapadt szennyezést. Csak október első hetére sikerült eredeti színűre visszavarázsolni a sziklafalakat, eltávolítani a szemetet, kijavítani a barlanghoz vezető, korábban a városi önkormányzat által 23 millió forintos költséggel megépített tanösvényen a világítást.

A turisztikai látványosságokban nem kifejezetten bővelkedő Tatabánya büszkeségeként számontartott, negyven méter hosszú és tizenkét méter széles barlang - amelyben több tízezer évvel ezelőtt élt ember tűzgyújtó helyének maradványait és állati csontokat találtak a múlt század harmincas éveiben - természetvédelmi területen található és tulajdonosa az állam. A forgatócsoportra időközben kiszabott 4,5 millió forintos környezetszennyezési bírság is a győri környezetvédelmi hatóság kasszáját gyarapítja. Tatabányának mindössze hatszázezer forintnyi területhasználati díj, no meg a több, mint egy hónapig tartó bosszúság jutott a forgfatásból.