MKBT - Technikai tanfolyamok


A felkészülést segítő könyvek a net-enTECHNIKAI TANFOLYAM 2007 - BESZÁMOLÓ

 

2007 szeptember 22-30-ig zajlott az MKBT Oktatási Szakosztálya által szervezett Technikai 2. tanfolyam az Aggteleki-karszton. A tanfolyam során 22-én szombaton egész nap, valamint kedden, csütörtökön és pénteken este elméleti előadások zajlottak, a többi napon reggeltől-estig kötéltechnikai gyakorlatok voltak a Denevér-ági sziklafalon, és az Alsó-hegy zsombolyaiban. Szerdán közös gyakorlat volt a Szögliget határában fekvő felhagyott kőfejtőben. A tanfolyam során a hallgatók elsajátíthatták a barlangok kötéltechnikai kiépítését, társmentések különböző fajtáit, húzórendszereket és rengeteg kötéltechnikai elemet. A gyakorlatokat követő vacsora után még közös megbeszéléseket tartottunk az aznapi feladatok tapasztalatairól, és mindenki készített beszerelési vázlatot a napi munkájáról. A több mint egy hetes időtartam alatt minden perc ki volt töltve, így a végére a hallgatók és az oktatók is kellőképpen elfáradtak. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, mindössze két nap volt, amikor eláztunk.

A tanfolyamot sikeresen elvégezték: Borzsák Kamilla (Bamilka), Haraszti Katalin, László Zoltán (Kemény), Pásztor Balázs (Walter), Pásztor Tamás (Poszter), Pataki Róbert (Csodabogár), Sass Lajos, Szabó Emőke (Embörke), Szalai Veronika (Pöszméte), Vlcek Gabriella (ID). Megszerzett tudásukról a tavaszi központi vizsgán tudnak majd beszámolni, addig nekik (nekünk!) jó túrákat, jó gyakorlást kívánunk!

A hallgatók tudásának gyarapodását segítették az alábbi oktatók (elméletben és/vagy gyakorlatban):

Egri László (Laca), Gruber Péter, Izápy Viktor, Katona József (Bánk Bán), Kocsis György (Cucu), Németh Tamás, Pataki Dénes (Vizipipás), Stibrányi Guszti, Szabó Lénárd (Leó), Hegedűs András (Juju)

A hallgatók két illetve három fős csoportokban, egy vagy két oktatóval gyakoroltak, így mindenkinek mindig volt feladata.

Köszönöm a hallgatóknak az aktív részvételt, a kitartást, az oktatóknak a munkáját!

Külön köszönettel tartozunk:

az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának (Gruber Péternek és Rózsa Sándornak) az előadóterem rendelkezésünkre bocsátásáért, valamint a tanfolyamhoz nyújtott rengeteg segítségekért

A Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak a tőlük kapott felszerelésekért

A Vass Imre barlangkutató csoportnak a szállásért

A Tektonik Barlangkutató Csoportnak a "dühöngőért"

A MOUNTEX sportboltnak a kedvezményes felszerelésvásárlásért

A tanfolyamon egy nagyon jó csapat verbuválódott össze, akik a jövőben - bár különböző csoportokból érkeztek - valószínűleg sokat fognak együtt túrázni, és ezzel álmatlan éjszakákat okozni a Kardoskútiaknak.

Hegedűs András

Juju

 

Sziasztok,

minthogy a többiek nem írtak semmit ezért én ragadtam billentyűt. (hozzá is ragadt a kezemhez):

Egy nagyszerű hetet töltöttünk Alsóhegy lábánál, Szögligeten, hogy technikai tudást szerezzünk a barlangi beszerélsről, társmentésről, húzórendszerekről és hasonló dolgokról. Ha esetleg valaki hezitálna, hogy menjen-e T2-re a jövőben, ne tegye, hanem menjen.

Nagyon jó társaság, nagyon jó oktatók vettek minket körül és még jobb hangulat. Ma dolgozni a múlt hét árnyékában szörnyű élmény volt. És bár az összes barlangos túráért lelkesedni szoktam, ez a hét felülmúlt számomra minden eddigi tábort, túrát és tanulást.

Annyira intenzív életet éltünk közel 11 napig, hogy észre sem vettük és már el is szállt. És bár bagekkel felszerelkezve fel kellett naponta baktatni a hegyre, néhányszor szarrá áztunk, megkergettek minket a darazsak (Micimackó után szabadon), másokba a közeli kissebbségi gyerekek szúrták fullánkjukat (kő képében), nemegyszer a patakban topogva köteleket kellett mosni és félrebillent fejjel villámalvásokat produkáltunk egy-egy esti előadáson, akkor is azt mondom, hogy ez volt életem egyik legjobb élménye.

Első nap szétrobbantották a megszokott csapatokat, hogy azok ne túrázhassanak együtt és bár akkor kevéssé örültem ennek, beláttam, hogy ez egy szükséges lépés volt. Így visszagondolva ma már határozottan örülök neki, hiszen közelebbről megismerhettem két nagyszerű embert és tudom, hogy ha a jövőben találkozunk, vagy együtt túrázunk, én jól fogom magam érezni. Minden napnak megvolt a maga ismétlődő azonossága, de minden nap tökéletesen más és más volt. Mentettünk társat a Baglyakban (koponya töréssel diagnosztizált Lacó volt a nemegyszer valóban szenvedő alany), békát Őzből, és kipróbáltuk a régi (vágásra ítélt kötél) szakító szilárdságát a helyi kőbányában.

Az oktatás több színhelyen zajlott: szombaton tanteremben megkaptuk az elméleti képzés nagy részét, a maradékot természetesen esténként a Vass Imre-házban. Kőbányában és az aggtelki sziklafalon társmentés, húzórendszerek, kötélhidak, fixpontok kiépítése és némi beszerelés is megpróbált a fejünkbe szállni tudás formájában (több-kevesebb sikerrel) és a barlangokban természetesen a beszerelést-kiszerelést gyakoroltuk társmentésig. :-)

Érdekes élmény volt a társmentés néhány formáját barlangban kipróbálni, színészi színvonalú rosszulléttel fűszerezve. Aki idáig csak sziklafalon tett volna ilyet, annak ajánlom, hogy próbálja ki, úgy hogy figyelembe veszi a sérült fájdalmait, a barlang adottságait és úgy, hogy a sérült megfelelő lehelyezésére is hangsúlyt fektet. Aki játszi könnyedséggel ment falról nevetgélő, vagy esetleg teljesen passzív embert, ne lepődjön meg az óriási különbségeken.

Barlangok közül főként az Almásit, Vecsemet, Baglyokat, Őzt próbáltuk biztonságos, közlekedésre alkalmas pályákkal kiépíteni, nem egy helyen nagy hangsúlyt fektetve a természetes kikötésekre, nem csak barlang-védelmi szempontok miatt. Természetesen követtünk el kisebb-nagyobb hibákat is, olyanokat, amikről azt hittük már nem nagyon fordulhat elő (dehát emberből vagyunk, hibázunk), mint egy-egy csomó rosszul megkötése, pár másodpercre egy pontban lógás, gép,- vagy éppen kötél leejtése az akna aljára, de hiszem, hogy mindanyian tanultunk ezekből.

Természetesen mindenkinek gyakorolnia kell még, nem is keveset, de Szögligeten mindent megtettek annak érdekében, hogy elméleti, gyakokrlati tudással vértezzenek fel minket a jövőre nézve.

És természetesen buliztunk-nevettünk is rengeteget, volt pár csúnya történet is, de ezekről inkább csss... majd az elkövetők elmesélik, ha akarják.

Ahogy Juju mondaná: nagyon jól éreztük magunkat és még csak meg sem kaptuk a méltó büntetésünket.

Ezennel szeretném megköszönni minden egyes oktatónak, hogy türelmükkel stílusukkal és hozzáértésükkel megpróbálták kihozni belőlünk a legtöbbet és a résztvevőknek, hogy ennyire jó csapatot alkottunk és ismét bebizonyítottuk, hogy a barlangászok mennyire toleránsak egymással szemben.

ID (Vlcek Gabriella)

 

 


 

TECHNIKAI TANFOLYAM 2007 - ELŐZETES

 

Tisztelt Hölgyek és Urak!

 

A Központi vizsga eredményeként úgy döntöttek az oktatók, hogy minden sikeres T1 vizsgázónak, aki jelentkezett a szögligeti T2 tanfolyamra, megadjuk a lehetőséget, hogy az egyhetes tanfolyamon résztvegyen.

 

A létszám tanfolyamonként 2 x 12 fő.

Kérjük megértéseteket, de ez a Ti érdeketek is, hogy alacsony létszámmal szervezzük a tanfolyamokat.

Őszi tanfolyam időpontja: 2007. szeptember 22. – 30.-ig

Tavaszi tanfolyam időpontja : 2008. április körül. (pontosítás később)

Ezért a visszajelzések sorrendjében tudjuk feltölteni a létszámot.

Aki késve jelentkezik és lemarad az csak a tavaszi T2-n (2008-ban) tud résztvenni.

Az őszi tanfolyamra már csak 6 szabad hely van.!!!!

Elsőbbséget kapnak azok, akik a 2008 márciusában kezdődő Barlangi túravezetői tanfolyamon folytatják a tanulmányaikat.!!!

Ezt a szándékot a visszajelzésekben kérjük megerősíteni!!

Erre a Barlangi túravezetői tanfolyamra (2008 márciustól - szeptemberig) csak azok jelentkezhetnek, akik a korábbi (2006-os) és jelenlegi T2 tanfolyamon résztvettek (résztvesznek) és T2-ből sikeresen levizsgáztak !!

A visszajelentkezésben, ha csoportos akkor kérem a mail-címeket személyenként megadni, vagy egy mobilszámot, hogy a további infót elküldhessem.

A felvettek listájában vannak tavalyról elmaradt jelentkezők is. Értesítsétek őket, aki kapcsolatban van velük.

Visszajelzéseket várom, üdvözlettel:

az MKBT Oktatási SzO. nevében Börcsök Péter (06 30 68 44 605)

 

FELVETTEK LISTÁJA a Szögligeti T2 tanfolyamra.

 

Név

csoport

megjegyzés

Tanfolyam őszi-tavaszi

1.

Mező Ákos

Hajnóczy

T2-Tv

őszi

2.

Csorba Kázmér

Myotis

T2

3.

Pataki Róbert

Papp F.

T2

4.

Pásztor Tamás

Sztilolit

T2

5.

Vlcek Gabriella

Adrenalin

T2

6.

Haraszti Katalin

Adrenalin

T2

7.

Szalai Veronika

Adrenalin

T2

8.

Venczel Gábor

Tolerancia

T1pv-T2

9.

Sándor Petra

Tolerancia

T1pv-T2

10.

Borzsák Kamilla

Papp F.

T2

őszi

11.

Szabó Emőke

Papp F.

T2

őszi

 

jelentkeztek

12.

Kovács György

Toleranc.

T1-2006 T2

13.

Nagy Zsófia

Toleranc.

T1-2006 T2

14.

Klein Dávid

Eger

T1-2006 T2-Tv

őszi

15.

Jagodics Éva

Eger

T1-2006 T2-Tv

őszi

16.

László Zoltán

Eger

T1-2006 T2-Tv

őszi

17.

Losonci Gábor

Papp F. ?

T1-2006 T2

 

még nem jelentkeztek és jelentkezzenek ha jönni akarnak.

18.

Taskó Dániel

Egri H.S.E.

T1-2006 T2

Nem jelentkezett

19.

Bai Tamás

Tolerancia

T1-2006 T2

Nem jelentkezett

20.

Marosvölgyi Krisztina

Tolerancia

T1-2006 T2

Nem jelentkezett

 


Technikai II. + Barlangi túravezetői tanfolyam.

Az MKBT oktatási szakosztálya 2005. szeptemberében a Barlangi Túravezetői tanfolyam részeként TECHNIKAI II.-es tanfolyamot hirdet. A tanfolyamot a 13/1998.(V.6.) KTM rendelettel összhangban szervezzük.
Időtartama: Egy hét bentlakásos 2005. szept. (72 óra) valamint 2006.-ban (128 óra) 4 hónap (2x2 nap/hónap.)
A tanfolyam célja szakképzett, felelős túravezetők képzése. Azok jelentkezését várjuk, akik a kétéves barlangjáró gyakorlaton kívül a barlangi túrázás és technika alapvető elemeivel tisztában vannak és azt a gyakorlatban kifogástalanul alkalmazzák. A jelentkezőket előzetes szintfelmérőn a központi vizsgán és a Technikai II.esen nyújtott teljesítményük alapján vesszük fel. Az új rendszer lehetőséget ad a túravezetőnek kevésbé alkalmas személyek kiszűrésére. A 2006-os tanfolyamon a hangsúly a túravezetők szakmai képzésén lesz.

A tanfolyam díja előreláthatólag: 

1. Technikai II.: 30 000.- Ft
2. Barlangi túravezetői: 30 000.- Ft

Jelenkezési határidő: 2005. május 8. (Hágó kupa időpontja) Kérjük a 2004.-es Technikai II.-es tanfolyamosokat, hogy részvételi szándékukat a Tvt.-ra feltétlenül jelezzék. Utólagos jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!
Jelentkezés az MKBT titkárságán levélben vagy elektronikus úton. mkbt@axelero.hu
A jelentkezéshez elengedhetetlenül szükséges egy rövid szakmai önéletrajz (max.2 gépelt old.) és a csoportvezető(k) ajánlása.
A szintfelmérő időpontja: 2005. június 4.-5. 
A felvételről a szintfelmérőt követően az oktatókból álló bizottság dönt.
További információk: az MKBT honlapján http://www.barlang.hu/ 
Börcsök Péter 06/30 68 44 605
A Társulat fenntartja a jogát arra, hogy oktatók hiányában a tanfolyamot határozatlan időre elhalassza!

Központi vizsgáztatás

Az MKBT oktatási szakosztálya a korábban közzétett új egységes oktatási rendszer értelmében 

2005. június 4.-5.-én központi vizsgáztatást tart Budapesten.

Részvétel előzetes írásos jelentkezés alapján az MKBT titkárságán levélben, a csoportvezető vagy tanfolyamvezető ajánlásával. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll.
Vizsgadíj: MKBT tagoknak: 1500.-Ft, nem MKBT tagoknak: 2500.- Ft 
Jelenkezési határidő: 2005. május 8. (Hágó kupa időpontja)
A központi vizsgára jelentkezhetnek mindazon személyek, akik az alapfokú barlangjáró tanfolyam elméleti és gyakorlati vizsgaanyagából, a Társulat (MKBT) által igazolt és kiállított bizonyítványt szeretnének kapni. (Alapfokúsok, Technikai II.-re, Barlangi túravezetőire jelentkezők.)
A sikeres alapfokú vizsga kiegészítve a Technikai I. vizsgájával egyenértékű a Technikai II.-esre, illetve Túravezetőire jelentkezők szintfelmérőjével. Ezért a központi vizsgára várjuk mindazokat, akik a 2006-ban folytatódó Túravezetői tanfolyamon részt kívánnak venni!

Mit kell tudni a vizsgára és a szintfelmérőre ?

A vizsga és szintfelmérő alapja a honlapon és a Társulat titkárságán található alapfokú vizsga követelményrendszere a vonatkozó elméleti és gyakorlati kérdésekkel és feladatokkal. A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll.
A szintfelmérőre az alapfokon kívül a Technikai I.-es anyagát készségszinten elvárjuk. 
A honlapon és a Titkárságon hamarosan részletesen megtalálható. 
Technikai I. tanfolyamok gyakorlati vizsgája:(központi vizsgáztatás)
A gyakorlati vizsga kötéltechnikai része sziklafalon zajlik.
A közepesen nehéz pályát lefelé és felfelé meghatározott időn belül kell teljesíteni. (mindent tartalmazhat, ami az alapfokból kimaradt: laza és feszes kötélhidak, komplikáltabb átszerelések stb.) Az idő meghatározásáról a pálya függvényében a vizsgavezető egy átlagos, kényelmes és biztonságos haladási tempó alapján dönt. Kötélről mentés (társmentés) valamelyik módja! Szükségmegoldások („B” verziós módszerek), húzórendszerek. Csomók megkötése.
Barlangban megfelelő tempójú haladás beggel közepes nehézségű terepen. Nehezebb szabadmászás biztosítás mellett (a vizsgázók egymást biztosítják). A vizsgáztató figyeli a vizsgázók egymásra történő odafigyelését, a defenzív biztosítást.


Börcsök Péter 
az MKBT Oktatási Szakosztály nevében


Az MKBT technikai tanfolyamot indít 2004 október 9-17-ig az Gömör-Tornai-karszton, Alsó-hegy térségében.

Szintfelmérő: Október 3. vasárnap: Előreláthatólag 10 órakor a Pál-völgyi barlangnál, slósz, pruszikzsinór, sisak, rossz idő esetén bgcucc is kell.

Tanfolyam: október 9-17-ig, bentlakásos, Szögligeti helyszínnel.

A kötélen közlekedés alapfeltétel. (alapfokú szint) A tanfolyam díja: 17 ezer ft, mely a szállást magában foglalja. Ezt kérjük a szintfelmérőre elhozni.

A tanfolyamra szükséges személyenként a barlangjáró alapfelszerelésen kívül természetesen slósz, valamint 2 db pruszikzsinór, 1 db köteles bag, 2 db kötélgyűrű v. heveder. A jelentkezéseket az alábbi telefonon ill. e-mailen tehetitek meg:

Hegedűs András ju.ju@freemail.hu 06-30-2758511

Aki előzetesen jelentkezett, az is erősítse meg nálam ismét!

Juju 


Barlangjáró technikai (II.) tanfolyami tematika - egy verzió Miskolcról

Botos Zsolt - Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület, Miskolc email: zbotos@sodexho-pass.hu)
 

(2001. október 1.)

A technikai tanfolyam idõtartama kb. 12 hét. Ebbõl 10 alkalom az oktatások megtartására szolgál 2 alkalom pedig a mulasztások pótlására. Minden hallgatónak legalább 10 oktatáson részt kell vennie. A mulasztott oktatások pótlása nélkül hallgató nem tehet gyakorlati vizsgát. Szükséges és indokolt esetben a fenti 2 alkalomtól több pótlás is tartható.

A témakörök elmélete Barlangjárás alapjai és a Meredeith-Martinez: Függõleges barlangok bejárása c. könyvek szerkezetét követi, amely mûvek egyben a tanfolyam tankönyvei is, de számos bõvítés és kiegészítés is bekerült. A tanfolyamon minden olyan barlangkutató részt vehet, aki sikeres alapfokú tanfolyami (elméleti és gyakorlati) vizsgával rendelkezik.

Az oktatók, a vizsgáztatók és a tanfolyam szervezõi egyedi esetekben eltekinthetnek ettõl, amennyiben az adott hallgató már bizonyítottan rendelkezik a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel.

Az elméleti anyag a technikai rész elméletének kivételével ezen a tanfolyamon nem kerül ismét külön oktatásra, de a vizsga tartalmazza minden fejezet elméletének számonkérését.

A gyakorlati oktatások max. 6 fõs csoportokban történnek. Minden csoportnak van egy csoportvezetõ oktatója és egy vagy több segédoktatója. A csoportvezetõ gyakorlati oktatók minden, a csoportjukba tartozó hallgatóról ún. oktatási naplót vezetnek, amelyben a tanult technikák elsajátításának menetét naplózzák, értékelik az azok alkalmazására való készséget, illetve a fejlõdést. Az oktatási naplók nyomtatványait a csoportvezetõ elõre megkapják.

A gyakorlati oktatás kötéltechnikai része a Meredith-Martinez: Függõleges barlangok bejárása c. könyv anyagára épül, de szintén bekerültek bõvítések, amelyek a könyvben nem szerepelnek.

Vizsgák:
 
 

Elméleti vizsga:

A tanfolyam végén minden témakörbõl egy 5-10 kérdésbõl álló kérdéssorozatra kell a vizsgázóknak válaszolniuk írásban. A rendelkezésre álló idõ 2 óra, ennek megfelelõen kell megtervezni a vizsgakérdéseket. Értékelés pontszámok alapján 5 fokozatú skálán.

Gyakorlati vizsga:

A vizsgáztatók egy bonyolult, függõleges, kötéltechnikát igénylõ barlangtúra keretében megvizsgálják az egyes vizsgázók barlangi mozgáskészségét, valamint a barlangi kötéltechnika kezelésében és alkalmazásában való jártasságát. Minden mozgáselemet és kötéltechnikai elemet jelöltenként külön értékelnek 5 fokozatú skálán, majd ezt átlagolják. Fontos, hogy az alapfokú tanfolyammal ellentétben itt minden elemet készségszinten, biztosan kell tudni végrehajtani. (Lásd a tematika megfelelõ pontjainál!) Egyetlen elégtelen esetén a teljes gyakorlati vizsgát meg kell ismételnie a hallgatónak. A vizsga mentési elemeket, vagy egy teljes mentési feladatot is tartalmazhat.

Az értékelésnél szempont (különösen mentési feladat esetében), hogy a jelölt mennyire képes adott csapat, adott feladatkörében együttmûködni, vagy szükség esetén vezetõi feladatokat ellátni. (Vezetõi készségek, együttmûködési készség, problémaérzékenység, stb. ...)

A vizsgaeredmény az 1 db elméleti és az 1 db gyakorlati vizsgajegy átlagértéke.

Gyakorlati oktatási tematika

1. Gyakorlati oktatás:
 

 1. csomózás

 2. Csomózás, csomótípusok. Oktatott csomók: perec, fûzött perec, bulin, dupla bulin, halászcsomó, heveder (párhuzam)-csomó, félszorító nyolcas, szorító nyolcas, pruszikcsomók, angol mentõ, pillangó, stb.

  Az egyes csomók alkalmazási területei, használatuk feltételei, óvatossági rendszabályok. Csomózás alapos begyakorlása. A csomókat meg kell tudni kötni sötétben is!
   
   

 3. mozgás a barlangban

 4. Készségszinten be kell tudni a következõ mozgástechnikákat:

  Támaszkodás, végtagok helyes használata. Mászás lejtõn, mászás falon: fogások, lépések, helyes mászótechnika kialakítása.

  Kéménymászási technikák: traverzálás, terpeszmászás, ferde traverzálás, hidalás, repedésmászás, húzódzkodás, helyes lemászási technikák, bak.
   
   

  1. Kötéltechnika:


2. Gyakorlati oktatás:
 

 1. Barlangtúra

 2.  

   

  Barlangban való közlekedés gyakorlása, mászások, traverzálás, stb.
   
   

 3. Kötéltechnika

3. Gyakorlati oktatás:
 

 1. Barlangtúra

 2. Barlangban való közlekedés gyakorlása, mászások, traverzálás, stb.
   

 3. Kötéltechnika

4. Gyakorlati oktatás:
 

 1. Barlangtúra

 2. Túra a barlangban köteltechnika élesben történõ használatával.

  Barlang be és kiszerelésének bemutatása.
   
   

 3. Kötéltechnika5. Gyakorlati oktatás:
 

 1. Barlangtúra

 2.  
 3. Kötéltechnika

6. Gyakorlati oktatás: 
 1. Barlangtúra
 2.  
 3. Kötéltechnikaú
 1. Mentés, sérültszállítás:

7. Gyakorlati oktatás:
 

 • Barlangtúra

 •  
 • Kötéltechnika

 •  
 • Mentés, sérültszállítás

 •  

  Teljes barlangi kötélpálya kiépítésével gyakorolni a megismert technikákat, valamint kötélrõl társmentés gyakorlása.

  A megismert sérültszállítási és barlangi mentõ technikák gyakorlása


  8. Gyakorlati oktatás: 
    Barlangtúra
    Kötéltechnika
    Mentés, sérültszállítás


  Teljes barlangi kötélpálya kiépítésével gyakorolni a megismert technikákat, valamint kötélrõl társmentés gyakorlása.

  A megismert sérültszállítási és barlangi mentõ technikák gyakorlása


  9. Gyakorlati oktatás:
   

 • Barlangtúra

 •  
 • Kötéltechnika

 •  
 • Mentés, sérültszállítás

 • Teljes barlangi kötélpálya kiépítésével gyakorolni a megismert technikákat, valamint kötélrõl társmentés gyakorlása.

  A megismert sérültszállítási és barlangi mentõ technikák gyakorlása


  10. Gyakorlati oktatás:
   
   

 • Barlangtúra

 •  
 • Kötéltechnika

 •  
 • Mentés, sérültszállítás

 • Teljes barlangi kötélpálya kiépítésével gyakorolni a megismert technikákat, valamint kötélrõl társmentés gyakorlása.

  A megismert sérültszállítási és barlangi mentõ technikák gyakorlása
   

  11. Gyakorlati oktatás:  elmaradt gyakorlatok pótlása.
  12. Gyakorlati oktatás:  elmaradt gyakorlatok pótlása.  Elméleti oktatási tematika

  Tartalom:
   

  1. Barlangászfelszerelések, mozgás a barlangban

  2. Barlangföldtan és klimatológia

  3. A magyar barlangkutatás története és szervezeti ismeretek

  4. Barlangi balesetek, elsõsegélynyújtás, barlangi veszályforrások

  5. Térképészeti alapismeretek

  6. Magyarország karsztvidékei és barlangjai

  7. Barlangbiológia, a barlangok élõvilága

  8. Barlangi fotózás

  9. A barlangok, mint természeti értékek és azok védelme, a barlangok hasznosításának kérdései
     1. Barlangász felszerelések, mozgás a barlangban

   Elméleti oktatás:

   Egyéni alapfelszerelések:

   Fõvilágítás, tartalékvilágítás, karbidlámpa, elemes és akkus lámpák. Ruházat, alsó overál (mûnyúl), overál, lábbeli (gumicsizma, bakancs), kesztyû.

   Ruházat összeállítása a barlangi túra célja szerint.

   Sisak. A jó sisak jellemzõi. A fejlámpa helyes felszerelése a sisakra.

   Elsõsegély felszerelés, lásd az elsõsegélynél.

   Egyéni kötéltechnikai felszerelések ("slósz"):

   Beülõk, mailonok, kantárak, karabinerek, ereszkedõgépek ("Stop-csiga", "szimpla csiga","Xilofon"), mászógépek (Kantyú, Croll, Poignée, Jumar, Shunt, stb. lásd a jegyzetben), mellheveder, lépõszárak.

   Ezek használhatósága, alkalmazási területeik ismertetése.

   Használatuk veszélyei, elõnyei, hátrányai.

   Egyéb felszerelések:

   Bagek, "slószos bag", köteles bag, bagek méretei és alkalmazási területeik.
    

   Kollektív felszerelések:

   Kötelek, kötéltípusok, belsõ szerkezetük, statikus, dinamikus, melyik hol használatos, kötelek használata és kezelése. Kötelek élettartama. Kötélhasználat szabályai.

   Kötéltisztítás szabályai.
    

   Kötélgyûrûk:

   Elkészítésük, használatuk, kezelésük, elõnyeik, hátrányaik.
    

   Hevederek:

   Használatuk, kezelésük, veszélyeik, elõnyeik, hátrányaik.

   Karabinerek:

   Típusaik, alkalmazási területeik, kezelésük, gondozásuk, használati rendszabályok.
    

   Mozgás a barlangban, biztosítás, kötéltechnika - elméleti tudnivalók
    

   Barlangban való mozgás alapszabályai.

   Biztosítás: defenzív biztosítás.

   Önbiztosítás - függõleges és ferde kötélen, kötélhídon.

   Önbiztosítás eszközei: karabiner, csiga, mászógépek, shunt, grigri, stb.)

   Társ biztosítása kötél segítségével.

   A biztosítás elmélete, eséstényezõk számítása és alkalmazása a két kötéltípus esetére.

   Statikus biztosítás, felsõzés.

   Standolás és dinamikus biztosítás.

   Kötélbiztosítási módszerek és eszközeik.

   Biztosítás fix pontról és saját magunkról.

   Fixpontok terhelhetõsége, különféle irányokból. Használható fix biztosítási pontok: fúrt nittek, ragasztott nittek, sziklaszögek, ékek. Ezek alkalmazhatósága, különös tekintettel a nittekre.

   Természetes kikötések fix pontként való alkalmazása, biztonsági megfontolások.

   Aknák beszerelése: kikötési pontok, minõsége, száma, típusa. Felszerelés elõkészítése.

   Felfekvés elkerülése, elhúzások, pufferelés.

   Kötelek toldása. Mászógép nélküli mászási technikák: pruszikolás. Gép nélküli ereszkedési technikák: dülfer, félszorító-nyolcas, Kessler-fék, stb.

   Felszerelés szállítása, elosztása.
    

   Kötélen mozgás elmélete:

   Ereszkedés tudnivalói

   Mászás tudnivalói

   Átszerelés tudnivalói
    

   Csoport mozgása a barlangban - elméleti tudnivalók
    

   Barlangi túra fogalma, alapvetõ szabályok ismertetése.

   Túra/kutatásvezetõ szerepe és felelõssége.

   A barlangi túra alapvetõ szabályai: maximális biztonság elve, célok és lehetõségek összhangja, túravezetõ egyéni felelõssége.

   Barlangi túra minimális, maximális és optimális létszáma.

   A csoport optimális összetétele.

   Több csoport mozgása egy barlangban.


  2. Barlangföldtan és klimatológia

   Elméleti oktatás
    

   Barlangföldtan

   A barlang fogalma.

   A Föld és a földkéreg szerkezete, kõzetek és ásványok.

   A kõzetképzõdés körfolyamata.

   Kõzettípusok: mélységi magmás kõzetek, kiömlési (vulkáni) kõzetek, üledékes kõzetek, átalakult (metamorf) kõzetek.

   Tektonikus mozgások.

   Földtörténeti korok és a barlangok kialakulása.

   Karbonátos kõzetek; mészkõ, dolomit, márga, márvány, stb.

   A mészkõ oldódási kémiai folyamata és ennek sebességei a különbözõ égövi területeken.

   Karsztosodás, karsztjelenségek.

   Felszíni karsztformák: karrok, karrtípusok, töbrök, töbörsorok, beszakadások, lápa (uvala, polje), víznyelõ (ponor), búvópatak, karsztforrás, torony és kúpkarsztok.
    

   Felszín alatti karsztformák: barlangok, barlangrendszerek, alkotóelemeik, kitöltések, stb.

   Barlangtípusok: szintes barlangrendszerek, zsombolyok, forrásbarlangok, stb.
    

   Szingenetikus barlangok:

   láva-, mésztufa-, korall-, gejzír- és telérben képzõdött barlangok.
    

   Posztgenetikus barlangok.

   Posztgenetikus barlangok üregképzõ hatásai.

   Befoglaló jellegzetes kõzettípusok.

   Posztgenetikus bg. típusok: szerkezeti vagy kõzethasadék barlangok, áltektonikus vagy suvadásos barlangok, szélmarásos, deflációs barlangok, gipszduzzadásos barlangok, korróziós oldott barlangok, eróziós barlangok, konzekvencia barlangok.

   Hideg vizes korróziós üregképzõdés.

   A keveredési korrózió folyamata.

   Karszttípusok: nyílt karszt, fedett karszt, sekélykarszt, mélykarszt.

   Barlangi kitöltések, karsztvíz.
    

   Barlangban képzõdõ (autochton) kitöltések:

   Csepegõ-szivárgó vizek kiválásai: kiválásos cseppkövek,

   Alapvetõ cseppkõtípusok: függõ (sztalagtit), álló (sztalagmit), oszlop (sztalagnát).

   Cseppkõformák: szalma, retek, dob, farkasfog, cseppkõzászló, baldachin, cseppkõkéreg, tetaráta medence, stb., heliktitek (?).

   Folyó-áramló vizek kiválásai.

   Álló vizek mészkiválásai.

   Egyéb ásványkiválások.

   Omladék.

   Barlangi agyag

   (Denevér-)guanó.

   Jég.
    

   Barlangba bekerülõ (allochton) kitöltések:

   Kavics, homok, hordalékiszap, áradmányos hordalékok.

   Növényi részek, maradványok, állati maradványok

   Ember által otthagyott szemét.
    

   A karsztok vízvezetõ rendszerének kialakulása és jellemzõi:

   Állandó felszíni vízfolyások hiánya.

   Felszíni beszvárgás feltételei adottak (töbrök, nyelõk, stb.)

   A kõzethasadékokban tározódó szivárgó víztömeg a felszíntõl jelentõsen mélyebben található (karsztvízszint).

   A kõzet vízvezetõ- és tároló képessége a felszín alatti egyes térrészekben jelentõsen változhat. Helyi karsztvízáramlási rendszerek alakulhatnak ki.

   Kialakulhatnak felszín alatti nyílt víztükrû, medres vízfolyások.

   Barlangok, karsztos üregek életciklusai.
    

   Barlangi klimatológia:

   A barlangi klíma alkotóelemei.

   A huzat. Normál és inverz huzatmozgás.

   Felgyülemlõ gázok. (Radon, CO2, stb.)

   A barlangok hõmérsékleti viszonyai.

   Barlangi klímaszakaszok, ezeket befolyásoló tényezõk (bajárat mérete, formája, vizek, stb.)

   Jégbarlangok (jeges kitöltésû barlangok)

   A barlangi levegõ páratartalma és összetételének eltérései a felszíni levegõhöz képest.

   A barlangi klíma és környezet gyógyászati jelentõsége, ennek hatástényezõi és gyakorlati alkalmazása, barlangterápia.

   Régészet:

   Régészet fogalma.

   A barlangkutatás régészeti jelentõsége.

   Régészeti leletek magyarországi barlangokban.

   Teendõk, ha vélhetõen régészeti jelentõségû leletre bukkanunk barlangtúra közben.
    

   Õslénytan:

   Mi is az az õslénytan?

   Az õslénytan jelentõsége a barlangkutatásban.

   Milyen õslénytani leleteket lehet találni.

   Mi a teendõ, ha valaki - vélhetõen - õslénytani leletet, leleteket talált egy barlangban.

   Hazánk jelentõsebb õslénytani leletei és lelõhelyei: pl. Esterházy-barlang - Vértes: alsó pliocén leletek. Beremendi-rög és Esztramos-hegy: pliocén és pleisztocén kori leletek. Tar-kõi-kõfülke, Jankovich-barlang, Solymári-ördöglyuk: középsõ pleisztocén leletek. Holocén leletek: Poros-lyuk, Répáshuta, Rejteki-kõfülke, stb., stb. …


    
  3. A magyar barlangkutatás története és szervezeti ismeretek

    

   Elméleti oktatás

   A magyar barlangkutatás történetének összefoglalása a dr. Dénes György írás alapján, lásd A barlangjárás alapjai c. könyvet.

   A magyar barlangkutatás fontos és jelentõs eseményeinek felfedezéseinek kronológiai sorrendben történõ ismertetése az elsõ írásos emlékektõl napjainkig.

   Kiemelendõek a Bükkre és az Aggteleki Karsztra vonatkozó események!
    

   Szervezeti ismeretek.

   Hivatalos szervezetek.

   KTM Természetvédelmi Hivatal Barlangtani Osztálya. Kutatóintézetek és egyetemek. KTM területi szervei, nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek.

   Amatõr barlangkutató szervezetek.

   MKBT

   Barlangkutató csoportok és fõbb kutatási (földrajzi) területeik.

   Kiadványok, rendezvények, programok, konferenciák; szakmai napok, barlangnap, versenyek. Publikálási lehetõségek.

   Nemzetközi barlangkutató szervezetek.


  4. Barlangi balesetek, elsõsegélynyújtás, barlangi veszélyforrások

  Elméleti oktatás

  Barlangi veszélyforrások:

  Objektív veszélyforrások:

  Sötétség, hideg, barlangi terep, szén-dioxid, vagy egyéb gázkitöltés, vízbetörés, kõomlás, bejárat elzáródása pl. jegesedés miatt, mentési nehézségek.

  Nagyon fontos: a barlangtúrát lehetetlen egy baleset esetén "félbehagyni", hiszen a barlangból ekkor is ki kell jutni a sérültnek és a túrázóknak.
   

  Szubjektív veszélyforrások: Emberi veszélyforrások és kizáró betegségek (pl. epilepszia).

  Anyagi és technikai veszélyforrások. Kevés, rossz, hiányos, sérült felszerelés.

  Idõ. Általában idõhiány, sietség, kapkodás.

  FONTOS!!! A barlangban TILOS az ún. "menõzés", amikor a tapasztaltabb barlangászok elõrerohanva, saját tempójukhoz képest túl gyors elõrehaladásra késztetik kevésbé tapasztalt társaikat, amely tempó számukra már veszélyes.

  Minden barlangtúrán a leglassabb résztvevõhöz kell alkalmazkodnia mindenkinek!!! Tilos egymás lehagyása és otthagyása!!!

  Információ; téves, hiányos, vagy kevés.
   
   

  Mi számít barlangi balesetnek? Nem csak feltétlenül, a személyi sérüléssel járó "balesetek", hanem az eltévedés, barlangban történõ rekedés pl. szifonelzáródás, vagy vízbetörés miatt.

  Fiziológiai sérüléssel járó baleset esetén teendõk:

  Sérült társ mentése és biztonságos helyre való szállítása amennyiben lehetséges.

  Sérüléstõl függõen elhelyezése, fektetése.

  Kihûlés megakadályozása, izofólia, izosátor építése.

  A Barlangi Mentõk értesítése. Információk a BMÉE-rõl és a MBMSZ-rõl.

  Amit közölni kell:

  Soha nem szabad a sérültet magára hagyni, valakinek mindig mellette kell lenni!

  Mi fog történni, ha megérkezik a mentõszolgálat.?
    

  Elsõsegély oktatás
    Lásd az elsõsegély tematikát.
   
  Gyakorlati oktatás, Létrástetõ

  Elsõsegély oktatás különféle barlangi sérülések esetén, ezek gyakorlása.

  Sérülések ellátása, kötözés, törött végtag rögzítése, sérülttel való bánásmód, stb.
   


  5. Térképészeti alapismeretek

   Elméleti oktatás
    

   Barlangtérkép.

   Ábrázolásmódok: Felülnézeti, oldalnézeti vetületek. Axonometrikus és izometrikus (120º) nézetek.

   Geodéziai mérés menete és eszközei.

   A mérési jegyzõköny.

   A felmért irányszög, lejtszög és hosszértékek értelmezése és átszámítása koordinátaértékekké szögfüggvények segítségével.

   Poligonmenetek elkészítése.

   A helyes poligonmenetek megtervezése és segédeszközök (lézeres mutatópálca).

   Mérési hibák csökkentése és számítása. (Poligonzárás, csavarodási értékek, fajlagos hibaértékek.)

   A függõkompasz, fokív és mérõszalag használata és az elérhetõ pontosság.

   A átnézeti kompasz és lejtszögmérõ (pl. Suunto) használata és az elérhetõ pontosság.

   A fix és a vesztett pontos mérés.

   A hosszmérés egyéb segédeszközei. Ultrahangos, lézeres távolságmérõk használata és ezek korlátai barlangi használat esetén.

   A felülnézeti vetület (alaprajz) elkészítésének menete.

   A méretarány kiválasztása és megadása.

   Egyezményes barlangtérképészeti jelek magyarázata.

   Az oldalnézeti vetületek típusa és elkészítésük menete.

   A kiterített oldalnézeti kép elkészítésének menete.

   A háromdimenziós modellek (3D) elkészítése.

   Számítógépes adatfeldolgozás és rajzkészítés, használható programok, elõnyeik, hátrányaik.

   Minek kell még szerepelnie egy barlangtérképen.

   Szerzõi jogi tudnivalók.
    


  6. Magyarország karsztvidékei és barlangjai

    

   Elméleti oktatás

   Magyarország 15 jelentõs kasztvidékének térképes ismertetése.

   Az egyes karszvidékek jellemzõinek ismertetése.

   A jelentõsebb barlangokkal rendelkezõ karsztterületek rövid, pontokba szedett kutatástörténete a fontosabb barlangokkal. (Bükk, Aggteleki karszt, Budai-hegység, stb.) Kiemelten a Bükk kutatástörténete.

   Magyarország nyilvántartott barlangjainak száma hegységek szerint.

   Leghosszabb és legmélyebb barlangok Magyarországon. (Elsõ 10.)
    


  7. Barlangbiológia, a barlangok élõvilága

   Elméleti oktatás

   A barlangok élõvilágának besorolása.

   Trogloxén barlangidegen fajok.

   Troglofil barlangkedvelõ fajok.

   Troglobiont barlanglakó fajok.

   A felsorolt biontok jellegzetességei és példák.

   Barlangi növényvilág egyéb besorolása:

   Bejárati flóra.

   Sötétflóra.

   Lámpaflóra.

   A barlangi élõvilág védelme.

   Denevérek, nálunk honos denevérfajok, jellemzõik, védelmük fontossága.
    


  8. Barlangi fotózás

   Elméleti oktatás

   A barlangi fotózás céljai és jelentõsége.

   Dokumentálás és mûvészi célú fotózás.

   Barlangi fotózás speciális tudnivalói.

   Szükséges felszerelés és használható nyersanyagok.

   A kép beállítása és elkészítése barlangi körülmények között.

   A felszerelés szállítása és kezelése barlangi körülmények között.

   Barlangi fotózás alkalmával elkövetett gyakori hibák.

   A barlangi fotóstúra megszervezése, a szükséges segítõk száma és feladata, öltözködés fotóstúrához, túraidõ megtervezésekor figyelembe veendõ tényezõk.

   Barlangi fotózás nehézségei és eltérései a felszíni fotózástól.
    


  9. A barlangok, mint természeti értékek és azok védelme, a barlangok hasznosításának kérdései

  Elméleti oktatás

  A barlangok, mint természeti értékek.

  A barlangok természetvédelmi jelentõsége.

  A barlangvédelem lehetõségei és módszerei.

  Leggyakoribb nem természetes barlangkárosító és pusztító tényezõk.

  A barlangok szennyezése és ennek megakadályozása.

  Barlangvédelmi törvények, jogszabályok.

  Barlanghasznosítás fogalma és jogi szabályozása, valamint ennek természetvédelmi, barlangvédelmi hatásai és jelentõsége.

  Általános viselkedési szabályok barlangtúrák esetén.

  A barlangi képzõdmények védelme.

  Barlangi élõlények védelme. (Lásd a Barlangok élõvilága elõadásnál is!)

  Teendõk új barlang felfedezése esetén.

  A kutatási engedély kérése.

  A barlangász etika természetvédelmi vonatkozásai.