Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy barlangjainak bejárási útmutatója


Fazekas-zsomboly


Kataszteri szám: 5452-62

Mélység: -15,5 m

Hossz: 25 m

Legnagyobb horizontális kiterjedés: 12 m

Beszerelés: 20 méter kötél, kapaszkodásra ajánlatos


Megközelítés: A többi zsombolytól való kissé kieső helyzete miatt nehezebben megtalálható az átlagnál. Legegyszerûbb felkeresni a 48/4 számú határkövet, amelytől hozzávetőlegesen déli irányba egy töbörsor húzódik, melynek a határtól számított harmadik tagjában, annak keleti oldalán nyílik, közel a pereméhez. Nagy bejárati szádája viszonylag távolról meglátható.

 

A Fazekas-zsomboly bejárata

 

Bejárási útmutató: A kapaszkodókötelet egy fához kikötve egy 4-5 méter mély, tágas aknába kapaszkodhatunk le, melyből egy hasadékjárat indul enyhe lejtéssel északi irányba. Itt egy kicsit lehajolva bebújhatunk a zsomboly főhasadékába, amelyben egy nem túl széles aknában további 7-8 métert haladhatunk lefelé ahol is egy törmelékdombra érkezünk. Ez az akna a tetejétől az aljáig cseppkövekkel, cseppkőlefolyásokkal díszített. A törmelékkúpról egy kis tereplépcsőn lelépve egy csatlakozó kis termecskébe érkezünk, amely cseppkővel és borsókővel gazdagon díszített. Itt voltak találhatóak a fazekak, melyek miatt a zsomboly elnevezését nyerte.

A barlang első leírását és térképét a MAFC kutatói követték el (1990), bár amikor ezt megtették persze Szenthe Pista azonnal jelezte, hogy ő már ismerte a zsombolyt csak nem szólt senkinek.