Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy barlangjainak bejárási útmutatója


Egyéb barlangindikációk

Ebben a részben azokat a kis berogyásokat, zsombolykezdeményeket gyüjtöttük össze, melyek nem érik el az 5 m-t (ill. az alig haladják meg), azonban a barlang definiciót többé-kevésbé kielégítik.


Andris-lyuka: Kis zsombolyszerű üreg a Rókalyuk-zsomboly töbrének D-i peremén. Ugyanebben a töbörben található a Kis-Rókalyuk is.

 

Beszakadt-zsomboly: A Komjátitól É-ra a fennsík peremén a kis kút felett kb. 200 m-re. 5-4,5 átmérőjű, 3,2 m mély.

Bújócska (Hótároló alagút): Átjáró hasadék barlangocska az Iker-zsombolytól ÉNY-ra levő két töbör között.

 

 

A Bujócska – minden irányból

Cilike-lyuka: Berogyás a Nászút-barlang közvetlen szomszédságában.

Cimbó hasadéka (K/4): A XII. 45-47 határszakasz D-i meghosszabbításában, attól 600 m-re eső töbörben. Avagy, az Ürgelyuk-zsombolytól ÉK-re 300 m-re. A Szentháromság-hasadék is ebben a töbörben van. 6 m hosszú, -2.5 m mély.

GPS: N 48° 33,711' E 20° 44,191'

Magasság: 508 m

 

Cipőkrémes: Kis beszakadás a Hosszú-zsombolytól DK-re 200 m-re.

 

A Cipőkrémes

 

A Csipogó-nyelő

Csipogó-víznyelő I-,II-,III-sz.: A Köpüs-forrástól D-re, 300 m-re egy mély töbörben lévő 4 berogyás alakjában. Jelenleg csaknem mindegyik teljesen fel van töltődve.

Az I. -számú a legaktívabb. Esőzéskor 1-2 l/p víz folyik bele. 6-7 m mély igen szűk erodált akna, mely kövekkel van eltömődve.

A II. -számú 4 m mély alján agyaggal eltömődve. A középső. Aktív.

A III. -számú 5-6 m mély végén agyagdugóval. Inaktív. A hegyoldalhoz legközelebb eső berogyás.

Dögszag-barlang: Az Alsó-hegy legnyugatabbi barlangja a Ménes-völgy oldalában 80-90 m magasan a Bánya-oldal 5 m magas sziklában található. 6 m hosszú szűk, agyagos aljú, kúszójárat, mely É felé tart. Jelenleg bejárara valószínűleg a benne lakó állatok által le van szűkítve, így az ember számára nem járható.

 

Enyém (S/21): A Magfától (lásd Soltész lyuka-zsomboly) K-re 250 m-re kis beszakadás. Kicsike,  de a miénk.

 

Dagony az Enyém közelében

Félembernyi-barlang: Kalap-zsomboly mellett, 7 m hosszú. Evolució.

Háromszög-zsomboly: Derenktől É-ra levő beszakadás barlangja Derenktől ÉNy-ra kb. 600 m-re található, egy töbör DK-i oldalában. -5 m mély és kb. 15 m hosszú. Felső-triász hallstatti mészkőben alakult ki. Felszakadással megnyílt természetes bejáratú hasadékbarlang. A vízszintes, hasadék menti járatában csak agyag és kőtörmelék található. Kedvező bontási hely. Szabadon látogatható, de lámpa szükséges a bejárásához.

 

 

A Háromszög-zsomboly bejárata

 

Humusz-lyuk: A Nádaskai-zsomboly közelében, annak töbrétől É-ra levő szomszédos töbör ÉNy-i oldalában. Kis sziklakibúvás aljában nyíló bontott bejárati nyílásán bebujva a járat szinte azonnal lealacsonyodik, két ágra szakad és teljesen elszűkül. A bejárat előtt tornyosuló földkupac jelzi, hogy az üreg létét bontásoknak köszönheti.

Játék-barlang (S/3): Jelentéktelen vízszintes jellegű üreg felszínre törő felharapódzással a Baglyok-szakadékától É-ra eső első töbör DNY-i oldalában.

 

Kacor-barlang: A Nagy-forrásszáj-barlangtól K-re 10 m-re a sziklafal oldalában. 13 m hosszú csőszerűjárat, amelynek végpontja egy 1,5 x 1,5 m magas "terem", oldalában 10-15 cm-es hasadékokkal. Mára már eltömődött, valószínűleg négylábú lakói által.

Kecskés-kúti-barlang (Kecskés-kúti-forrásbarlang): ~110 m hosszú forrásbarlang két  bejárattal és jelentős méretekkel.

 

Kecskés-kúti-barlang

 

Ménes-barlang

Kecskés-kúti-barlang feletti üreg : A Kecskés-kúti-barlangtól DNy-ra, fent a sziklafalban nagy üreg, mely kürtőszerűen halad lefelé nagy szelvényben, 10-13 m-t. Az akna kétfelé ágazik: az egyikben agyagkitöltés, a másikban kőtörmelék.

Káposztás-kerti-forrásbarlang : A Mocsolya-patak völgyében a Káposztás-kerti-forrásnál a bozótos hegyoldalban van, három másik kisebb forrásszáj szomszédságában. 40 m hosszú.

 

 

Kígyós-barlang  (V/28): 3 m-es hasadékbarlang a Sinkó-zsomboly töbrében, közvetlenül a túristaút mellett. Bejárata kellemetlenül szűk, bent kis terem. Kígyót még nem láttunk benne.

Kis-Rókalyuk (G/10): Kicsi, sziklás szádájú beszakadás a Rókalyuk-zsomboly felett néhány m-rel, alján rövid kúszójárattal.

 

 

 

Kongófő-barlang: Tornanádaskától K-re 1 km-re a Halastavi-forrás (ma a térképeken nincs neve) felett 4 m-re. Bontott időszakos forrásbarlang. Jelenleg irgalmatlan bozótos fedi a feltételezhető helyét.

Köcsög-zsomboly: A természetes bejáratú zsomboly az Alsó-hegyen nyílik a Vecsembükk csúcsától 70o-ra 1610 m-re, töbör K-i oldalában. Megközelítés: A Fazekas-zsombolytól észak felé haladva 50-60 m-re a töbör sziklás felső részén található. Bár nagy a bejárati szádája, de csak viszonylag közelről (20 m) látható meg. 5 m mély, 8x4 m-es szélességű beszakadás. A beszakadás közepén egy nagy függőlegesen álló kőtömb osztja ketté az objektumot. DNy-i végében található a legmélyebb pontja. Aljzatát földes kőtörmelék alkotja. Feltáró kutatása valószínűleg eredményes lehet.

 

 

A Köcsög-zsomboly

 

Ménes-barlang: 7 m hosszú, 2 m mély oldott  inaktív forrásüreg a Ménes-völgy felett 10 m-re a Csemetekert végétől Ny-ra 300 m-re.

Meteor-barlang feletti barlang (5452/16): Az Alsó-hegy fennsíkján, a Meteor-barlang feletti kis völgyszerű bevágásban helyezkedik el, attól ÉK-re 255 m-re, egy 5 m magas sziklafal aljában nyílik. Kb. 4-5 m hosszú, 0,6 m magas, 1-1,5 m széles járat. Falai teljesen képződmény mentesek, kitöltését talaj és némi kőtörmelék jelenti. További járatainak feltárása a lapos kuszoda kibontásával nem teljesen reménytelen. Felső-triász hallstatti mészkőben alakult ki. A barlang kialakulásának oka még tisztázatlan. Elképzelhető, hogy egy ősi víznyelősor egyik tagjának lepusztult roncsa, de lehetett akár kisebb forrás kezdete is.

Meteor-barlang feletti barlang

Meteor-barlang feletti Sziklaeresz

Meteor-barlang feletti Sziklaeresz (5452/17): A Meteor-barlang feletti kis völgyszerű bevágásban helyezkedik el, attól ÉK-re 140 m-re, egy 5 m magas sziklafal oldalában nyílik. A barlang méretet (2 m) éppen hogy csak elérő üreg. A ferdén lehajló 2 m magas főte alatt háromszög alakú szelvény van (alul 1,5 m széles), ami előtt néhány nagyobb sziklatömb takarja el a közvetlen rálátást. Falai teljesen képződmény mentesek, kitöltését talaj és némi kőtörmelék jelenti. Felső-triász hallstatti mészkőben alakult ki. A mára már pusztulófélben lévő barlang kialakulásának oka még tisztázatlan. Elképzelhető, hogy egy ősi víznyelősor egyik tagjának lepusztult roncsa, de lehetett akár kisebb forrás kezdete is.

Omladék-zsomboly (V/9): (5452/33) Az Alsó-hegy fennsíkján, a Vecsem-bükk csúcsától NyÉNy-ra 750 m-re, 281o-ra található; kb. 520 m tszf. magasságban. Az Iskola-zsomboly felett É-ra, 50 m-re attól. 12 m hosszú, 3 m széles, -10 m mély hasadék. Középső-triász wettersteini mészkőben alakult ki. 1957-ben fedezték fel. Jellegzetesen pusztuló stádiumban lévő barlang, nagy szálköves bejárati szádával.

Az Omladék-zsomboly

Pionir-zsomboly (V/8): Kis zsombolykezdemény a Húsvét-zsomboly töbrének az aljánál.

Rekettyés (G/7): Ingerszegény, hatalmas beszakadás a Baglyok szakadékától Ny-ra 250 m-re.

Szarvas-kerti-barlang (Sárogkerti-barlang): 24 m hosszú forrás barlang, a Szarvas-kerti-forráscsoport legnyugatibb tagja felett 10 m-el a sziklák között. Impozáns messziről is látható bejáratát egy 10 m-es kis hasadékszerű folyosócska követi, majd kétfelé ágazik a járat: balra kis kürtő (4-5 m magas); jobra egy guggolós folyosó vezet a felszínfelé harapódzó két felé ágazó ellaposodó járatba (talán másik kijáratok ezek). Kellemes kis remete barlang fehér falakkal, denevérekkel és valószínűleg négylábú lakókkal vegyesen.

Szarvas-kerti-barlang

A Szentháromság-hasadék

Szentháromság-hasadék (K/3, Zöldszilváni-barlang): A sárga jelzésen az Ürge-lyuknál (attól, 300 m-re ÉK-re) említett kanyar után 100 m-re jobbra az út melletti töbörben. Két hasadék kereszteződésében kialakult kis hasadékbarlang, a bejárattól balra egy eltömödött másik kijárata is van. A MAFC barlangkutatói próbabontást végeztek benne, de üregesedést nem tapasztaltak. Kimélyítették alaposan, de csak a depo lett előtte magasabb.

Szőlő-zsomboly: 2,5 m mély bontott barlangocska a Szögliget határában, Gál István hegylábi szőlősében. (1979 VMTE "Vass Imre")

Szögligeti kőfejtő barlangja: Szögligettől É-ra lévő kőfejtő barlangja A Szögligettől É-ra lévő kőfejtő baloldali falában 6-7 m magasan nyílik, kb. 200 m tszf magasságban. 2 m hosszú lapos, csőszerű járat. Ember számára éppen, hogy járható méretű. Aljzatát agyag tölti ki. Kőfejtés során tárulhatott fel bejárat. Feltáró kutatása valószínűleg további járatot eredményezne. Kialakulása bizonytalan eredetű, talán egy inaktív forrásbarlang része lehetett, esetleg hévizes is lehet.

 

Vacsora-barlang  Zúgó-forrás barlangja: A forrás felett az árvizi kifolyásnál a mosott kövek között nyílik bejárata. Ahol 5-6 m3 kő kibontásával jutottak a kutatók (Papp Ferenc csoport 1977-78) az első egyszemélyes terembe, onnan az omladékon keresztül 2 m-el mélyebben már a vízhez lehet érni. Innen 8 m omladékos kúszójárat vezet az összeékelődött kőtömbök között a végpontra, mely egy a vízfölé benyúló nagyobb kő. Alatta nem lehet átmászni. Mögötte hasonlóan folytatódik a járat: a zubogó víz felett 0,5-0,8 m légtérrel. Kamikázék előnyben! (Jelenleg nem járható, beomlott.)

Vecsem-árvizi forrásszáj: Az alábbitól Ny-ra 15 m-re szép borostyánnal befuttatott szálkőkapu alatt.

Vecsem-forrásbarlang : A fő forrás fakadásától É-ra (5 m) lévő hegylábi törmelék tömbjei között. Számos kutatótábor célpontja volt.

Zúgó-forrás feletti hasadék: 1,5 m hosszú hasadékot átbontva 4-5 m-es régi vastag cseppkőkéreggel bevont falú járatot találtak a Papp Ferenc csoport kutatói 1977-ben.


Barlangok ahol nem jártunk

Dusa 1.sz.-barlang (52): Bontott barlang a Dusa Bódvaszilas felőli oldalában. Töredezett, helyenként fosszilis cseppkövekkel díszített 15 m hosszú, 10 m mély.

 

ELVESZETT ZSOMBOLYOK

(WANTED)

Kalap-zsomboly (62) (K/12): 6 méter mély üreg a Komjáti Jég-zsombolyok közelében ( azoktól KDK felé 530 m). Amit már sokan nem találtak meg!