Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy barlangjainak bejárási útmutatója


Rőt-kúti Dreher-zsomboly


Egyéb névváltozatok: 49/2-es-zsomboly

Kataszteri szám: 5452-64

Mélység: -23 m

Hossz: 25 m

Legnagyobb horizontális kiterjedés: 6 m

Beszerelés: 30 m kötél, 1N, 1Kgy, 2K;


Megközelítés: Ez a zsomboly viszonylag távol fekszik a többi, nagyjából egy helyre csoportosuló ismert üregtől. Az egyetlen tanács ami adható a zsombolyt felkeresni szándékozóknak, hogy keressék meg a 49/2-s sorszámú határkövet (a barlang mint névváltozata is utal rá ennek a közelében fekszik). Ezt a legcélszerűbben úgy tehetjük, hogy attól a ponttól, ahol a sárga turistajelzés elhagyja a kék +-t Tornanádaska irányába mintegy 2 km-t gyalogolva egy alkalmas, nem túl bozótos helyet kiválasztva megközelítjük az É-ra található határsávot és megleljük a megfelelő sorszámú határkövet. Ettől 210o-ra kb. 40 méterre, az ott lévő töbör oldalában nyílik a barlang.

A bejárat

Bejárási útmutató: A bejárat két hasadék kereszteződésében alakult ki, amely hasadékok a zsomboly egészét is meghatározzák. A barlangba vezető nyílás mellett, egy kicsit lejjebb található egy ácsolatkezdeménnyel ellátott gödör, amely nyilvánvalóan a zsomboly "tartozéka" de jelenleg nincs összeköttetésben vele. A kötelünket egy alkalmas fához kikötve a kissé szűknek mondható bejáraton leereszkedve kezdhetjük meg túránkat. Mintegy 5 métert kell haladni a szűk hasadékban lefelé (E5), hogy az akna kitáguljon, ahol is egy nittet találunk. Erről további 10 métert ereszkedhetünk elhaladva egy kis oldalfülkében megülő állócseppkő mellett egy meredek agyagos párkányra érkezünk, amelyről amennyiben valaki már van alattunk óvatosan ereszkedünk tovább, mert nagy az esély rá hogy valamit a lábunkkal megmozdítsunk. Innen még 7-8 m tudunk ereszkedni (E18), az ígényesebbek itt egy természetes kikötési pontra elhúzást szerelhetnek be. Az akna talpán kőtömbök hevernek, az egyik sarokban további fél métert ereszkedik még a zsomboly egy járhatatlanul szűk hasadékban.

A barlangot feltehetőleg a Student BKCS tagjai találták meg elsőként, de dokumentáció és név hiányában a MAFC egy évvel utánuk (1990) "újrafelfedezte" és elnevezte.

 

Van aki másképp látja...