Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy barlangjainak bejárási útmutatója


Csörgő-forrás barlangja


Egyéb névváltozatok: Csörgõ-barlang, Csörgõ-lyuk.

Kataszteri szám: 5451-30

Hossz: kb 120 m

Bejárat tszfm: 183 m
Legnagyobb horizontális kiterjedés: 70 m


Megközelítés: Szögliget község határában a templom mögött, a vízmű épülete mellett található.  Középső-triász steinalmi mészkőben alakult ki.

A barlang jelenleg Szögliget község vízellátásának szolgálatába van állítva ezért nem látogatható!

1977 aug. 16-én tárták fel a KPVDSZ VM "Vass Imre" kutatói az Idõszakos-szifonig. Majd 1978-ban az Agyag-szifonig és 1979-ben annak átbontásával az Aktív patakos járat is feltárul. Melynek méretei: " Helyenként igen szûk, normálisan fejlett ember számára nehezen járható, időszakosan teljesen vízborítás alatt álló szifonok és kúszójáratok kötik össze a tágasabb termeket. A mindenütt nagy mennyiségben jelenlévő barlangi agyag vastagon borítja a falakat és a mennyezetet. A barlangban több helyen is jellegzetes 8-10 cm-es, csoportokba rendeződött agyagsztalagtitok figyelhetőek meg. Hiányoznak a szinlők és felszínről bekerült kavics sem található benne. A patakos szakaszban 3-4 m széles járatok, több helyen 6-7 m magasak... Sajnos azonban a patakos járatrész több helyen összeszûkül és szifonban végződik. Az eddig bejárt rész becslésünk szerint: 100 m, e szakaszon 3 szifont kellett leküzdeni. Részben vízszint süllyesztéssel sikerült a 3 szifonon túljutnunk, azonban egy újabb és hosszabb szifon zárta el a további utat... A patakos járatból a felszín felé egy kürtõ nyílik... A kürtő alján található agyagdombon növényi maradványokat és csigatörmeléket találtunk melyek a közeli felszínről mosódtak be... A fő barlangképző tényezőnek a tektonika mellett a melegvizek oldó munkáját tartjuk."

    

Elbeszélések alapján, ez a korábban nagy intenzitással kutatott barlang igen hirhedt volt a kutatók körében. Szûk, hallatlanul sáros, vizes járatainak bejárása több órát vett igénybe nem túl nagy hosszúsága ellenére is.