Nyerges Attila - Nyerges Miklós - A Tornai-Alsó-hegy barlangjainak bejárási útmutatója


Banán-zsomboly


Szinonima: V/6, V/21, Komjáti VII.sz. zsomboly

Kataszteri száma:5452/

Hossza: 108 m

Mélysége: -45,3 m

Bejárat tszfm: 520 m

Beszerelés: 50 m kötél, 1 csN, 2K; 1Kgy,

Térkép: hosszelvény

 


Megközelítés: A Szabó-pallagi vadászháztól a Vecsem-bükki-zsomboly (attól NY-ra 250 m) felé haladva, azt megelőző nagy töbör É-i oldalában van, igen közel az aljához. A bejárat maga egy szűk, robbantott hasadék. Nehéz észrevenni!

Bejárati (Fő-) aknája (-45 m) mellett egy párhuzamos oldalkürtő (-25 m), mely alul-felül visszacsatlakozik; és egy vakkürtő (+30 m) alkotja a barlangot. Oldási csatornákkal és cseppkőképződményekkel díszített. Agyagos kőtörmelékkel kitöltött alját - melyen egy kis időszakos tó volt ismert - ritkán a nagy pele is felkeresi.

Bejárási útmutató: A kötelet egy fához kikötve (Tk) hatolunk át a bejárati szûkûleten, és ha ez sikerült (E3), mindjárt be is csavarjuk a 3 méterrel lejjebb található nittet (csN). Erről szabadon ereszkedhetünk (E42) a szinte azonnal kitáguló, szép formájú akna aljáig. A 43 m mélységig tartó hasadékot, ott egy attól eltérő, a fenékszinten található zsombolyterem irányát meghatározó hasadék váltja fel. Érdekes, hogy a zsomboly legmélyebb pontja közvetlen a bejárat alatt található, ami annak köszönhető, hogy az a feltárást megelőzően még nem kommunikált a felszínnel. Az aknatalpon hajdanában szép cseppköves medencéből ihattak a leereszkedő barlangászok, ezt mi ma már sajnos nem tehetjük meg.

Viszont ők valószínûleg nem másztak fel az aknaterem két végében található kürtőkbe: ma az egyikbõl fixkötél lóg le,amelyen -14 m-ig juthatunk fel, az egyre elszûkûlő, cseppköves kürtőben (M30). A másik, a bejárat alatt 20 méterrel lejjebb nyíló kis ablakon keresztül összeköttetésben van a Fõ-akna aljával.Ebbe az ablakba beingázva a felülrõl jövő kötéllel biztosítva 5 métert lehet lemászni (E5) egy újabb kis átbújáshoz, ami után a kötelet meg lehet osztani egy cseppkő segítségével (TK).Innen pedig 20 métert ereszkedve újra a zsomboly alján állhatunk lábra (E20).