MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Programok és rendezvények

EuroSpeleo 2018

E-mail Nyomtatás PDF
Kedves Barlangászok!

Megérkezett a 2018. évi Eurospeleoforum 1. körlevele. A rendezvény helyszíne Ausztria, így biztosan népszerű lesz a hazai körökben is. Bővebb információt itt találtok: http://www.eurospeleo.at/

Üdvözlettel:

Fleck Nóra

alt

 

2017-es barlangász tanfolyamok

E-mail Nyomtatás PDF

2017-ben az MKBT Oktatási Szakosztálya az alábbi barlangsz tanfolyamok megrendezését tervezi:

  • Túravezetői tanfolyam: 2017. novemberi kezdéssel.
  • Technikai 2 tanfolyam: 2017. május 5-14 (jelentkezési határidő 2017. március 5.!) (részletek)

A tavaszi T2 tanfolyamon résztvevők még le tudnak vizsgázni és tudnak jelentkezni az ősszel induló túravezetői tanfolyamra!
Felkerült a honlapon a dokumentumtárba a Technikai 2 új vizsgaszabályzata. A szabályzat a folyamatban lévő vizsgákra még nem, csak az új vizsgajelentkezésekre vonatkozik.
A dokumentumtárban elérhető az alapfok és a T1 vizsgaszabályzat is.

Az MKBT Oktatási Szakosztály  nevében,
Nagy Dénes Ákos

Ui.: Akinek T1 pótvizsga hiányzik az is leadhatja a T2 jelentkezését, amennyiben igény van rá tudunk pótvizsgaidőpontot biztosítani a T2 felvételi előtt.

Módosítás dátuma: 2017. március 01. szerda, 08:36
 

Tavaszi Szögligeti T2 barlangász tanfolyam

E-mail Nyomtatás PDF

Jelentkezési határidő 2017 február 26!
Jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre várjuk.
A tanfolyam időpontja: 2017 május 5 - 14.

Idén tavasszal az Oktatás szakosztály megrendezi a szokásos szögligeti T2 tanfolyamát. Azoknak a jelentkezését várjuk akik az elmúlt három évben sikeresen teljesítették a T1 vizsgát, vagy a T1 vizsga után pótvizsgára mehetnek.
Tanfolyam díja: 40 000 Ft + Szállás 9000 Ft + étkezés 4000 Ft
T2 első napja (felszerelések előadás, tanfolyam menetének ismertetése, felvételi): 2017 március 25.
T2 felvételin egy beszerelt kötélpályán kell közlekedni, és a látott csomókat egy külön lógó kötélen megkötni. Az elmúlt tanfolyamok tapasztalata alapján T2-re csak olyanokat szeretnénk felvenni, akik készülnek, tudnak csomózni, és összességében alkalmasak a tanfolyam anyagának elsajátítására. Ezért a felvételit tényleg szűrővizsgaként szeretnénk megtartani.
A tanfolyamon résztvevőknek még lesz lehetőségük a tervezett őszi Túravezetői tanfolyam felvételije előtt letenni a T2-vizsgát.

Az MKBT Oktatási Szakosztály  nevében,
Dr. Nagy Dénes Ákos - tanfolyamvezető

 

SpeleoBand karácsonyi koncert

E-mail Nyomtatás PDF

UPDATE!

Gyerek koncert leszállás 16:00-tól 16:45-ig. Ekkor szigorúan ajtózárás, aki nem ér oda addig, az a felnőttre készüljön.
Gyerek koncert 17:30-tól 18:00-ig
Kimenetel: 18:00-tól 18:45-ig
Felnőtt leszállás 18:45-től 19:35-ig
Koncert: 20:00-20:50
Kimenetel 22:00-ig


KÉRÜNK MINDENKIT HOGY TISZTA OVERALLBAN JÖJJÖN A SZÁLLÓ POR MINIMALIZÁLÁSA MIATT!!!

A rendezvényre az engedélyt megkaptuk. Mivel előre be kell fizessük a barlanglátogatási hozzájárulást, azt tervezzük, hogy a rendezvényen egy perselybe mindenki annyival járulhat hozzá, amivel gondolja, és amennyiben több pénz összejön, a fennmaradó összeget az MKBT célirányos támogatásra kapja, amivel a jövő évi kutatótáborok valamelyikét támogathatja. Ezzel úgy gondoljuk, hogy egy társadalmilag fontos ügyet is tudunk támogatni.

Üdv:
Juju és a többiek

Módosítás dátuma: 2016. december 21. szerda, 15:30
 

Az FTSK alapfokú barlangász tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF


További részletek a www.ftsk.hu -n.

Módosítás dátuma: 2017. február 21. kedd, 11:01
 

Szakmai Napok - last minute

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

Holnap reggel már sokan elindultok Eger felé, ezért még néhány fontos tudnivaló a szakmai napokkal kapcsolatban.

Pénteki kirándulások:

- A fennsíkon hó van, ezért aki saját autóval jön, mindenképpen legyen téli gumival felszerelve, a gyalogosok pedig rendes bakanccsal készüljenek.

- A Janó által vezetett gyaloglós (B verzió) kiránduláshoz célszerű overállt hozni annak, aki be akar kukkantani a barlangokba és nem szeretné összesározni a ruháját.

Szombat-vasárnapi előadások:

- Jópáran fognak segíteni a szervezésben, lebonyolításban, ők kitűzőt viselnek majd. Kérdéseitekkel őket kereshetitek. Akinek segíthetnékje van, köszönettel várjuk jelentkezését

- A szekciók előtti szünetben kérjük feltölteni az előadásokat. Az előadókat az előadás feltöltésekor megkérjük, hogy aláírásukkal nyilatkozzanak, hozzájárulnak-e az előadásuk közzétételéhez a barlang.hu-n.

- A regisztrációnál kaptok kinyomtatott részletes programfüzetet, valamint egy szavazólapot, amin a legjobb napközbeni előadásra lehet szavazni. A hallgatóság által legjobb előadásnak szavazott előadójának jutalma egy egyéves Földgömb folyóirat előfizetés az MKBT Elnökség felajánlásával.

Ellátmány, különprogramok:

- Meleg ebédet csak annak tudunk biztosítani, aki november 14. éjfélig regisztrált. Ebédjegyet a regisztrációs pultnál kaptok.

- A kávészünetben kávéra és ásványvízre, és szombat este a zsíroskenyér-partyra viszont minden résztvevőt szeretettel várunk.

- A zsíroskenyér-party részeként fejenként egy doboz sört vagy egy pohár egri bort kínálunk. Mivel az esti program (zsíroskenyerezés, a Gergőék Inverse Everest-es esti gálaelőadása és utána a zenélgetés) is ugyanott lesz, mint a napközbeni előadások és ott nincs se kocsma, se büfé, mi pedig nem árusíthatunk italt, mindenki készüljön igényének megfelelő mennyiségű folyadékkal. :-) A társaság nevében örömmel fogadunk süti-felajánlásokat a zsíroskenyér-party mellé / után.

- Ma délután hívott Kocsis Bandi, hogy az autójuk lerobbant, ezért sajnos nem lesz Speleo Sport árusítás és Gema is korlátozott választékkal készül, mert idén végre előadásokat szeretne hallgatni, nem az árut őrizni.

- A Varázstorony programra sokan jelentkeztetek, ezért két csoportban mehetünk, amire a regisztrációnál lehet majd feliratkozni.

Minden más információt itt találtok: http://www.barlang.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1010&Itemid=85

Találkozunk Egerben!

Üdv: Kosztra Barbara

Módosítás dátuma: 2016. december 08. csütörtök, 17:53
 

Szakmai napok jelentkezés és tudnivalók

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok!

A mai napon felkerült a honlapra a 2016. november 18-20-án, Egerben megrendezendő Barlangkutatók 'Szablyár Péter' Szakmai Találkozója részletes programja és a fontos tudnivalók (helyszínek, szállás, árak, térképek, határidők), amelyet itt találtok: http://www.barlang.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1010&Itemid=85

A szakmai napokra résztvevőként regisztrálni és szállást foglalni az alábbi űrlap kitöltésével tudtok: https://goo.gl/forms/xV4EVt1s8GBHk7KW2

FONTOS: mindenkinek, aki a rendezvényen részt kíván venni, külön regisztrációs lapot kell kitöltenie! Akik egy szobában akarnak lakni, azok a szállást csak az egyikük regisztrációjában jelezzék, és adják meg a szobatársak adatait (1. vendég, 2. vendég...). Az itt jelzett szobatársaknak is ki kell tölteni a regisztrációs lapot, de ők ne igényeljenek szállást, mert az dupla igénylés lenne.

Jelentkezési határidő: november 14. A jelentkezési lap kitöltését követően két e-mailt kaptok, egyik a kitöltött űrlapot, másik a fizetendő összeget tartalmazza.

A részvételi díj 4000 Ft, MKBT tagoknak 2000 Ft, azon az MKBT tagoknak, akik legkésőbb a regisztrációnál 2017. évi tagdíjukat is rendezik, 1000 Ft. A részvételi díj a rendezvényre elnyert (NKA) támogatás eredményeképpen magában foglalja a pénteki autóbuszos kirándulást, továbbá a szombati és vasárnapi ebédet, illetve a szombat esti hagyományos zsíroskenyér-party-t is.

FONTOS:

- A szállásfoglalás a szállásdíj átutalásával /befizetésével válik véglegessé. Akik már foglaltak szállást e-mailben Nóránál, azoknak nem kell újra kitölteniük az űrlap ezen részét, de a fizetési határidő rájuk is vonatkozik. Ha másoknak is foglalsz szállást (így biztosítva, hogy egy szobában legyetek), egyeztessetek előtte, így elkerülve az átfedő foglalásokat. A foglaláshoz az alábbi adatokat kell megadni: név, születési idő és hely, lakcím és személyi azonosító szám.

- Meleg étkezést ugyancsak azoknak tudunk biztosítani, akik a részvételi díjat november 14-ig átutalják/befizetik.

A fentiekkel és a programmal kapcsolatos kérdésekkel hozzám ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) vagy Csépe-Muladi Beátához ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) fordulhattok, a szállással kapcsolatban Fleck Nórát keressétek ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ). Kérem, ezeket a tudnivalókat továbbítsátok a csoportlistákra is. Köszönöm.

Szeretettel várunk titeket Egerben!

Üdvözlettel, a szervezők nevében: Kosztra Barbara

Módosítás dátuma: 2016. december 08. csütörtök, 17:58
 

Megemlékezés Dr. Dénes Györgyre

E-mail Nyomtatás PDF

Dr. Dénes

György


a Magyar Barlangi Mentőszolgálat megszervezője és tiszteletbeli elnöke,
a Barlangi Mentők Nemzetközi Szervezetének tiszteletbeli elnöke,
a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tiszteletbeli elnöke,
a Meteor Természetbarátok Turista Egyesülete tiszteletbeli elnöke,
a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteleti tagja,
a Magyar Földrajzi Társaság tiszteleti tagja,
Aggtelek és Bódvaszilas községek díszpolgára,
Pro Natura-díjas és MTESZ-díjas
geográfus, történész, jogász
gyémántdiplomás, ny. tudományos tanácsadó,
számos hazai és külföldi tudományos elismerés és állami kitüntetés birtokosa
emlékére

2016. október 2-án 15 órai kezdettel
megemlékezést tartunk a
Pál-völgyi-kőfejtőben
 

melyre várjuk barátait, tisztelőit, egykori barlangász társait
a közös munkák, kutatások, túrák eredményeinek és élményeinek felelevenítésére.

a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöksége


Módosítás dátuma: 2016. szeptember 13. kedd, 07:32
 

XXIII. Lakatos – Alsó-hegy

E-mail Nyomtatás PDF

UPDATE 2  ------------------------------------

Idén az alábbi eredmények születtek:


ÉS egy kép a nyertes csapatról:


-----------------------------------------------------

A MAFC 10ek háza 2016. szeptember 24-én az idén immáron huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsítése.

k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorrakerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 15 – 20 három fős csapat  részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt.A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére.

A túrákon tehát 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni ami a gyakorlatban azt jelenti hogy kevésbé tapasztalt résztvevők is megtalálhatják a nekik való feladatot, sok olyan barlang van ahová slósz sem kell. Az egyéni alapfelszerelésen kívül minden magát komolyan vevő csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is azonban a darabok a verseny során nem távolodhatnak el egymástól), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 9-kor indulnak és délután 5-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz (https://goo.gl/maps/nvXGwVX4jvC2) és száraz időben személyautóval is megközelíthető szeptember 23.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket. (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon és a Mikolovits Vera kupát is nagyon várjuk vissza!).UPDATE! ------------------------------------

XXIII. Lakatos – Már Alsó-hegyen vannak a "lakatok"

A múlt hétvégén a MAFC, a Lakatos rendezője helyére tette a lakatokat, így már szinte minden készen áll a XXIII. Lakatosra.
Ha valaki még csak gondolkodna a részvételen, akkor nézze a meg a korábbi Lakatosok képeit, eredményeit a http://www.barlang.hu/mafc oldalon, hogy semmi  kételye se legyen: a Lakatos  ismét  egy autentikus barlangásztalálkozó lesz.

A szervezők nevében,
Nagymoha

Módosítás dátuma: 2016. december 05. hétfő, 07:32
 

Denevér-lógás Abaligeten

E-mail Nyomtatás PDF

A Vadonleső (www.vadonleso.hu) csapata nevében szeretettel várunk mindenkit a "Denevér az év emlőse" rendezvénysorozat alkalmából az I. Abaligeti Denevér Lógáson, szeptember 10-én, szombaton. Kinn lesz a Társulat is, standdal, gyerekprogramokkal, kiadványokkal (köszönettel vesszük még gyereklegeltetésben és/vagy kötéltechnikában jártas segítők jelentkezését). A többi résztvevők, előadók részletes bemutatását a rendezvény FB oldalán találjátok: www.facebook.com/vadonleso

alt


Módosítás dátuma: 2016. szeptember 14. szerda, 15:44
 


1. oldal / 10