A Mozgás- és Élményterápiás Szakosztály - 2009. évi programok

Nyomtatás

2004 őszén néhány lelkes, a gyermekek iránt elkötelezett barlangász egy konduktor vezetésével mozgássérült gyermekeket kísért a budapesti Mátyáshegyi-barlangba. A túra olyan jól sikerült, hogy később látássérült fiatalok és a barlangászok egészséges gyermekei is bekapcsolódtak. Tanítási időben heti egy-egy délutánt töltünk barlangban a mozgás- és látássérült gyermekekkel, akiket tanáraik is elkísérnek. Rendszeresen vesznek részt a sérültek műfal-mászáson is. Először 2005-ben szerveztünk 1-1 napos vitorlázást, amit idén folytattunk.

Tervezzük a sziklamászás és a búvárkodás kipróbálását is. Mindazon fogyatékkal élő – siket, vak, nagyothalló, gyengénlátó, mozgáskorlátozott, végtaghiányos, művégtagos, értelmileg akadályozott, autista, halmozottan sérült – gyermeknek, felnőttnek ajánljuk programunkat, aki érdeklődik a nem hagyományos rehabilitáció, a sajátélményt adó sportok személyiségfejlesztő hatásai és kihívásai iránt.

Fontosnak tartjuk a gyógyító-egészségügyi rehabilitációs tevékenységet a fogyatékkal élők számára. Különböző személyiségfejlesztő módszerekkel segítséget nyújtunk a szociálisan, és személyiségfejlődésükben gátolt, illetve fogyatékkal élők életvezetési problémáinak önálló megoldásában.

Ez a speciális, komplex testi-lelki-szellemi fejlődést eredményező sportolási lehetőség leginkább a 10-20 évesek számára jelent kiemelkedő lehetőséget, mert ebben az életkorban csökken legjobban az intézményes sportolás lehetősége, és ez az az időszak, amikor a csapatsportok a legtöbbet segíthetnek a személyiség megfelelő irányba való alakulásában.

A biztonságos járást, egyensúlyérzéket, szem-kéz koordinációt, a komplex izom- és légzőszervi erősítést, a szabálykövető magatartást, a saját határai megismerését és elfogadását, az önmaga és társa iránti felelősségvállalást egyaránt fejleszti. A barlang egyfajta oktatóterem is, a környezetvédelem, földrajz, geológia, kémia, fizika testközelben tanítható. A társaik iránti tolerancia, a szülők bevonásával a jó szülő-gyermek kapcsolat is erősíthető.

http://www.barlang.hu/pages/m_esz_bemutatkozo_elemei/image006.jpgA jelenlegi általános iskolai tananyagban nem szerepel a sérült emberekkel való kapcsolatkialakítás, az optimális segítségnyújtás módjai, lehetőségei. Egy ép ember általában nem tudja, hogyan kéne egy vak embert kísérni, vagy mi a teendő egy bottal járó mozgássérült elesése esetén. Az együtt végzett sporttevékenység megismerteti az ép gyermeket sérült társai állapotával, képességeivel, és elősegíti az előítéletek megszűnését. Kialakul benne egyfajta kompetencia-érzés, örömmel, biztonsággal tölti el, hogy tud segíteni, amikor szükség van rá.

A magatartászavaros gyermek a barlangban megtapasztalja, miért kell betartani a szabályokat; hogy a társai és a saját épsége, élete múlhat azon, amit tesz. A részképesség-zavarral küszködő gyermek nagyon gyorsan megtanulja a bal-jobb-fent-lent-előre-hátra irányt, stabillá válik a testsémája, a termek és folyosók néhány túra után ismerőssé válnak, sorrendjüket örömmel tanulja. A teljes sötétségben a látássérült gyermekek egyfajta esélyegyenlőséget éreznek, hiszen ha leoltjuk a lámpákat, senki sem lát. Ilyenkor ők sokkal biztosabban mozognak, mint látó társaik, ez növeli az önértékelésüket. A mozgássérült gyermek számára a kalandos környezetben zajló, változatos, minden izmot megmozgató sport vonzóbb, mint a tornatermi „gyógytorna”. Az esélyegyenlőség számukra is megjelenik; a szűk járatokban az ép mozgású ember is csak négykézláb, vagy hason csúszva jut tovább. A különböző nehézségű terepek, útvonalak sarkallják a gyerekeket a még jobb teljesítmény elérésére, egészséges versengés alakul ki közöttük. A csoportbeli élmények összekötik a gyerekeket, felelősséget vállalnak egymásért.

A programsorozat céljai, hatásai: 

Fiziológiás, mozgásos változások:

Mentális változások:

Akik eddig részt vettek programjainkon:

 2009. évi programjaink

Január

22. 27.

17.30 17.30

SNI, MS MS

Február

5. 15. 19.

17.30 11.00 17.30

SNI, MS Cseppkő utcai gyermekotthon SNI, MS

Március

5. 7.10. 19. 24. 27. 29.

17.30 10.00 17.30 17.30 17.30 16.00 11.00

SNI SNI (Burattino) GYL SNI, MS SNI, MS SNI (Burattino) Cseppkő utcai gyermekotthon

Április

2. 16. 21. 30.

17.30 17.30 17.30 17.30

SNI, MS SNI, MS SNI SNI, MS

Május

5. 10. 12. / 14. 19. 28.

17.30 11.00 17.00 17.30 17.30

MS Cseppkő utcai gyermekotthon GYL MS SNI, MS

Június

4. 9. 16. 28.

17.30 17.30 17.30 11.00

SNI, MS MS MS Cseppkő utcai gyermekotthon

Július

17-19.

 

Hétvége Jósvafőn a Cseppkő utcai gyermekotthon projektjének résztvevőivel.

A fentiektől eltérő időpontokban előzetes egyeztetéssel szervezünk túrát.

Hétköznap délutáni időpontokkal Mikolovits Veronikát (06-20-912-3018),
hétvégi időpontokkal Göröcs Dorkát (06-70-770-7290) keressétek. 

Van lehetőségünk már mászófalra is menni szerda délutánonként, ezt előzetes bejelentkezés, egyeztetés után tudjuk biztosítani, szintén költségmentesen.

Szakembereink:
konduktor, pszichológus, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, barlangi túravezető, vizsgázott hegymászó, vitorláshajó-vezető, búvár. 


Elérhetőségeink:
Mikolovits Veronika:06-20-9123-018, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Göröcs Dorka:06-70-7707-290, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Fotók, videók, média megjelenések találhatók a http://heroic.barlangjaras.hu/ oldalon. 

Joomla SEF URLs by Artio