Ötletek páramentesítésre barlangban

Sziasztok!

Nemrég feltettem egy kérdést, hogy ki hogyan tart szárazon érzékeny cuccokat a barlangban. Tök jó ötleteket kaptam, és köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Kis összefoglaló:

  • Karbid: Nem kell bemutatni szerintem. Előny: többeknek lehet otthon felesleges, nagyon erőteljes vízelvonó hatása van, és gyanítom, hogy antibakteriális is :) Hátrány: Szétporlad, hőt fejleszt, robbanásveszélyes acetilént fejleszt, erős szaga van, gyanítom, hogy hosszú távon nem tesz jót pl. műanyagoknak sem, Nem regenerálható
  • Rizs: Tesztek alapján, az instant előfőzött, majd úgy kiszárított rizsnek van számottevő páraelvonó képessége. Előny: Könnyen beszerezhető, környezetbarát, lebomlik. Hátrány: Nem regenerálható (esetleg még felhasználható másként :), Nehezen megállapítható, hogy mikor kell cserélni.
  • Kalcium-klorid(esetleg egyéb sók): Tablettákban kapható szinte minden szupermarketben. A levegő párája a tablettát oldja, és tömény sóoldatként összegyűlik. Előny: Hozzáférhető, hatékony, steril. Hátrány: Drága, a sóoldat kifolyva erősen korrodál, elektronikák mellé nem ideális, Regenerálhatósága inkább csak elviekben van :)
  • Szilikagél: Nagy fajlagos felületű szilícium-dioxid mely a felületén megköti a párát és a könnyen illó (pl. szag) anyagokat. Néha kobalt vegyületekkel szokták színezni amik jelzik, ha kimerült (kékről rózsaszínre változik a színük) Szinte végtelenszer regenerálható(mikróban 2-300 Watton 15 perc, sütőben 120C°-on egy óra. Párátlanító tasakként gyakran hozzá lehet jutni és kapható szilikagél macskaalom (literje ~3-400 Ft.-) Előny: Nem csak a párát képes megkötni, nem mérgező (esetleg a kobalt), regenerálható, Megoldott, hogy észleljük, ha kimerült. Viszonylag olcsó. Hátrány: cserélni kell.
  • Felmelegítés: (pl. kis égő, vagy egyéb ellenállás) Előny: megoldható, hogy távolról ellenőrizzük, hogy működik-e, illetve távolról lássuk el energiával. Hátrány: energiaigény

Ha van még ötletetek, vagy kiegészítési javaslatotok, akkor nyugodtan írjátok meg.

Szifon
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.