Jósvafői Téli Kutatótábor 2015

Sikeresen lezajlott téli barlangkutató táborunk, amelyet már tíz éve rendszeresen az Aggteleki-karszton szervezünk. 2015. december 27. és 2016. január 3. között közel 50 fő részvételével végeztünk feltáró kutatást, főleg Jósvafő környéki barlangokban.

A kutatótáborok szerveződése távolabbi múltra tekint vissza. A Plózer István Víz alatti Barlangkutató Csoport 1997 óta kutat az Aggteleki-karszt barlangjaiban. Táborainkat rendszerint nyaranta rendeztük, de gyakran töltöttük a szilvesztert is a karsztvidéken. Ez később rendszeressé vált, és tevékenységi körünket szélesítve a Baradla Csoporttal közösen megkezdtük a Baradla-barlang oldalágainak és kürtőinek kutatását. 2009-ben a Pokol Gyíkjai elnevezésű oldalág feltárásával vette kezdetét a barlang kürtőinek kimászása, ill. újra mászása. Ez utóbbit főleg a korábbi dokumentáció hiánya vagy hiányossága indokolta. Évről évre gyarapodott a táborok létszáma, és a víz alatti kutatástól egyre inkább a tágabb közösség számára is hozzáférhető területek felé orientálódott.

A Baradla-tetői-zsomboly és a Pócsa-kői-víznyelő kutatása Polacsek Zsolt és Tóth Attila vezetésével, a Vass Imre-barlang kutatása Kovács Richárd és Polacsek Zsolt vezetésével, a Baradla-barlangi kürtők mászása a Baradla Csoporttal közösen, az alsó barlangok, a Vízfakadás-barlang, és a Kastély-kerti-barlangok kutatása Szabó Zoltán vezetésével történik. A kutatásban számos csoport tagjai és csoportokon kívüli barlangászok vesznek részt.

Az idei táborban négy barlangban folyt jelentősebb munka. Baradla-tetői-zsombolyban két műszakkal kb. 200 vödör agyagot sikerült kitermelni a végpontról. A huzat erős, és lazul a törmelék. A Vass Imre-barlangban hét napon át főként járatbiztosítási munkák zajlottak. Az első négy nap csak a vas idomok bevitelével és járatbiztosítással telt. Majd ismét járattágítás, járatbiztosítás, és a régi faácsolat maradványainak felszínre szállítása következett. Végül jó eredménnyel zárultak a biztosítási munkák, és sikerült eljutni a korábbi, Papp Ferenc Csoport által elért végpontot, így ott legközelebb már feltárással folytatható a kutatás. A Hosszú-Alsó-barlangban két nap alatt újabb öt métert jutottunk előrébb a végponti omladékban. A huzat továbbra is erős, a járat az omladék stabilizálása nélkül bontható. A Baradla-barlang Óriás-termi-víznyelőjében sikerült eljutni az 1970-ben elért végpontot, valamint fel lett mérve a Vetődéses-termi-víznyelő is (115 méter).

Külön hangsúlyt fektettünk a Baradla-barlang kürtőinek kutatására. Mivel a Vaskapunál történt mászások kivételével alig maradt használható információ a korábbi mászásokról, az a döntés született, hogy készüljön egy ú.n. kürtőkataszter. A kataszter tartalmazza minden kürtő helyét, a nyílás peremének magasságát, az azonosításhoz szükséges fényképét és rövid helyszíni leírást. Második lépésként kiválasztottuk a mennyezeten, nagy magasságban nyíló kürtők kimászásához legalkalmasabb eszközt. Ez Krkos Márk és Lukács László feladata volt. A választás a színpadtechnikában gyakran használatos Layher állványrendszer és alumínium rácsos tartók kombinációjára esett, amit a Hungarian Stage Rental támogatásaként kaptunk kölcsön. Tudomásunk szerint ilyen megoldás használatával barlangban korábban más nem próbálkozott. A rendszer előnye a könnyű szállíthatóság, illetve az, hogy szabad terek közepén függőlegesen, támasztás nélkül állítható. A tábor ideje alatt az állványt öt kürtőnél építettük föl, 12-18 méter magasságba. A rendelkezésre álló idő alatt minden esetben csak a biztonságos stand kiépítését tudtuk megoldani, a további kutatások folytatásához.

A hosszadalmas engedélyeztetés és a több hónapos előkészítés, kürtőkataszter összeállítás, szervezés nem volt hiábavaló. A kutatás minden helyszínen folytatható, az érdeklődés pedig a létszám alapján csak fokozódik. Természetesen nem maradt el a szilveszter éjszakai közös pezsgőbontás Berczik Pali máglyájánál, ahol majd’ 150-en köszöntöttük az újévet.

Szabó Zoltán

alt- alt