A Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Oktatási Szakosztályának 2013-éves beszámolója

Nyomtatás

Tevékenységünk:
A 2013-as évben egy tavaszi és egy őszi Technikai 2.-es tanfolyamot szerveztünk, 12-10 fő részvételével.
Nyár elején -június végén- megtartottuk az évi rendszeres Központi vizsgát, ahol 110 személy vizsgázott két nap alatt Alapfokú és Technikai 1. barlangjáró elméletből és gyakorlatból.
Ez év tavaszán elkezdtünk egy új rendszerű Kutatásvezetői tanfolyamot, amelyben a gyakorlati képzésre helyeztük a hangsúlyt. A gyakorlatvezetők több alkalommal, kis csoportokban foglalkoztak, mind az elméleti és gyakorlati képzéssel.
A tanfolyamra az előadók, gyakorlatvezetők által közreadott anyagból oktatási jegyzetet adtunk ki, amelyet a 2008-ban Dr Lénárt L.-Víd G. szerkesztette jegyzettel egészítettünk ki.
A záróvizsgáig 13 fő jutott el és vizsgázott.

Jegyzeteket és kiadványok: A kutatásvezetői jegyzet mellett kiadásra került újra a barlangtérképezés és a technikai jegyzet, amelyeket hozzáférhetővé tettünk mások számára is.

 

Eszközeink: A felszereléseinket folyamatosan karbantartjuk és új beszerzésekkel bővítjük.
Ezekből részben kölcsönzéssel, másrészt állandó jelleggel kiemelkedő kutatásokat támogatunk.
Ugyancsak tavasszal a Meteor SE. Vass Imre csoportjával kötött együttműködés keretében felújítottuk a szögligeti barlangkutató ház belső részeit, ahol évi két alkalommal technikai tanfolyamokat tartunk. Ennek eredményeképpen, jelenleg kultúrált környezet várja az itt megszálló barlangkutatókat. Az egyhetes megfeszített munka tovább erősítette szakosztályunk egységét.

Gazdálkodásunk:
Gazdálkodásunkban a 2013-as évben a felújítások ellenére, pozítív évet zártunk.
Tevékenységünket továbbra is társadalmi munkában végezzük. A szakosztály tagjai semmilyen anyagi juttatásban nem részesültek elvégzett munkájukért. Állami vagy egyéb támogatást nem vettünk igénybe.

Pilisborosjenő 2014. március 12.

Börcsök Péter
OSz. vezetője

Joomla SEF URLs by Artio