A Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat Oktatási Szakosztályának 2012. évi beszámolója

Szervezeti felépítésünk:

2011-ben a Társulat és a szakosztály vezetése megegyezett, hogy változatlan formában, de gazdaságilag elkülönülve folytatja oktatási tevékenységét a Társulat szakosztályaként.
Szakosztályunkat a cégbíróság 2011. szeptember 21.-én MKBT Oktatás Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság néven bejegyezte. Cégjegyzékszám: 13-09-149044. A Társulatot a Társaságban az MKBT elnöke, Leél Össy Szabolcs képviseli.

Tevékenységünk:

A 2012-es évben egy tavaszi és egy őszi Technikai 2.-es tanfolyamot szerveztünk, 12-12 fő részvételével. Nyár elején megtartottuk az évi rendszeres Központi vizsgát, ahol 120 személy vizsgázott két nap alatt Alapfokú és Technikai 1. barlangjáró elméletből és gyakorlatból.
Ősszel elkezdtük a 2013-as évre tervezett Kutatásvezetői tanfolyam szervezését, amely a napokban megkezdődött, 21 fő résztvevővel.
Jegyzeteket és kiadványokat adunk közre a tanfolyamok résztvevőinek, amelyekből többlet példányok közreadásával más érdeklődőknek is hozzáférhetővé tesszük a szakirodalmat.
A felszereléseknek kicsiny alapterületen, jól áttekinthető tárolási rendszert, raktárat alakítottunk ki, amelyet rendszeresen karbantartunk és leltározunk.
Kiemelkedő kutatási tevékenységeket felszereléssel, és annak kölcsönzésével támogatjuk.

Gazdálkodásunk:

A 2012-es évet 250 eft induló tőkéből az év végén 760 eft banki egyenleggel zártuk.
Ennek jelentős részét az idén tavasszal a Meteor Vass Imre kutatóház belső felújítására fordítottuk.
Az egyhetes megfeszített munka tovább erősítette szakosztályunk egységét.

2013 éves tervezet:

2013-as évben a szokásos tavaszi és őszi technikai tanfolyamok mellett  kutatásvezetői tanfolyamot indítottunk a napokban, amelyet nyilvánosan  (a honlapon és a tájékoztatóban is közzétettünk).

A Központi vizsgáztatást június 29-30-án rendezzük meg. Az őszi technikai tanfolyamot szeptember 21-29-ig tartjuk.

A következő kiadványok nyomtatását és közreadását tervezzük. Kraus Sándor, Barlangföldtan: Dr Lénárt-Víd G. szerkesztésében a Kutatásvezetöi jegyzet, valamint Szabó L. Technikai jegyzete.
A szakosztály oktatói létszámát a frissen végzett és rátermett barlangászokból folyamatosan bővítjük.

Nagy esemény a szakosztály életében, hogy a Vörösmeteor SE Természetjáró szakosztállyal kötött megállapodás értelmében, a Vass Imre barlangkutató csoport szögligeti házán teljes belső felújítást végeztünk el a napokban közel másfél millió forint értékben. Ezzel ismét, kulturált körülmények között szállhatnak meg a környéken túrázó barlangászok és tanfolyamos hallgatók.
https://picasaweb.google.com/oktatas00/201304SzogligetFelujitasFotoLEO

Az Oktatási Szakosztály nevében,
Börcsök Péter