Új feltárások a Spirál-víznyelőben

Nyomtatás

A Mecseki Karsztkutató Csoport 2008 októberében a három évtizede kutatott Spirál-víznyelőben, egy kereszthasadékon keresztül bejutott, a barlang tág szelvényű, ősi járataiba.

A Spirál-barlang bejárata

Az új járatrész méretei nem a megszokott „mecseki méretek”!

Az eddig feltárt négy nagyobb terem közül az egyik, a Spirálszíve-terem (nevét egy cseppkőképződményéről kapta) a Mecsek eddig ismert egyik legnagyobb barlangi terme.

A méretei lenyűgözőek, 26 m hosszú, 13 m széles és a becsült magassága (lézertávmérő hiányában) 30 m

A térképezéshez fix pontokkal végigvezettük a főpoligont. Oldaljáratokba, fülkékbe nem mértünk be, hanem kizárólag a továbbjutás szempontjából reményteljes barlangszakaszokat mértük fel.

Így a főpoligon hossza 203 méter lett!

A bejutás nem a közel 100 méter mélységben húzódó vizes járatok valamelyikének végpontján történt.

Hanem egy jóval magasabban nyíló, igen szűk hasadékot átbontva, jutottunk el egy borsókövekkel borított hasadék-akna tetejébe. A 15 m mély Borsóköves-hasadék alján 6 hónapos munkával hatoltunk be a tág szelvényű cseppköves járatokba.

Az újonnan feltárt járatrészt előszobának tekintjük, mely talán bevezet minket a már 50 éve keresett Vízfő patakos barlangjába.

Az új szakaszban csodálatos cseppkőképződmények díszítik a termeket.

Vannak kisebbek…

 

…és vannak nagyobbak!

Négy reményteljes továbbjutási lehetőséget találtunk, melyek közül a Spirálszíve-terem aljzatában nyíló akna a legígéretesebb.

E terem nyugati falán hatalmas visszaoldódott cseppkőfolyás található, mely az Omladékos-aknába vezet.

Azonban az akna tetejében több tonna osztályozatlan omladék szorult meg. Ezt az omladékot kell megbontanunk ahhoz, hogy lejuthassunk.

A másik három továbbjutási lehetőség, a termekből nyíló, felsőbb járatokon keresztülvezető, kerülőutat jelenthet a patakos ághoz.

Pécs, 2008.11.14.

Glöckler Gábor (Fotók: Gál Gy., Glöckler G.)

 

 

Joomla SEF URLs by Artio