MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

Karszt és Barlang 70-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban

E-mail Nyomtatás PDF

Timur munkájának köszönhetően, a Karszt és Barlang 70-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban, itt.

Köszönet érte. 

 

Beszámoló a Montenegró 2010. expedíció eredményeiről

E-mail Nyomtatás PDF

NJEGUŠI – LOVĆEN 2010

Augusztus 1-13. között immár a nyolcadik magyar barlangkutató expedíció tevékenykedett Montenegróban, a Kotori-öböl felett KDK-re elterülő karsztvidéken; ahol a táborhelyet a tavalyi évhez hasonlóan a Lovćen Nemzeti Park igazgatósága biztosította számunkra. Az expedíció munkájában – melynek során összesen 39 objektumba történtek leszállások – legalább 13 hazai csoport képviseletében 82 fő vett (rövidebb-hosszabb időtartammal) aktívan részt.

Bővebben...
 

Beszámoló a SpeleoHungary100 Nemzetközi Konferenciáról

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangász Társaink!

Lassan két hónapja, hogy az utóbbi évek (évtizedek) legnagyobb szabású társulati rendezvénye lezajlott. Ennyi idő távlatából, a beérkezett visszajelzések alapján nagyképűség nélkül kijelenthetjük, hogy sikeres konferenciát tartottunk, jelentős nemzetközi érdeklődés mellett.
Mivel most jelenik meg a találkozó óta az első MKBT Tájékoztató, most készült el a konferencia számszerű összesítése, a történések összegzése. Remélem, hogy senki közreműködőt nem hagytunk ki a felsorolásból.
Ezt a beszámolót többek hiányolták már itt a listán is. Most pótoljuk a hiányt.

Bővebben...
 

Tanulmányok

E-mail Nyomtatás PDF

A Dokumentumtárban megtalálható Tarsoly Péter két tanulmánya, a barlangkataszterben található földrajzi-név használatról, illetve a Velencei-hegységben felfedezett 5 eddig ismeretlen barlangról.

 

Speleo Apró

E-mail Nyomtatás PDF

Már régóta szerettem volna létrehozni egy olyan lehetőséget, ahol barlangászattal kapcsolatos régi felszereléseket lehet adni-venni.
Így született ez az oldal:
www.speleoapro.lapunk.hu
Az oldalt szerkesztette: fiam Gyovai Tamás

 

Megjelent a Karszt és Barlang Alapítvány honlapja

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok, Érdeklődők!

Tájékoztatlak Benneteket, hogy régi tervünk megvalósulásaként elkészült a Karszt és Barlang Alapítvány honlapja, melyet a következő címen érhettek el:

www.karsztesbarlang.hu

A honlappal kapcsolatosan még sok elképzelésünk van, de bizonyára sokan ismerik azt a jelenséget, amikor valaki csak a tökéleteset akarja kiadni a kezéből, aztán végül semmi nem lát napvilágot. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy - bár tudatában vagyunk kezdetlegességének - jelen állapotában útjára bocsátjuk. A honlapot folyamatosan fejlesztjük, melyhez örömmel vesszük a hozzánk eljuttatott észrevételeket, javaslatokat és kritikákat.

Ezúton is köszönetemet fejezem ki Borzsák Sárinak, a kuratórium titkárának, aki időt és fáradságot nem kímélve motorja volt a honlap létrejöttének.

Jó szerencsét!

Hegedűs Gyula
a Karszt és Barlang Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

Karszt és Barlang 60-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban

E-mail Nyomtatás PDF

Timur áldozatos munkájának köszönhetően, a Karszt és Barlang 60-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban, itt.

Köszönet érte. 

 

Az „extrém” sportolók egészségügyi ellátásának aktuális kérdései

E-mail Nyomtatás PDF

Dr. Komlóssy Attila küldte be az alábbi Dr. Felkai Péter által írt "Fantomok kergetése: az „extrém” sportolók egészségügyi ellátásának aktuális kérdései utazásorvostani megközelítéssel" című cikkét, amely számunkra is érdekes lehet, a barlangászbalesetek ingyenes ellátását a TB alapellátásból kizáró kormányrendelet kapcsán.

 

Összekötötték a Harcsa-szájú és a Hideg-lyuk barlangokat

E-mail Nyomtatás PDF

Örömmel jelentjük, hogy mindkét oldalról, többéves megfeszített munka eredménye képpen, 2010.március 6.-án sikerült összekötni a Harcsa-szájú és a Hideg-lyuk barlangokat. Az így kialakult rendszer becsült hossza kb. 6 km. Ezúton is köszönjük a kutatásban résztvevők önzetlen és kitartó sagítségét! A kutatás folytatódik!

Nagy Gergő - Harcsa-team
Nagy András (Balu) - Hideg-team

 

Voronya: újra magyar csapat a végponton

E-mail Nyomtatás PDF

Hazaérkezett a Voronya végpontját megjárt 3 fős alkalmi társulás, a képen jobbról balra: Nyerges Attila (kis Moha), Kunisch Péter (Kagyó) és Pataki Dénes. Ezzel 7-re növekedett a 2000 méteres mélység alatt megfordult magyar barlangászok száma.

 

 

Magyarok a föld legmélyebb barlangjának "száraz" végpontján

E-mail Nyomtatás PDF

Egy 5 nemzetből (litván, ír, angol, spanyol, magyar) álló expedíció résztvevőiként 4-en, első magyar barlangászokként lehetőséget kaptunk a föld jelenleg ismert legmélyebb barlangjába eljutni. A Kaukázusban (Arabika-plató, Orto-balagan völgy) található Krubera–Voronja barlangrendszer jelenleg ismert mélysége 2191 m, hossza az idei feltárásokkal együtt 15 486 m.

 

 

Bővebben...
 
5. oldal / 5