MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

Pro Natura Emlékplakettet kapott a Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport

E-mail Nyomtatás PDF

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy a Föld Napja alkalmából Pro Natura Emlékplakett kitüntetésben részesült a Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport. Rezsőéknek szívből gartulálok, és jó szerencsét, további eredményes kutatómunkát kívánunk!

Képek: https://picasaweb.google.com/horvathsasa/PlecotusProNaturaEmlekplakett

Infó: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/fazekas-sandor-kitunteteseket-adott-at-a-fold-napja-alkalmabol
A kitüntetettek névsora: http://www.kormany.hu/download/1/72/30000/Pro%20Natura%20kituntetettek.pdf

 

Beszámoló a Hágó-kupáról

E-mail Nyomtatás PDF

A május 13-15.-ei hétvégén megrendezésre került a XVIII. Hágó-kupa, melynek idén a festői szépségű Bakony, közelebbről Sárcsi-kút és környéke adott otthont. A kellemes tóparti ligetet egy-e helyütt megrendezett barlangnapról már ismerhették a résztvevők. Nem meglepő módon a tó ezen a hétvégén sem csak a békapopuláció életében játszott fontos szerepet, vasárnap délutánra az is kiderült, hogy ki tud a saját testével a legtöbbet kacsázni. :)
No, de ne rohanjunk ennyire előre! A szombati csapatversenyen 17 lelkes csapat futott, kocogott a !szikrázó napsütésben! a Sárcsi-kút - Öregköves-barlangja közt elhelyezett négy állomást útba ejtve. A versenyzők fontak testükkel kötelet, mentettek kötélhídról, bontottak iszonyat sarat (Ákoska ugyan kissé elégedetlen volt a kitermelt anyag mennyiségével :) ), próbára tették elméleti technikai tudásukat (teszt és megoldások a mellékletben), majd a gyakorlatban is egy "anyagmozgatási" feladatnál. Mindezek után, záró elemként - a csapatok fele kezdésként - a tóparton és fölötte kiépített kötélpályán bizonyíthatta rátermettségét és vízi jártasságát. Az időjárás kegyes volt és csak a verseny legvégén kezdett el esni az eső, de ez ekkor már senkit nem zavart. :)

Bővebben...
 

A Tapolcai Plecotus barlangkutató csoport 2010. évi jelentése

E-mail Nyomtatás PDF

A Tapolcai Plecotus barlangkutató csoport 2010. évi csoportjelentése megtalálható a Dokumentumtárban ide kattintva. A jelentés tartalmazza a Berger Károly-barlang feltárásának leírását.

 

Vezetőség váltás a Bekey Imre Gábor barlangkutató csoportban

E-mail Nyomtatás PDF

Sajnos Kiss Attila csoportunk vezetője lemondott a csoportvezetőségről. Helyette a csoport vezetői funkciót Tóth Attila vállalta, a helyettesi pozíciót pedig Kunisch Gyöngyvér (Tapsi) látja el. A megbízott kutatásvezetői feladatok továbbra is Kiss Attila neve alatt futnak mindaddig, míg megfelelő papírt nem szerzünk. Rajta vagyunk! 
Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy bármi ami a Pál-völgyi-barlang kiépítetlen részével kapcsolatos kérdése, kérése (túrázás, kutatás, stb.) van,Tóth Attilához vagy Tapsihoz továbbítsa.
Mindenkit szeretettel várunk a barlangban túrázni, kutatni, tudományos munkát végezni.
Igyekszünk lehetőséget és vezetőt biztosítani mindenkinek, előzetes egyeztetés alapján szabadidőnk beosztásával.

Kunisch Gyöngyvér (Tapsi)                                                       Tóth Attila
06 30/5430415                                                                     06 20/9444898
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

1 km új rész az Ariadne-barlangrendszerben

E-mail Nyomtatás PDF

A denevérek “útmutatását” követve néhány napos bontással 1 kilométer hosszúságú 85 méter szintkülönbségű nagyrészt tágas, kényelmesen járható új részt sikerült felfedeznünk. A járatokban nagy mennyiségben, néhol dombokban áll a guanó. A falak látványosan oldottak, több helyen teljesen fehérek. A barlangrendszerben máshol is előforduló cseppkőképződmények mellett, a járatok alsó részét pilisi viszonylatban egyedülálló képződmények borítják.
Az új rész kezdete egy 10 méter hosszan lefelé tartó csőjárat, ami nagy meglepetésünkre egy 20 méteres aknába torkollott. A felső ferde 10 méter után egy nagy terem mennyezetében  találtuk magunkat. Innen 10 méter szabad ereszkedés vezetett az aljáig, ahonnan már 5-10 méter széles folyosóban sétálhattunk tovább. Régen komoly denevértanya lehetett a hely, mivel mindent guanó borít, van ahol dombokat alkot, míg máshol már agyagréteg vonta be a felszínét. Rögtön kijelöltük a járóútvonalakat, hogy csak ott tapossuk össze az aljzatot, ahol az a továbbjutáshoz szükséges. Így a folyosók és termek nagy része teljesen érintetlen marad. Első alkalommal csak a kényelmesebb  részeket tudtuk felderíteni, további két nap kellett a szabad járatok teljes bejárásához. Találtunk egy eddig csak patakos barlangokban látott tetarátamedencés lefolyást, amihez fogható itthon csak a Baradla-barlangban van. A 16 m hosszú 8 méteres szintkülönbségű és 2-6 méter széles képződményen megtalálásakor még folyt a a víz, következő hétre azonban teljesen kiszáradt. Ennek aljától egy gödörből 65 méternyi járatot találtunk amit aljzatától a mennyezetéig gömbös képződmények borítanak. Néhol tömött szőlőfürtökként, máshol különálló gömbökként. Itt található egy guanó által színezett cseppkőlefolyás, mellette cseppkővel bevont denevér koponyák, csontok láthatók. A csak zokniban és aláöltözetben járható részek országos szinten is különlegességnek számítanak. Az Ariadne-barlangrendszer hossza ezzel a felfedezéssel eléri a 13 kilométert.

Érdemes megnézni a képeket is, amik az alábbi linken találhatóak:

www.pilisibarlangkutatas.hu

Az Ariadne és a Szent Özséb Egyesület nevében:
Kovács Richárd (Ricsi)

 

Osztrák biztosítás - 2011

E-mail Nyomtatás PDF

Változik az összeg

A Társulat a tavalyi évhez hasonlóan január közepén intézi a biztosítások hosszabbítását, illetve újak megkötését, mivel sokan január utolsó hetében már utaznak valahová. 
A Bécsi- és Alsó-ausztriai Barlangkutató Szövetségtől kapott tájékoztatás szerint a 2011. évi tagsági díjak (melyek a biztosítást is magukban foglalják) 1 euróval emelkednek:

  • már biztosítással rendelkezőknek, ill. azoknak, akik megszakított tagságukat fel kívánják újítani vagy igazolványuk elveszett: 26 euró,
  • új belépőknek 31 euró (ebből 5 euró az egyszeri beiratkozási díj). Fontos: 1983 után születetteknek új biztosítás kötésekor nem kell fizetni az 5 eurós beiratkozási díjat.

Nem MKBT tagoknak az ügyintézés a fenti összegen felül további 1500 Ft-ba kerül.
Új tagsági viszonyhoz a www.barlang.hu-ról letölthető és nyomtatott betűkkel (német nyelven) kitöltött űrlap és 1 db fénykép szükséges.
A biztosítást a Társulat központilag intézi, ezért kérünk mindenkit, aki a témában érintett, hogy legkésőbb 2011. január 14-ig szíveskedjen a Titkárságra behozni a fent megadott összeget, ill. a kitöltött űrlapot és fényképet. (Hosszabbítás esetén az igazolványt! Az árfolyamváltozások miatt csak eurót fogadunk el!
Tájékoztatásul közöljük, hogy a 2010-ben megkötött biztosítások 2011. január 31-ig érvényesek, az újonnan kötendők pedig a megkötés napjától válnak érvényessé.

 

Zeppelin kutatás

E-mail Nyomtatás PDF

Rövid, de eredményes akcióban folytattuk a Canin fennsíkon a Zeppelin kutatását.

Bevezetésként:
A barlangot olasz kutatók 1993 és 98 között 960 méter mélységig feltárták. A víznyomjelzéses vizsgálatok szerint a bejárat és a forrás között 1600 méter szintkülönbség van, ezen felbuzdulva, 2008-ban hatalmas csapatmunkával csatlakoztunk a kutatáshoz, olasz segítséggel a régi köteleket kicseréltük, és találtunk egy ígéretes továbbvezető folyosót 900 méter alatt. Az elmúlt két évben több alkalommal próbálkoztunk az új végpont omladékán túljutni, ami tavaly szeptemberben sikerült - egy baradlai méretű folyosó vezet le 1000 méteres mélységbe. A feltárások folytatódtak volna novemberen is, de egy hirtelen árvíz megállította a csapatot. A mintegy 100 métert emelkedő vízszint elzárta a visszavonulás útját, és a kutatók csak úgy élték túl a vízbetörést, hogy ismeretlen kürtőkben egyre feljebb és feljebb kapaszkodtak. Ebben a 62 órás kalandban a szerencse nem lett volna elég - elképesztő kitartás nélkül.

Ilyen előzmények után tértünk vissza, hogy folytassuk a barlang mélyzónájának megismerését.

Bővebben...
 

Sisma feltárások 2011.

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

A Canin-fennsík Sisma-barlangjában folyó kutatás legújabb eredményeiről szeretnék beszámolni.
Az előzményekről röviden: az elmúlt néhány év során három nagyobb (1-2 hetes) és több rövidebb akció során az olaszok által feltárt három, 5-700 méter mély aknabarlangját sikerült összekötni, illetve ismert hosszukat sok kilométer járattal megnövelni.

Bővebben...
 

Ariadne-barlangrendszer - 11 700 m

E-mail Nyomtatás PDF

Nagy örömmel jelenthetem be, hogy tegnap, 2010. december 12.-én hosszas bontás után sikerült összekötni a Leány-Legény-Ariadne-barlangrendszert a Vacska-Rejtekút-barlangrendszerrel.
11700 méteres hosszával és 203 méteres mélységével jelenleg ez az ország harmadik leghosszabb és harmadik legmélyebb barlangja.

Bővebben...
 

Új feltárások a tapolcai Berger Károly-barlangban

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt hónapokban sikerült több, mint egy kilométerrel megnövelni a tapolcai Berger Károly-barlang hosszát. Legutóbbi feltárásunk két, egymástól 10 m-re fekvő méretes terem, két méretes tóval. A kisebbik tó átmérője 23 méter, a nagyobbik szélessége 25 m, a hosszát még nem mértük, az 30-hoz közelíthet. A környékükön meglehetősen nagy a kristály- (főleg borsókő) sűrűség is, változatos formákkal. Tudomásom szerint a fent megadott méretek alapján ezen tavak vízfelülete a legnagyobb Magyarországon.

Bővebben...
 

Barlangvilág 1937.

E-mail Nyomtatás PDF

A Dokumentumtárba felkerültek a Kadic Ottokár szerkesztésében megjelent Barlangvilág című "népszerű barlangtani folyóirat" 1937-ben megjelent számai.

 

Albánia - 5 év kutatási eredményei

E-mail Nyomtatás PDF

Kösz mindenkinek a remek Szakmai Napokért. Itt megtekinthető az előadásom:
http://prezi.com/y3woqmv63ao7/5-ev-albaniaban/
Itt a kataszterünk:
http://www.caverinfo.com/cataster/proba2.html
Itt pedig a képgaléria:
http://picasaweb.google.com/albaniaexplo
Idei képek nincsenek, mert majd vetítést tartunk valamikor.

üdv: Losi

 

Barlangkutatók Szakmai Találkozója, Esztergom 2010

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangász Barátaink!

Először is köszönet annak a 120 regisztrált résztvevőnek, illetve előadónak és segítőnek, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket, s hozzájárult ahhoz, hogy egy remek konferenciát sikerült lebonyolítani. Ehhez köszönjük Losi elismerő szavait is.
A rendezvény keretében kisorsoltuk a Vera-éremhez nyújtott adományozók körében azt a 10 000 Ft-os vásárlási utalványt, amely 2011. január 31-ig váltható be Kocsis Andrásnál, a Speleo Sport Boltban. A szerencsés nyertes Barabás Bence, akit megkérnék, legyen szíves jelentkezni a Társulat elérhetőségein, hogy részére az utalványt átadhassuk. Az adományozóknak ezúton szeretnénk köszönetet mondani az összegyűlt támogatásért. Kérjük továbbá mindazokat, akik az érem megvalósításához anyagi támogatást nyújtottak, hogy adóazonosító számukat adják meg a Titkárságnak, hogy részükre az adókedvezményhez az igazolást ki tudjuk adni.
Az előzetes tervek szerint a 2011. évi Barlangkutatók Szakmai Találkozójára az Alba Regia Csoport fennállásának 50. évfordulója alkalmából Székesfehérváron kerül sor, ahová mindenkit szeretettel várunk.

Ps. az utolsó napi Mala forrásalagút kiránduláson, az öltözőben találtunk egy fekete, törött üvegű fejlámpát. Aki elvesztette, a Társulatban átveheti.

 

Karszt és Barlang 70-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban

E-mail Nyomtatás PDF

Timur munkájának köszönhetően, a Karszt és Barlang 70-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban, itt.

Köszönet érte. 

 

Beszámoló a Montenegró 2010. expedíció eredményeiről

E-mail Nyomtatás PDF

NJEGUŠI – LOVĆEN 2010

Augusztus 1-13. között immár a nyolcadik magyar barlangkutató expedíció tevékenykedett Montenegróban, a Kotori-öböl felett KDK-re elterülő karsztvidéken; ahol a táborhelyet a tavalyi évhez hasonlóan a Lovćen Nemzeti Park igazgatósága biztosította számunkra. Az expedíció munkájában – melynek során összesen 39 objektumba történtek leszállások – legalább 13 hazai csoport képviseletében 82 fő vett (rövidebb-hosszabb időtartammal) aktívan részt.

Bővebben...
 

Beszámoló a SpeleoHungary100 Nemzetközi Konferenciáról

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangász Társaink!

Lassan két hónapja, hogy az utóbbi évek (évtizedek) legnagyobb szabású társulati rendezvénye lezajlott. Ennyi idő távlatából, a beérkezett visszajelzések alapján nagyképűség nélkül kijelenthetjük, hogy sikeres konferenciát tartottunk, jelentős nemzetközi érdeklődés mellett.
Mivel most jelenik meg a találkozó óta az első MKBT Tájékoztató, most készült el a konferencia számszerű összesítése, a történések összegzése. Remélem, hogy senki közreműködőt nem hagytunk ki a felsorolásból.
Ezt a beszámolót többek hiányolták már itt a listán is. Most pótoljuk a hiányt.

Bővebben...
 
További cikkeink...
4. oldal / 5