MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

Második Társulati Ászokpince Fesztivál

E-mail Nyomtatás PDF

Néhány hónappal ezelőtt Lengyel Janó szervezésében látogatást tettek – főleg Janó barátai és kutatótársai – a kőbányai sörgyár üzemterülete alatt húzódó pincerendszerben. Második alkalommal szintén Janó indíttatására Társulati szervezésben ismételtük meg a látogatást. Igaz, az ászokpincék távol állnak a barlangtani értékektől, mégis részeként a „Föld alatti Budapestnek” igen nagyszámú érdeklődőt vonzottak le 2011. november 22-én este. A közel hetvenfős csapatunk 17 órakor gyülekezett a gyár aulájában, itt találkoztunk a csoport vezetőjével. Vincze Ernő 25 éve a sörgyár főépítésze, igaz alépítésze ezidő alatt sosem volt. Ernő felelős többek között a pincerendszer statikai vizsgálatától kezdve az állagmegóvásokon át a felújítási munkákig mindenért. Mondhatni, nagy teher nehezedik rá…

A térkép Vincze Ernő főépítész úr szíves közreműködésével, a Dreher Sörgyárak Zrt. archívumából származik. Nagyobb felbontásért klikkelj a térképre.

Bővebben...
 

Kutatási jelentések az interneten

E-mail Nyomtatás PDF
Egri Csaba tájékoztatása nyomán örömmel adjuk hírül, hogy a VM Barlangtani és Földtani Osztálya megkezdte a régi kutatási jelentések feldolgozását, és interneten történő publikálását.
1970-ig a BFO-n található összes jelentést már megtalálhatjátok a http://www.termeszetvedelem.hu/barlangkutatasi-jelentesek oldalon.
1975-ig néhány héten belül, míg 1980-ig még idén felkerülnek pdf formátumban a jelentések. A konkrét barlangok kutatási törzslapjairól is könnyen elérhetővé tették ezt az oldalt, így reményeik szerint hamarosan egyszerűen nyomon követhető lesz egy-egy barlang dokumentált kutatásának története.
Hibákat, hiányosságokat, észrevételeiteket Egri Csabának küldhetitek el  ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).
A barlangkutató közösség nevében köszönjük Csabáék munkáját.

 

Befejeződött az István-lápai-barlang, és a Láner Olivér-barlang nagyjavítása

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

Örömmel jelenthetem, hogy befejeződött az István-lápai-barlang, és a Láner Olivér-barlang nagyjavítása. A munka a BNP megrendelésére és finanszírozásával, és alapvetően az Ariadne Egyesület tagjainak közreműködésével történt. Megtörtént 140m létra, több mint 700m kötél és közteseik cseréje, valamint a drótkötélhíd teljes felújítása.

Bővebben...
 

FTSK alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

 

TBE alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

A Tolerancia Barlangkutató Egyesület Alapfokú Barlangjáró tanfolyamot hirdet meg 2012. februárjától. 
Bővebb információk és letölthető jelentkezési lap a honlapunkon érhető el: http://www.tbe.hu/ !

 

Javaslat az MKBT távlati stratégiájának kialakítására

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves MKBT tagok és nem tagok!

Mint arról sokan már hallottatok (többen részt vettetek benne), az új elnökség, ígéretéhez híven, megkezdte a Társulat megújulásának, ha úgy tetszik, reformjának kidolgozását. Hogy erre miért van szükség, gondolom, nem kell magyarázni. A levelemhez csatoltan küldött stratégia-tervezetet a tagság véleményének, kritikai észrevételeinek, javaslatainak összegzése alapján készítettük, SzabóZé és jómagam. Igyekeztünk minden olyan ötletet belevenni, amelyet többen említettek a javaslattévők közül (25-30 részletes írásbeli javaslat érkezett!) és amelyek gyakran szóba kerültek a személyes beszélgetések során.

Bővebben...
 

Cholnoky Jenő karszt- és barlangkutatási pályázat

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulata Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az érintett Nemzeti Park Igazgatóságok anyagi támogatásával ismét meghirdeti az immár hagyományos

CHOLNOKY JENŐ KARSZT- ÉS BARLANGKUTATÁSI PÁLYÁZATOT
Bővebben...
 

Osztrák barlangi biztosítás aktuális kötvénye

E-mail Nyomtatás PDF

Felkerült a honlapra az osztrák barlangász-biztosítás aktuális kötvénye, letölthető innen.
Kérésünkre Herbert Raschko elküldte a sokunk által kötött osztrák barlangászbiztosítás (német nyelvű) aktuális kötvényének másolatát, melyet pdf formátumban itt találtok. 2008 óta ez a kötvény érvényes.
A kötvény hiteles magyar fordítását a Társulat minél hamarabb el fogja készíttetni (aki tud olyan képesített német-magyar szakfordítóról, aki vállalná ezt, kérem jelezze nekünk).
A kötvény mellé tervezzük, hogy összeállítunk egy listát az osztrák biztosítás által eddig fedezett illetve nem fedezett balesetekről, részletesebb leírással, hogy ne csak pletykákból tájékozódjunk. Minden ilyen esetről szóló leírást örömmel fogadunk, mindnyájunk okulására (az esetek leírását a nevek elhagyásával közöljük).

Segítő együttműködésetekre számítunk. Köszönettel:
Kosztra Barbara és Szabó Zoltán

 

A Berger Károly-barlang víz alatti szakaszainak kutatása

E-mail Nyomtatás PDF

A Plózer István Víz alatti Barlangkutató Csoport július 24-én megkezdte a Berger Károly-barlang víz alatti szakaszainak felkutatását.
Korábban már két alkalommal a Húsvét-terem szifonját vizsgáltuk meg, de légzőkészülékek nélkül. Ez alkalmakkor csak annyi derült ki, hogy oda is palackok kellenek. Ez az a terem, amiben először bukkantak vízfelületre a tapolcai Plecotus csoport, és a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségének kutatói. Vasárnap velük közösen, valamint a Papp Ferenc csoport tagjaival megerősítve indultunk el abba a tóba, amiben 31 fokos a víz.

Bővebben...
 

2011. évi központi vizsga eredményei

E-mail Nyomtatás PDF

A 2011. július 2-3-án megrendezett MKBT központi vizsgán az alábbiak teljesítettek jó eredménnyel:

Bővebben...
 

Barlangnapi összefoglaló

E-mail Nyomtatás PDF

Minapi ígéretemhez híven pár adattal összefoglalnám a Barlangnap "eredményeiről" tegnap Nórától és a többi szervezőtől hallottakat.
A rendezvényen mintegy 430 résztvevő regisztrált, ehhez jön még a szervezők népes csapata. Ez a szám némiképp elmarad az várttól, az előzetesen jelentkezők száma és a korábbi tapasztalatok alapján kb. 600 fővel kalkuláltunk a szervezésnél. A rossz időjárást is figyelembe véve végül nem is kevés az a 430. Ugyanakkor ez a túltervezés számos problémát okozott a szállítástól a büfé készleteken át a pólórendelésig, amelyek nemcsak a lebonyolítást, hanem a "pénzügyi mérleget" is befolyásolták.
A fentiek ismeretében örömmel szembesültünk azzal, hogy a rendezvény nem veszteséggel zárult. :) Körülbelül 1.300.000 Ft-os bevétel mellett körülbelül 200.000 Ft nyereség keletkezett. Azért csak körülbelül tudjuk, mert még nem ismert minden költség, egyes számlák nem érkeztek be. A nyereséget sajnálatos módon rögtön el is nyeli a pólórendelés 200.000 Ft-os vesztesége, ugyanis körülbelül ilyen értékben "rendeltünk túl". Később nyilván még fogynak a pólók (tessék csak, tessék!), de ez nem fog nagyságrendi változást okozni az eredményekben.

Bővebben...
 

A magyarországi barlangok irodalmi jegyzéke 1913-ból

E-mail Nyomtatás PDF

Komárom-Esztergom Megye Könyvtára oldalán elérhető egy érdekes, forrás értékű munka 1913-ból: 
Siegmeth Károly - Horusitzky Henrik: A magyarországi barlangok irodalmi jegyzéke
http://www.jamk.hu/ek/public/09012801/magyarorszagi_barlangok.pdf

 

Barlangkutatás című folyóirat 1913. évi I. kötete

E-mail Nyomtatás PDF

A Barlangkutatás című "Évenkint négyszer megjelő folyóirat" 1913. évi I. kötete, amelyet a Magyarhoni Földtani Társulat Barlangkutató Szakosztálya adott ki, immár megtalálható a Dokumentumtárban itt.

 

Pádisi túraengedélyezési információk

E-mail Nyomtatás PDF

Minden évben, így nyár elején többen érdeklődnek pádisi barlangászás lehetősége felől. A következőket tudom mondani:
A Bihar-hegységben a barlangászat engedélyköteles. Információt, letölthető engedélykérelmet az illetékes Nemzeti Park honlapján a
http://www.parcapuseni.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=129&lang=en
oldalon lehet találni angol nyelven (vagy továbbkeresve román nyelven is).
A túraengedély formanyomtatványt angol, illetve román nyelven lehet kitölteni, és az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre kell elküldeni. A túrákért fejenként és barlangonként 10 Lei díjat kell fizetni a nemzeti parknak, amit előre történő banki utalással, vagy személyesen lehet befizetni.
Ezzel egy időben engedélyt kell kérni a túrákra a román barlangi mentőszolgálattól is, ugyanezzel a formanyomtatvánnyal. Ezt a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre kell elküldeni. A két engedély csak együtt érvényes.

Üdv
Zih József (Gema)

 

A Pál-völgyi, Kecske-hegyi és Francia-bánya kőfejtők MKBT használati engedélye

E-mail Nyomtatás PDF

Az itt találhatót link alatt a Dokumentumtárban találjátok az MKBT által megkért sziklamászó engedélyeket. Az első engedélyben található a részletes szabályozás, a másodikban pedig a kért módosítás, a harmadikban pedig az illetékes Nemzeti Park hozzájárulása. Ezek értelmében a Társulat tagjai, MKBT igazolvánnyal a megadott időpontokban használhatják a Francia-bányát és a Kecske-hegyi kőfejtőt. A Pál-völgyi kőfejtő esetében a nemzeti park rendezvényei miatt megállapodásban kell szabályozni a használatot. Ennek eredményéről később adunk tájékoztatást.

 

MKBT tisztújítás eredménye 2011. május 8.

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat mai napon megtartott tisztújító küldöttközgyűlésén az alábbi tisztikar született:

Elnökség
Elnök: Dr. Leél-Őssy Szabolcs
Főtitkár: Bartha László
Társelnökök: Adamkó Péter, Hazslinszky Tamás, Szabó Lénárd
Elnökségi tagok: Kalinovits Sándor, Szabó Zoltán, Vid Gábor
Titkárok: Göröcs Dorka, Kosztra Barbara, Szilágyi Zsolt

Választmányi tagok: Eszterhás István, Izápy Viktor, Kunisch Péter, Lieber Tamás, Maucha Gergely, Meiczinger Máté, Sári Attila, Sívó Zsuzsa, Surányi Gergely, Sűrű Péter, Tarnai Tamás, Taródi Péter, Taskó Dániel, Tényi Varga Gusztáv, Tamasi Dóra

Felügyelő Bizottság
Elnöke: Dr. Lénárt László
Tagjai: Kecskeméti István, Kiss Jenő, Kőrösi Gyula, Urbán Gabriella
Póttagok: Koleszár Krisztián, Szilvay Péter

Érembizottság
Elnöke: Dr. Dénes György
Tagjai: Hegedűs András, Kesselyák Péter, Székely Kinga, dr. Szunyogh Gábor

Valamennyi újonnan megválasztott tisztségviselőnek jó egészséget és eredményes munkálkodást kívánunk.
Titkárság

 
További cikkeink...
3. oldal / 5